Laiks ar ģimeni svētkos – svarīgs arī pusaudžiem!

Svētku laikam un brīvdienām raksturīgā ģimeniskuma un kopības sajūta ir unikāla iespēja vecākiem stiprināt saikni ar bērniem, jo īpaši ar pusaudžiem. Kvalitatīvi pavadīts laiks kopā šajos personības un identitātes veidošanās gados var atstāt lielu, pozitīvu ietekmi arī tālākajā jaunieša dzīvē.

Īpašas tradīcijas, rituāli, kopā būšana ar vecākiem ir nozīmīga gan individuālajai, gan ģimenes kopējai labsajūtai: Pusaudžu resursu centra un “Merks mājas” pērn veiktajā 2200 pusaudžu aptaujā par labsajūtu mājās noskaidrots, ka 70% gadījumu pusaudžu labsajūtu ietekmē uzticēšanās ģimenē un 45% gadījumu galvenais priekšnosacījums, lai pusaudzim gribētos uzturēties mājās, ir ģimenes klātbūtne.

Pusaudža vecums ir pietiekami sarežģīts pārmaiņu periods, kurā bērns piedzīvo nozīmīgas attīstības izmaiņas. To raksturo strauja fiziskā, domāšanas un emocionālā attīstība, kas sākas aptuveni 10 līdz 12 gadu vecumā ar pubertātes iestāšanos. Attīstās abstraktāka un sarežģītāka domāšana, kas ļauj iedziļināties morāles un ētikas jautājumos. Pieaug emociju intensitāte un nozīmīgākas kļūst vienaudžu savstarpējās attiecības, kas palīdz attīstīties pusaudža identitātei. Kopīgs pozitīvi pavadīts laiks ar ģimeni svētkos un brīvdienās spēlē nozīmīgu lomu jaunieša vispārējā labklājībā – palīdz veidot spēcīgāku pašapziņu, veicina veselīgāku emocionālo un sociālo attīstību.

Atkārtotos pētījumos tiek uzsvērta svētku laika nozīme pusaudžu attīstībā. Ģimenes rituāli sniedz pusaudžiem identitātes un emocionālās drošības sajūtu. Tie palīdz veidot piederību ģimenei, kas ir īpaši vērtīgi laikā, kad pusaudži veido paši savu individuālo identitāti. Kopīgs laiks svētkos palīdz saistīt pusaudzi ar savas ģimenes vērtībām, ieradumiem un arī plašākām kultūras tradīcijām. Piedalīšanās rituālos stiprina emocionālās saites ģimenē, vienlaikus sniedzot jauniešiem iespēju attīstīt būtiskas sociālās prasmes, mijiedarbojoties ar plašāku radu saimi vai saviem draugiem. Turklāt šo rituālu paredzamība var mazināt stresu un palīdzēt regulēt trauksmi vai emocijas, kas saistītas ar skolu un citiem pienākumiem. Svētku laiks kalpo arī kā platforma, kurā vecāki modelē un nodod svarīgas dzīves vērtības saviem bērniem, un tiem ir būtiska nozīme, palīdzot pusaudžiem orientēties un tikt galā ar pārmaiņām dzīvē.

Bet kā panākt visus pozitīvos ieguvumus no svētku laika rituāliem?

  • Iesaistīt pusaudzi plānošanā un sagatavošanā, ļaujot viņam īstenot arī savas idejas, tādējādi veicinot atbildību, patstāvību un autonomiju.

  • Veicināt atklātas sarunas ar pusaudzi, īpaši kopā darbojoties, piemēram, virtuvē vai plānojot dāvanas radiem un draugiem. Atvērta vecāku un bērnu komunikācija pozitīvi ietekmē pusaudžu pašvērtējumu un labklājību. Brīvdienas un svētki ir ideāls fons šāda veida sarunām.

  • Līdzsvarot pusaudža autonomiju ar ģimenes laiku, tādējādi atbalstot viņu vajadzību pēc neatkarības, piemēram, ļaujot bērnam apciemot draugus vai pavadīt laiku ārpus mājām. Autonomijas respektēšana pozitīvi ietekmē ģimenes attiecības, un brīvdienas ir lielisks laiks, lai panāktu šo līdzsvaru.

  • Īstenot vecās un veidot jaunas tradīcijas kopā ar ģimeni var būt veids, kā uzturēt un veidot spēcīgākas ģimenes saiknes. Tradīciju ievērošana pusaudzim sniedz mierinošu drošības un piederības sajūtu.

  • Sarunas par aizvadīto gadu un nākotnes plānošana ne tikai sekmē kopību ar ģimeni, bet arī ceļ motivāciju un veicina jaunieša attīstību.

Vienlaikus svētku sezona var būt sarežģīta jauniešiem, kuru ģimenēs trūkst siltuma, sapratnes un kopības sajūtas. Pusaudžu resursu centrs arī svētku laikā nodrošina profesionālu atbalstu un speciālistu konsultācijas jauniešiem, kuri zvana uz Mentālās veselības atbalsta tālruni 25737363. Šī bezmaksas tālruņa līnija ir atvērta darba dienās no plkst. 12.00 līdz 19.00.

Pozitīvie ieguvumi no kopīgi pavadīta laika svētkos un brīvdienās turpinās arī pēc svētku sezonas. Šī pieredze veido pamatu stiprām ģimeniskām saitēm un veicina pusaudžu veselīgu attīstību, sagatavojot viņus nākotnes izaicinājumiem. Izmantosim šo periodu, lai bagātinātu saiknes ar saviem mazajiem pieaugušajiem un lielajiem bērniem!

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar