Bērnu slimnīcas speciālisti: piesardzības pasākumu ievērošana skolās ir nepieciešama

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, kā lielākā specializētā bērnu daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, norobežojas un nepiekrīt no Latvijas Ārstu biedrības prezidentes I. Aizsilnieces publiski izskanējušajiem apgalvojumiem par piesardzības pasākumu nejēdzību un pat bīstamību bērniem un jauniešiem.

Veicinot bērnu un jauniešu emocionālo labbūtību pēc attālināti organizētā mācību gada īstenošanas, ir ļoti svarīgi, lai klātienē uzsāktās mācības turpinātos visiem bērniem tik ilgi, cik iespējams, neapdraudot viņu veselību. Ņemot vērā, ka visa vecuma sabiedrības grupas šobrīd nevar tikt vakcinētas un nav sasniegta pietiekama kopējā imunizācijas aptvere sabiedrībā, nodrošinot bērnu tiesības uz veselības aizsardzību, atgriešanās mācību iestādēs bērniem ir droša, tikai ievērojot piesardzības pasākumus. Arī bērnu un jauniešu vecumā ir aktuālas hroniskas saslimšanas, kuru gadījumā COVID-19 var būt cēlonis nopietniem veselības sarežģījumiem un ilgstošai nespējai piedalīties mācību procesā klātienē. Mums kā sabiedrībai savā rīcībā un izvēlēs ir jādomā par drošas vides radīšanu un iespēju klātienē apgūt mācību vielu visiem bērniem. Lai samazinātu inficēšanās risku bērniem, tiek pastāvīgi aicināts pilngadīgo sabiedrības daļu aktīvi vakcinēties, taču pietiekamu sabiedrības imunizācijas aptveres mērķi pagaidām vēl neesam sasnieguši. Tas arī nozīmē, ka šī brīža Latvijas epidemioloģiskajos un imunizācijas aptveres pret COVID-19 apstākļos nevaram pilnībā pārņemt atsevišķu Ziemeļvalstu praksi. 

COVID-19 ir aerosola infekcija, un, kā jebkuras aerosolas infekcijas gadījumā, ir būtiska distancēšanās, regulāra telpu vēdināšana, elpceļu higiēna, kā arī mutes un deguna aizsega lietošana atbilstošās situācijās, kas mazina gan aerosolu veidošanos, gan aiztur to daļiņas no iekļūšanas elpceļos. Zinātniskās publikācijas un speciālistu rekomendācijas apliecina, ka masku nēsāšana skolās būtiski samazina infekcijas izplatību. Tikpat nozīmīga ir bērnu un jauniešu regulāra testēšana, lai pēc iespējas savlaicīgi atklātu inficētos, tos izolētu un maksimāli ilgi nodrošinātu izglītības procesa nepārtrauktību klātienē.

Šāda mēroga veselības nozares krīzes situācijā ārstniecības personu viedokļi, kas nav balstīti zinātnes pierādījumos un faktos, var būt kaitējoši sabiedrībai un ir pretrunā ar ārsta ētiku.

Rūpēs par bērnu un jauniešu, un katra sabiedrības locekļa veselību, aicinām ikvienu turpināt ievērot valstī noteiktos piesardzības pasākumus, tajā skaitā distancēšanos, mutes un deguna aizsegu nēsāšanu, testēšanos atbilstošās situācijās, kā arī veikt vakcināciju pret COVID-19, lai sasniegtu pietiekamu imunizācijas līmeni sabiedrībā. Vienlaikus ikvienu veselības nozares pārstāvi, kas šajos jautājumos vēlas publiski paust pretēju nostāju, aicinām savu vēstījumu papildināt ar atsaucēm uz zinātniskām publikācijām.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar