Bērnu slimnīca aktualizē vajadzību uzlabot pacientu drošību

Lai aktualizētu un rosinātu sistemātiskas izmaiņas pacientu drošības uzlabošanā Latvijā, Bērnu slimnīca organizē starptautisku konferenci “Pacientu drošība pasaulē un Latvijā. Kad spersim nākamo soli?”. Pasākums notiks šī gada 17. septembrī un tiks organizēts attālinātā formātā. 

Konferences laikā vietējie un starptautiskie eksperti iepazīstinās ar tendencēm pacientu drošības jomā. Pasākuma viena no centrālajām tēmām būs diskusija par ieguvumiem un riskiem, ja Latvijā, tāpat kā daudzviet pasaulē, tiktu dekriminalizētas ārstu kļūdas jeb atcelta kriminālatbildība ārstniecības personām par profesionālajā darbā notikušajām kļūdām, tai skaitā tad, kad nodarīts kaitējums pacientam.

“Runājot par pacientu drošību, nereti publiskajā telpā diskusijas centrā ir konkrētas situācijas un iesaistītā ārsta vai māsas rīcība, kā arī juridiskā atbildība. Taču šī brīža likumdošanā formulētā kriminālā atbildība veicina klusēšanas, slēpšanas un vainošanas kultūru, kam ir negatīva ietekme uz daudz lielāku pacientu skaitu nekā tikai uz konkrētā gadījumā iesaistīto cilvēku. Vienlaikus ir svarīgi nošķirt kļūdu un nolaidību ārstniecības procesā. Lai apzinātu labāko praksi pasaulē un spertu nākamo soli un radītu drošāku veselības aprūpi pacientiem, mums ir svarīgi radīt vidi, kurā mēs kā nozare identificējam, analizējam, mācāmies no kļūdām un ieviešam praktiskus uzlabojumus,” konferences galveno tēmu skaidro Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Konferencē varēs dzirdēt Austrālijas, Nīderlandes, Itālijas ekspertu pieredzi par tādiem jautājumiem kā nepieļaujamu ārstniecības kļūdu izmeklēšanu, profesionālo atbildību un ārstniecības iestādes kultūras ietekmi uz pacientu drošību. Savukārt Bērnu slimnīcas pārstāvji iepazīstinās ar savu pieredzi jauno tehnoloģisko rīku ieviešanā pacientu drošības gadījumu analīzē un praktisko pieredzi mērķtiecīgu procesu uzlabošanā jaundzimušā drošas aprūpes un radioloģijas jomās. Dalību apstiprinājusi arī Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centrs, Veselības inspekcija, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Dzemdību nams, nodrošinot daudzpusīgu redzējumu.

Pasākumā aicināti piedalīties ārsti, māsas, nevalstisko organizāciju pārstāvji, ārstniecības iestāžu administrācijas darbinieki, politikas veidotāji un citi interesenti. Pieteikties reģistrācijai konferencē var Bērnu slimnīcas mājaslapā www.bkus.lv Detalizēta informācija, konferences programma un reģistrācija būs pieejama drīzumā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar