Adventes vainadziņus veido skauti un gaidas

Rīgas 69. skautu un gaidu vienība satikās Iecavā, lai kopīgi veidotu adventes vainadziņus. Par to, kāds ir vainadziņu veidošanas mērķis, un par to, kā norisinājās process, savos iespaidos dalījās vienības dalībniece Kristīne Grīnberga.

 -Pastāsti par ideju kopā veidot adventes vainadziņus!

Kristīne Grīnberga : Tā kā tuvojas pirmā advente… Īstenībā šo vainadziņu veidošana notika divās vietās, un abās viņu rīkoja skauti un gaidas. Viens mērķis vainadziņu veidošanai bija tāds, ka skauti un gaidas, kas vasarā brauks uz nometni ASV, viņi taisa šos vainadziņus, lai varētu tos pārdot un iegūt sev līdzekļus, ko pielikt klāt tam braucienam. Konkrēti mēs, kas darbojamies Rīgas 69. skautu un gaidu vienībā, šos vainadziņus taisījām tādēļ, lai varētu gūt finansiālu atbalstu mūsu mītnes remontam. Mītne ir tā vieta, kur skautiem un gaidām notiek iknedēļas nodarbības. Mēs savācāmies kopā visa vienība, gan mazi, gan jauni, un mēs šos vainadziņus taisījām. Vecumā apmēram no divpadsmit līdz deviņpadsmit. Doma ir tāda, ka mēs stāstās cilvēkiem par šo domu, sociālajos tīklos šos vainadziņus publicējam un popularizējam šo domu, lai cilvēki var par ziedojumiem, tā ir viņu individuālā summa, kā katrs vēlas, var iegādāties vainadziņus, un mēs viņiem piegādājam. Arī mēs šos līdzekļus konkrēti tam vācam, lai varētu veikt šo remontu. Mēs esam veikuši labiekārtošanas darbus un remontu paši savām rokām, ar to, ko mēs varam un kas ir pieejams.

-Kā ir ar materiāliem, ko izmantojat? Vai tos jūs paši iegādājaties?

Kristīne : Jā. Tos materiālos, no kā veidojam vainagus, tos mēs paši cirtām mežā, tie bija priežu zari lielā daudzumā. Visus materiālus dekorēšanai mēs ņēmām katrs no mājām, cik nu mums ir. Kaut ko arī piepirkām klāt, lai būtu. Nekad nevar zināt, vai mums atmaksāsies iztērētā nauda, vai nē, bet, protams, mēs to darām, lai atmaksātos. Un, ja mēs to turpināsim katru gadu, lai mēs zinātu, pie kā mums vajag piedomāt, ko mums vajag uzlabot, lai mums tas atmaksātos vēl vairāk.

-Vai ar adventes vainadziņu veidošanu nodarbojies pirmo gadu?

Kristīne : Es to nedaru pirmo gadu. Manuprāt, es to daru trešo gadu, bet citus gadus to darīja kopā ar pārējiem skautiem un gaidām. Citus gadus mēs konkrēti tos līdzekļus vācām katrs savai vienībai. Šogad mēs visa vienība savācāmies atsevišķi un taisījām sev.

-Kur var iegādāties jūsu veidotos vainadziņus?

Kristīne : Pagaidām viņi ir ielikti draugiem.lv un arī facebook.com. Pašreiz esam ielikuši tikai daži, bet mēs nosūtīsim arī citiem biedriem, lai viņi ieliek. Tur klāt ir apraksts. Ja cilvēks vēlas mums palīdzēt un iegūt šo vainadziņu, tad mēs individuāli ar viņu sarunājam, mēs viņu piegādajam .

-Vai vainadziņu veidošana sagādā prieku par kopā būšanu, vai tas vairāk tiek uztverts kā darbs, kas jāveic mērķa labā?

Kristīne : Īstenībā doma ir tāda, ka mēs kā vienība visi kopā savācamies, cenšamies piepildīt šo mērķi, tajā pašā laikā pavadot kopā labi laiku. Protams, mēs kopā labi pavadījām laiku. Noteikti, vismaz es to mērķi ļoti vēlos piepildīt. Man ļoti svarīgi ir tas viss, esmu viena no tām, kura to visu organizē. Man ir tiešām svarīgi, lai tas viss izdotos, kā arī citos vienības biedros radī šo vēlmi ar visu atdevi strādāt.

-Kā tiek veidoti vainadziņi? Vai jūs esat ieguvuši kādas prasmes jau iepriekš, vai tas tiek apgūts uz vietas?

Kristīne : Tas pilnībā tiek darīt uz vietas, mācījušies neko speciālu mēs neesam. Konkrēti es esmu internetā vienkārši apskatījusies dažādus variantus sev, kā to varētu darīt, bet tas nav bijis izplānots, kā mēs konkrēti to darām, jo, kā jau es teicu, bija arī mazāki, jaunāki biedri. Viņi taisīja, kā viņi māk. Mēs, lielākie, protams, centāmies visādi piepalīdzēt, pielabot, pamācīt. Es domāju, ja mēs to turpināsim katru gadu, tas veiksies arvien labāk.

-Ko tev pašai nozīmē Ziemassvētku gaidīšanas laiks un adventes vainadziņa aizdegšana?

Kristīne : Ja godīgi, es mājās sev adventes vainagu nekad neesmu veidojusi vai iegādājusies. Man Ziemassvētku gaidīšanas laiks ļoti daudz nozīmē, tas ir vairāk manās sajūtās. Es vainadziņus veidoju mērķa dēļ, jo zinu arī, ka daudziem cilvēkiem tas ir ļoti svarīgi.

Vainadziņus var apskatīt sociālajos tīklos draugiem.lv un facebook.com, apmeklējot Kristīne Grīnberga vai Sanita Salgus publisko profilu.

Foto : Sanita Salgus, Kristīne Grīnberga

 

Anna Ūdre

TOP Komentāri

avatar