Latvijas zinātnieki pārsteidz pasauli ar inovācijām miega apnojas ārstēšanā

Ir noslēdzies Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un SIA Hipnos sadarbības projekts “Uz dziļās apmācības principiem balstītā klīniskā lēmuma pieņemšanas sistēma neinvazīvām ventilācijas iekārtām COVID-19 pacientu ārstēšanai”, kas veikts ar Eiropas Savienības Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Valsts budžeta atbalstu.

Latvijas zinātnieki, klīnicisti un eksperti miega apnojas ārstēšanā ir radījuši unikālu ierīci – viedo asistentu –, kas palīdzēs ārstiem un medicīnas māsām kontrolēt elpošanas sistēmas stāvokli un savlaicīgi koriģēt skābekļa padevi pacientiem ar smagām plaušu un elpošanas slimībām.

Stāstot par ideju, PSKUS Zinātniskā institūta Padomes loceklis, Latvijas Universitātes profesors Valdis Pīrāgs saka: “Šoreiz projekts radīja pats sevi un mēs to realizējām. Sākoties Covid-19 pandēmijai, sapratām, ka mums slimnīcā akūti trūkst plaušu ventilācijas iekārtu un mediķu, kuri varētu esošās iekārtas pilnvērtīgi uzraudzīt. Tajā brīdī nāca iespēja pieteikties ERAF finansējumam un bija pilnīgi skaidrs, kas mums ir nepieciešams – palīgs pneimonologiem! Lai gan Covid ir pierimis, nepieciešamība kvalitatīvi ārstēt smagas plaušu slimības ir palikusi. Un šobrīd mums ir pašu idejām un rokām radīts ārstu un māsu asistents!”

Neinvazīvās ventilācijas iekārtām ir izšķiroša nozīme, ja cilvēkam ir elpošanas traucējumi. Vienlīdz svarīga ir spēja savlaicīgi noteikt izmaiņas elpošanas kvalitātē. Diemžēl līdz šim pieejamās ventilācijas sistēmas nebrīdināja medicīnas personālu par pacienta elpošanas pasliktināšanos, kā arī neierosināja ārstēšanas taktikas korekciju – tas notika manuāli, mediķiem pastāvīgi uzraugot katru pacientu.

Savukārt jaunā ierīce jeb viedais asistents mēra cilvēka izelpas un ieelpas parametrus, momentāni reaģē uz elpošanas pasliktināšanos un piedāvā ārstēšanas taktikas korekciju.

Lai gan zinātne miega izpētes jomā ir diezgan konservatīva, šobrīd arvien lielāku interesi izraisa mašīnmācīšanās, mākslīgais intelekts, neironu tīkli. Ir acīmredzams, ka viedās sistēmas var palīdzēt lielam skaitam cilvēku ar smagām slimībām ne tikai klīnikās, bet arī mājas apstākļos. Tomēr katrai medicīnas ierīcei ir jāiziet garš sevis pierādīšanas un sertifikācijas ceļš, pirms to drīkst lietot klīnikās vai bez ārstu uzraudzības, tāpēc sākumā šī ierīce varētu tikt komercializēta kā ārstu palīgs, kas mazinās risku palaist garām pacienta stāvokļa pasliktināšanos,” par ierīces nākotni stāsta RTU zinātnieks, inženieris un mākoņsistēmu veidotājs Dr.sc.ingPāvels Osipovs.

Oktobra beigās PSKUS un RTU zinātnieki prezentēja viedā asistenta darbu un pētījuma rezultātus starptautiskā kongresā World Sleep 2023 Riodežaneiro, Brazīlijā, un iepazīstināja citu valstu kolēģus ar Latvijas inovācijām un daudzsološajiem rezultātiem miega apnojas ārstēšanā.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pētnieks endokrinologs Svjatoslavs Kistkins par kongresa pieredzi saka:

Esam ļoti gandarīti ar paveikto! Interesi par Latvijas zinātnieku izstrādāto un klīnicistu aprobēto ierīci izrādīja Beļģijas, Čehijas, Vācijas un Zviedrijas slimnīcas, kas ir ievērojams sasniegums Latvijas zinātnē. Mēs ieguvām daudz jaunu kontaktu sadarbībai nākotnē, kas ir ieguvums ne tikai viena projekta ietvaros, bet Latvijas zinātnei un medicīnai kopumā.”

Ierīci izstrādāja, testēja un validēja, sadarbojoties PSKUS, RTU un SIA “Hipnos” klīnicistiem, zinātniekiem un ekspertiem, starpdisciplināra projekta “Uz dziļās apmācības principiem balstītā klīniskā lēmuma pieņemšanas sistēma neinvazīvām ventilācijas iekārtām COVID-19 pacientu ārstēšanai” ietvaros.

Projekts “Uz dziļās apmācības principiem balstītā klīniskā lēmuma pieņemšanas sistēma neinvazīvām ventilācijas iekārtām COVID-19 pacientu ārstēšanai” Nr.1.1.1.1/21/A/082 notika ar Eiropas Savienības Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Valsts budžeta atbalstu

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar