Interneta tīkla noslodze strauji pieaug: kā nezaudēt tā kvalitāti?

Jau pie esošā attālinātā darba režīma, šonedēļ mācības tiešsaistē uzsākuši arī skolēni. Intensīvi tiek izmantota gan e-klase, gan citi saziņas līdzekļi. Pieaugot interneta tīkla noslodzei, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) aicina lietotājus izvērtēt kā fiksētā, tā arī mobilā interneta lietošanas paradumus.

Atbilstoši SPRK aplēsēm – Latvijā aptuveni 60% mājsaimniecību izmanto fiksētā interneta pieslēgumu. Tomēr vairums mājsaimniecību, arī tajās, kur ir fiksētais internets, aktīvi izmanto arī mobilā interneta pakalpojumus savā telefonā un citās iekārtās, kā arī lietojot ikdienā mobilā interneta rūterus. Kopumā Latvijā mobilā interneta pieslēgumu izmanto ap 2,2 miljoniem lietotāju.

Valsts ārkārtas apstākļos ir vienlīdz svarīgi būt līdzatbildīgiem un iespēju robežās izvērtēt interneta lietošanas paradumus. Tas ne vien optimizēs kopējo datu pārraides tīkla noslodzi, bet arī nodrošinās iespējas turpināt mums strādāt un mācīties attālināti bez apgrūtinājumiem.

“Mēs aicinām lietotājus būt saprotošiem. Daļai interneta serveru pietrūkst jaudas vai arī to pieslēgums pie tīkla neparedz tik apjomīgu noslodzi, kā tas ir vērojams pēdējās dienās, izmantojot tiešsaistes vietnes un pakalpojumus. Tas ne vienmēr ir saistīts ar operatoru tehniskajām iespējām nodrošināt mērenāku datu pārraidi,” skaidro Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Andris Virtmanis.

Atbildīga interneta izmantošana, nodrošinot kvalitatīvu komunikāciju ilgtermiņā, ir visu iesaistīto līdzatbildība, ko aicina ievērot arī Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestāde (BEREC) sadarbībā ar citiem Eiropas valstu regulatoriem.

Nepieciešamības gadījumā aicinām vērsties arī SPRK, zvanot uz tālr.: 67097200

Lūk, daži ieteikumi lietotājiem efektīvākai gan mobilā, gan fiksētā interneta lietošanai. Tie tapuši sadarbībā ar Satiksmes ministriju.

TOP Komentāri

avatar