LTRK: Vīruss skar visas nozares, tāpēc noteikt atbalstāmās nozares ir bezjēdzīgi

Lielākā Latvijas uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK),  izskatot likumprojektu Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar COVID-19 izplatību  konceptuāli atbalsta šāda likuma pieņemšanu, tomēr, lai nodrošinātu pēc iespējas vairāk uzņēmumu , kuri pārdzīvos šo krīzi, saglabājot darba vietas un nodarbinot mūsu valsts  iedzīvotājus un maksājot nodokļus, LTRK pauž sekojošus iebildumus šajā likumprojektā :

Atbalsta rīki jānodrošina neatkarīgi no nozares. Pandēmijas radītā krīze ekonomikā tūdaļ skars gandrīz visas nozares, nešķirojot uzņēmumus – mazs vai liels, vietējā tirgū strādājošs vai eksportējošs, tirgotājs, ražotājs vai pakalpojumu sniedzējs (daļai bizness ir aizliegts, daļai tirgus brūk pa dienām, citiem bizness ir nopietni apgrūtināts, izejvielu piegāžu kavēšanās dēļ un slimojošu darbinieku dēļ, savukārt kopējās globālās ekonomikas bremzēšanās rezultātā situācija tuvākajā laikā visticamāk pasliktināsies gandrīz visiem). Tāpat, ir daudznozaru uzņēmumi un uzņēmumiem situācija atšķiras arī vienas nozares ietvaros.

Atbalsta rīkiem jāmotivē uzņēmumus turpināt darbību. Atbalsta rīkiem jāstimulē uzņēmumus neatbrīvot darbiniekus, bet meklēt iespējas turpināt darbību kaut mazākā apjomā vai pārprofilējoties. Atbalstu atalgojumam rekomendējam veidot šādi: neatkarīgi no nozares valsts sedz VSAOI par darbinieku Ministru kabineta noteiktas summas apmērā.

Jānodrošina MK fleksibilitāte krīzes vadībā. Krīze ir tikai sākuma posmā, tāpēc likumā nepieciešams nodrošināt Ministru kabinetam tiesības operatīvi lemt par:

  • atbalsta veidiem, kritērijiem, atbalsta laiku un apjomu;
  • publiskajiem iepirkumiem, nodrošinot pandēmijas mazināšanai nepieciešamo infrastruktūru, preces un pakalpojumus.

“LTRK ieskatā, lai pēc krīzes Latvijas tautsaimniecības rādītāji uzlabotos pēc iespējas straujāk,  pats galvenais šobrīd ir saglabāt uzņēmumus, nodrošināt tiem apgrozāmos līdzekļus, tāpēc nav atbalstāma konkrētu nozaru noteikšana valsts atbalsta saņemšanai uzņēmumiem. Problēmas ir visu nozaru uzņēmumiem un būs grūti nošķirt, kurām nozarēm palīdzība nepieciešama vairāk, kurām mazāk. ”, saka Jānis Endziņš, LTRK valdes priekšsēdētājs.   

LTRK uzskata, vairums likuma normu ir lietderīgas un atbalstāmas, tomēr ir nepareizi un tuvredzīgi, censties šauri nodefinēt krīzes skartās nozares un atbalstu paredzēt tikai šo nozaru uzņēmumiem

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2600 individuāli biedri un aptuveni 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2018.gadā pārsniedza 16,75 miljardus eiro. Kopējais pārstāvēto juridisko biedru skaits ir lielāks par 5700. 

LTRK pārstāv savu biedru – uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma – vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un divdesmit miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) – biedre.

Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevaldības organizācijām – LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts jau 80.gadu!

TOP Komentāri

avatar