Uzsāk aptauju par dzemdību pakalpojumu kvalitāti Latvijā

Mātes un bērna veselība un tās aprūpe ir noteikta kā viena no galvenajām prioritātēm valstī, t.sk. dzemdību palīdzība, pie kuras pilnveidošanas tiek daudz strādāts.  Veselības aprūpē  ir ļoti nozīmīgi iegūt arī pacienta viedokli, uzzināt viņa pieredzi un novērtējumu par saņemto veselības aprūpes pakalpojumu. Svarīgs ir katrs viedoklis, jo tas palīdz identificēt uzlabojamās jomas un novērst nepilnības. Dzemdību procesā ļoti būtiska ir savstarpēja uzticēšanās un cieņa – gan mediķiem, gan pacientēm jābūt vienotai komandai, kas darbojas saskaņoti un uzticas viens otram. 

Lai gan Latvijā jau tiek veikti pacientu ziņotās pieredzes mērījumi atsevišķās slimnīcās (PREM), (skat.vairāk par PREM šeit: https://www.spkc.gov.lv/lv/pacientiem-par-pacientu-pieredzes-merijumiem), tomēr esošie jautājumi nav medicīniski specifiski – tāpēc Veselības ministrija sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru un Latvijas ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas pārstāvjiem ir izveidojusi pilotaptauju ar mērķi noskaidrot dzemdību pakalpojumu kvalitāti Latvijas slimnīcās.  Aptauja ir anonīma, tā dos iespēju sievietēm justies sadzirdētām un palīdzēs noskaidrot dzemdību pieredzi slimnīcā, uzkrāt to un atbilstoši pilnveidot kopējo mātes un bērna aprūpi. Tā būs arī iespēja slimnīcām savstarpēji salīdzināt pacientu pieredzes nacionālajā līmenī. Slimnīcas nodrošina savas dzemdību nodaļas dzemdētāju informēšanu par aptauju un piekļuvi tai.

Aptauja izstrādāta pamatojoties uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) standartiem un izstrādātajiem kritērijiem saistībā par dzemdību pieredzes izvērtējumu (IMAgiNE EURO pētījums; Mātes un jaundzimušo aprūpes uzlabošana Eiropas reģionā), ar mērķi uzlabot mātes un jaundzimušā aprūpi slimnīcā. 

TOP Komentāri

avatar