Aicina piedalīties aptaujā par diabēta riskiem un simptomiem

Pieaugot diabēta izplatībai, tajā skaitā bērnu un jauniešu vidū, Latvijas Bērnu un jauniešu diabēta biedrība izveidojusi īpašu aptauju, lai noskaidrotu, kādas ir iedzīvotāju zināšanas par diabētu un slimības kontroli. Aptauju līdz 25. janvārim aicināts aizpildīt ikviens interesents, tā pieejama tiešsaistē un aizpildīšana ir anonīma. 

“90% gadījumu diabēts tiek atklāts novēloti, jo pastāv dažādi mīti par saslimšanu, kā arī trūkst prasmes atpazīst diabēta simptomus. 89% no 1.tipa diabēta pirmreizējiem bērniem nonāk bērnu slimnīcā smagā stāvokli, 2. tipa diabēts kļūst arī aizvien “jaunāks”, piemēram, reģistrēts 7 gadus jauns bērns ar 2.tipa diabētu, kas ir signāls visām tām ģimenēm, kurās aug bērni ar lieko svaru. Aptuveni 25% bērnu Latvijā ir ar lieko svaru,” stāsta biedrības vadītāja Landa Jaunzema. 

Viņa skaidro, ka “aptaujas mērķis ir ne tikai saprast, kādā situācijā esam šobrīd, domājot par zināšanām diabēta jomā, bet arī atgādināt, cik liela nozīme ir veselīgam dzīvesveidam, regulārām veselības pārbaudēm, glikozes līmeņa pārbaudēm un sabalansētam uzturam. Pie endokrinologa aizvien biežāk vēršas vecāki, kuru bērniem ir lielais svars, tā ir visaptveroša problēma, kas ietekmē visas organisma sistēmas. Ar aptaujas palīdzību vēlamies aktualizēt arī šo jautājumu.”

Aptaujā aicināts piedalīties ikviens interesants. Tā ir anonīma, dati tiks izmantoti apkopotā veidā, lai secinātu, kādas ir sabiedrības zināšanas par diabētu, vai spējam atpazīt slimības simptomus, pārzinām, kas var sekmēt diabēta riskus u.tml. 

Biedrība norāda, ka aptaujas dati tiks analizēti kopā ar nozares speciālistiem – endokrinologiem, uztura ekspertiem un diabēta aprūpes māsām, izdarot secinājumus par aktuālo situāciju Latvijā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar