Miega diena

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs ikdienā saskaras ar miega traucējumiem. Vairāk nekā trešdaļa jeb 39 % Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi nedēļā saskaras ar miega traucējumiem, liecina monitoringa rezultāti, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu centru SKDS. Starp respondentiem, kas ikdienā piedzīvo miega traucējumus, 11 %  saskaras ar miega traucējumiem katru nakti, 15 % – divas līdz trīs reizes nedēļā, savukārt 13 % – reizi nedēļā.  

Kamēr tikai 14 % respondentu ikdienā izbauda kvalitatīvu naktsmieru bez traucējumiem, 21 % Latvijas iedzīvotāju ar miega traucējumiem saskaras vidēji vienu līdz divas reizes mēnesī, bet 23 % – retāk.

Eksperti atzīst, ka Latvijas iedzīvotāju miega traucējumu rādītāji nav iepriecinoši un ilgtermiņā var radīt citas medicīniskas problēmas. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību miega kvalitātes nozīmei un palīdzētu iedzīvotājiem identificēt potenciālos miega traucējumus, 18. martā notika Miega dienai veltīts pasākums, kura laikā jebkuram interesentam bija iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas, lai noskaidrotu sava miega veselību.

Tieši tāpat, kā ķermeņa higiēna, arī miega higiēna ir ikdienas sastāvdaļa, kuras pamatā ir uzvedību un sajūtu kopums, kas veicina kvalitatīvu miegu naktī un labu pašsajūtu dienā. Ļoti daudziem miega tracējumu veidiem ārstēšana ir tieši miega higiēnas izveidošana, mainīšana vai uzlabošana.

Video: Ģirts Spēlmanis

TOP Komentāri

avatar