Notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija

Ceturtdien, 2019. gada 25. aprīlī, plkst. 18.00 Sūkņu stacijā – Rīgā, Maskavas ielā 196 – notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tiks paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikti speciālbalvas ieguvēji – lībiešu dzejas bilingvālā krājuma “Trilium / Trillium” autori, kā arī godināta Latvijas Literatūras gada balvas mūža balvas ieguvēja – Londonā dzīvojošā dzejniece un atdzejotāja Velta Sniķere par izcilu un spilgtu ieguldījumu Latvijas dzejā un atdzejā, dzeju lasījumos atklājot vārdu sinerģijā ar roku kustību veidotām zīmēm, ko jogas praksē dēvē par mudrām. Dzejnieces un jogas skolotājas Veltas Sniķeres dzeju mēdz pielīdzināt mantrām, kas lakoniskos valodas tvērumos atklāj visa esošā būtību un savstarpējo saikni. V.Sniķeres atdzejojumā angļu valodā klajā nākusi Andreja Eglīša, Vizmas Belševicas, Zinaīdas Lazdas u.c. autoru dzeja, 2019.gadā angļu valodā izdotas arī latviešu dainas.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisija – literatūrkritiķe Anda Baklāne, rakstniece Inga Ābele, literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone, rakstnieks un tulkotājs Vilis Kasims, dzejnieks Ronalds Briedis, rakstniece Laura Dreiže un literatūrkritiķis, dzejnieks Aivars Madris – par labākajiem 2018. gadā izdotajiem literārajiem darbiem dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumu un debijas kategorijā atzinusi:

LABĀKAIS DZEJAS DARBS

Inga Gaile “Lieldienas”, Neputns

Arvis Viguls “Grāmata”, Orbīta

Uldis Bērziņš “Idilles”, Neputns

Liāna Langa “Velēnu kleita”, Neputns

Gunta Šnipke “Ceļi”, Mansards

LABĀKAIS PROZAS DARBS

Māra Zālīte “Paradīzes putni”, Dienas Grāmata

Inga Žolude “Materia botanica”, Dienas Grāmata

Jana Egle “Svešie jeb miļeņkij ti moi”, Latvijas Mediji

Andra Manfelde “Mājās pārnāca basa”, Latvijas Mediji

LABĀKAIS LITERATŪRAS DARBS BĒRNIEM

Māris Rungulis “Trīs Nāves Mārtiņdienā. Pārupes spoku stāsti. 2. grāmata”, Liels un mazs

Kārlis Vērdiņš, poēma “Dilles tante”, Liels un mazs

Lilija Berzinska “Skelets skapī”, Dienas Grāmata

Aivars Kļavis, triloģija “Ceļš uz nezināmo zemi”, Zvaigzne ABC

LABĀKAIS TULKOJUMS

Guntara Godiņa tulkotais igauņu eposs “Kalevdēls”, Neputns

Gitas Grīnbergas un Dena Dimiņa tulkotais Žorža Pereka romāns “Dzīve lietošanas pamācība”, Mansards

Māras Poļakovas tulkotais Dāvida Grosmana romāns “Bārā ienāk zirgs”, Jāņa Rozes apgāds

Daces Meieres tulkotais Kristinas Sabaļauskaites romāns “Silva rerum IV”, Zvaigzne ABC

SPILGTĀKĀ DEBIJA

Ināra Kaija Eglīte “Kliedziens starp āboliem”, Neputns

Haralds Matulis “Vidusšķiras problēmas”, Mansards

Dainis Deigelis “Dievs beidz”, Valters Dakša

Balvas ieguvēji katrā nominācijā tiks noteikti ekspertu komisijas aizklātā balsojumā un saņems naudas balvu, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABAs lampu, ko veidojusi dizaina studija „MĀJO”, iemiesojot ideju par grāmatu kā gaismas simbolu.

Šī gada balvas sauklis ir „Visam nav robežu”, uzsverot iztēles bezgalīgo ceļojumu literatūras visumā, vizuālo identitāti veidojis mākslinieks Mareks Hofmanis. Balvas pasniegšanas ceremoniju veido publiciste Anete Konste, teātra un kino režisore Marta Elīna Martinsone, arhitekts un scenogrāfs Ivars Veinbergs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Sintija Jēkabsone. Pasākumu vadīs aktieri Inga Alsiņa – Lasmane un Gatis Maliks, par kosmiski muzikālām intermēdijām rūpēsies Sniedze Prauliņa.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Foto: publicitātes

Video: Inga Nestere un Maija Priedīte

TOP Komentāri

avatar