Kā runāt ar bērniem par karu un citiem sarežģītiem tematiem?

Karš un konflikti ir sarežģītas tēmas, kas jo īpaši šobrīd satrauc daudzus bērnus un jauniešus, radot satraukumu un sakāpinātas emocijas kā mājās, tā skolā. Lai kopīgi ar vecākiem un pedagogiem meklētu atbildes uz sarežģītiem jautājumiem, no 11. līdz 13. martam izstādē “Skola 2022” Ķīpsalā norisināsies “uzvediba.lv” semināri.

Seminārus vadīs “uzvediba.lv” vadītāja Līga Bērziņa, kas ikdienā palīdz risināt sarežģītas situācijas izglītības iestādēs, darba vidē un ģimenēs. “Ir tikai dabiski, ka vēlamies pasargāt bērnus no negatīvām ziņām, bet mēs nedrīkstam noliegt sabiedrībā valdošo satraukumu saistībā ar karu Ukrainā. Izvairīšanās no šāda veida sarunām bērnus un jauniešus var padarīt trauksmainākus, un tas var atsaukties ne tikai uz uzvedību un darbaspējām, bet pat uz veselību,” norāda Līga Bērziņa.  

  1. martā plkst. 11.00 pedagogi un vecāki ir aicināti uz trīs semināru ciklu “Vardarbība skolā. Kā izprast. Kā palīdzēt?”, kurā runās par vardarbību skolā no pāridarītāja, cietušā un aculiecinieka pozīcijām. “Latvijas skolās vardarbības līmenis ir viens no augstākajiem Eiropā, un ir būtiski, lai pieaugušie izprastu šo jautājumu dziļāk, ne tikai sarunu un sodīšanas līmenī. Skaidrosim, kā klasē sākas vardarbība, kā pamanīt pirmos signālus un to pārtraukt,”  tā L. Bērziņa. 

  1. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 notiks “Nākotnes prasmju darbnīca”. Meistardarbnīcā Līga Bērziņa aplūkos nepieciešamās prasmes un modelēs iespējamos nākotnes scenārijus kopā ar vecākiem, pedagogiem un jauniešiem. Spēja pielāgoties, risināt problēmas, sadarboties un savienot dažādas jomas – tās ir tikai dažas no būtiskākajām nākotnes prasmēm, par ko interesenti varēs pārliecināties, darbojoties praktiski.

  1. martā notiks divi semināri. Plkst. 11.00 – “Savstarpējās sacensības, salīdzināšana, bailes zaudēt”, plkst. 14.00 klātienē un arī tiešsaistē “Facebook” izstādes “Skola” un “uzvediba.lv” kontos – seminārs “Kā sarunāties ar bērniem par karu un citām bezgalīgi sarežģītām tēmām?”, kurā aplūkos jautājumu, kā runāt par karu, vardarbību un konfliktiem atbilstoši bērna vecumam un spējai uztvert informāciju. Doma, ka kāds var karot, lai apzināti nodarītu kādam pāri, ir ļoti satraucoša gan bērniem un jauniešiem, gan pieaugušajiem, tāpēc ir svarīgi šādām sarunām izvēlēties gan piemērotu laiku, gan vietu, gan vārdus.  Šis seminārs tiks veidots, domājot par vecākiem un pedagogiem skolā.  

Skatīt programmu: www.bt1.lv/skola/index.php#schedule


Trīs dienas Ķīpsalā varēs iepazīties ar izglītības iespējām Latvijā un ārzemēs, konsultēties ar studentiem, pasniedzējiem un karjeras konsultantiem, sekot līdzi “Datorium” tehnoloģiju skatuves notikumiem un piedalīties aizraujošās aktivitātēs. Lai izvēle motivē! Vairāk par izstādi: www.bt1.lv/skola

Vienlaikus ar izstādi “Skola 2022” Ķīpsalā notiks “Latvijas Grāmatu izstāde 2022” un brīvdienās, 12.–13. martā, izstāde “PetExpo 2022”. Izstādes var apmeklēt ar “Skolas 2022” ieejas biļeti. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar