Jāņu siers gan tradīciju cienītājiem, gan veģetāriešiem

Jāņu svinības nav iedomājamas bez siera, taču mūsdienīgi svinētāji līdzās zeltainajam ķimeņu siera ritulim galdā vēlas celt arī stilīgas uzkodas gan klasikas cienītājiem, gan netradicionālākiem līgotājiem, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas receptes marinētām siera uzkodām, kas gan klasisku sieru izlasi, gan tofu sieru padarīs par modernu gardumu gada īsākajai naktij!

Marinētu sieru izlase līgotāju gaumē  (Gatavošanas laiks 10 min+ laiks marinēšanai)

Sastāvdaļas 

300-400 g dažādu sieru (piemēram, Jāņu siera, Čederas, fetas u.c.) 

150 ml saulespuķu vai rapšu eļļas 

Saišķis smalki sakapātu diļļu

Saišķis smalki sakapātu lociņu 

2 ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas

1 ēdamk. balzamiko mērces 

1 ēdamk. rozā piparu 

Sāls (var arī nepievienot, jo siers ir sāļš) 

Pagatavošana 

  1. Sagriez sieru vienādā izmēra plāksnēs vai standziņās, rūpīgi izkārto to vismaz 2cm dziļā traukā.
  2. Citā traukā sajauc visas pārējās receptes sastāvdaļas un iegūto marinādi pārlej pāri sieram.
  3. Liec ledusskapī un baudi pēc dažām stundām! 

Marinēts tofu siers (Gatavošanas laiks 10 min+ laiks marinēšanai)

 Tofu ir unikāls produkts, jo tam ir neitrāla garša, bet tas labi uzsūc sevī citu produktu garšas, tāpēc šī recepte tofu sieru padarīs par patiesi gardu uzkodu, kas patiks gan veģetāriešiem, gan gaļēdājiem. 

 Sastāvdaļas 

300-350 g cietā tofu siera 

200 ml olīveļļas (vai 50/50 olīveļļas un rapšu eļļas maisījums) 

10-15 gb smalki sakapātu saulē kaltētu tomātu

100 g smalki sakapātu melno olīvu 

1 ēdamk. smalki sakapāta svaiga rozmarīna 

1 ēdamk. svaiga timiāna lapiņu 

2 ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas 

1 tējk. ķimeņu 

šķipsniņa čili piparu pulvera vai citu aso piparu

sāls, melnie pipari 

Pagatavošana 

  1. Sagriez tofu sieru 1×1 cm kubiņos un liec to puslitra burkā vai citā tāda paša apjoma traukā.
  2. Bļodā rūpīgi samaisi visas pārējās receptes sastāvdaļas.
  3. Pārlej eļļas maisījumu pāri sieram, uzliec burkai vāku vai aptin trauka virsmu ar pārtikas plēvi un atstāj uz 3-4 stundām marinēties istabas temperatūrā (ja izmanto tikai olīveļļu, tad sieru nevajag likt ledusskapī, jo olīveļļa vēsumā sastingst. Ja marinādei izmanto olīveļļas un rapšu eļļas maisījumu, tad var uzglabāt arī ledusskapī). 
  4. Baudi sieru kopā ar iecienītu maizi vai grauzdiņiem!

Foto: Viktorija Kožemjakina

TOP Komentāri

avatar