Vardarbības risku mazināšanai skolās komisija konceptuāli atbalsta ieceri izglītības iestādēm ļaut pārmeklēt skolēnu mantas

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 5.decembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas skolām ļautu pārmeklēt skolēnu mantas gadījumos, kad pastāvētu pamatotas aizdomas par vardarbības draudiem vai citiem nozīmīgiem drošības riskiem. Likumdošanas iniciatīvu iesniedzis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Grozījumi izglītības iestādes vadītājam paredz tiesības pārmeklēt skolēna personīgās mantas gadījumos, kad pastāv pamatotas aizdomas par vardarbības draudiem vai par to, ka pie izglītojamā atrodas aizliegtas vai bīstamas vielas vai priekšmeti, kas var apdraudēt dzīvību vai veselību.

Pēdējā laikā visu Latviju ir satricinājuši vairāki gadījumi, kad šķietami drošā vidē – izglītības iestādē – ir norisinājušies konflikti, kuros ir cietuši gan bērni, gan pieaugušie. Šādu situāciju cēlonis ir bijis gan tas, ka izglītojamais ir ienesis bīstamus priekšmetus, gan tas, ka nav notikusi pienācīga sadarbība starp vecākiem un izglītības iestādi, kā rezultātā tās rīcībā nav bijusi visa nepieciešamā informācija, lai nodrošinātu izglītojamā veselības stāvoklim atbilstošu izglītības procesa īstenošanas veidu, teikts likumprojekta anotācijā.

Vardarbības un citu drošības risku nepieļaušana ir visu izglītojamo labākajās interesēs, tādēļ ir jānovērš jebkādas šaubas par izglītības iestāžu tiesībām nekavējoties rīkoties, ja rodas pamatotas aizdomas par drošības apdraudējumiem, norādīts anotācijā.

Plānots, ka personīgās mantas varēs pārbaudīt tikai paša skolēna klātbūtnē, neaizskarot viņa cieņu un pieaicinot pārbaudē vismaz divus pedagogus. Skolai nekavējoties būs jāinformē arī vecāki. Ja pārbaudē atradīs vielas vai priekšmetus, kas aizliegtas skolā, bet kuru aprite kopumā nav aizliegta, tās nodos skolēna vecākiem. Savukārt par tādu aizliegtu vielu vai priekšmetu atrašanu, kuru aprite ir aizliegta, tiks informēta Valsts policija.

Tāpat grozījumi aptver jautājumu par vecāku atbildību. Šobrīd Izglītības likumā jau ir iekļauts pienākums vecākiem sniegt skolām būtisku informāciju par bērnu, kas praksē ne vienmēr tiek pildīts. Līdz ar to ar grozījumiem tiek rosināts par administratīvo pārkāpumu izglītības jomā atzīt arī vecāku rīcību, nesniedzot noteikto informāciju.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai. 

Saeimas Preses dienests

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar