Žurnālists un divu bērnu tētis Reinis Ošenieks: bērna kopšanas atvaļinājums ir milzīgs izaicinājums

Gaidot otrās atvases nākšanu pasaulē, Latvijas Televīzijas žurnālists Reinis Ošenieks ar sievu izlēma, ka šoreiz bērna kopšanas atvaļinājumā dosies tieši viņš, izmantojot šo laiku būšanai ar ģimeni un atslodzei no darba. Tomēr bērna kopšanas atvaļinājums vienlaikus kļuva arī par milzīgu iekšējo izaicinājumu. Pieredzē par nedrošību, bailēm un sabiedrības attieksmi, vīrietim izvēloties doties bērna kopšanas atvaļinājumā, “Narvesen” vloga “Emocijām dzimumu atšķirības nav. Par vīriešiem ar Armandu Simsonu” 4. epizodē “Ģimenes apgādnieks. Izvēle – bērns.” dalās LTV žurnālists, divu bērnu tētis Reinis Ošenieks.

Ģimenes lēmums: bērna kopšanas atvaļinājumā dodas tētis

Lēmumu, ka tieši Reinis dosies bērna kopšanas atvaļinājumā, pāris pieņēma, izsverot praktiskus ieguvumus: “Viens aspekts bija finansiālais – kad pieteicās meita, sieva nupat bija uzsākusi savu biznesu. Savukārt otrs aspekts bija mana iespēja paņemt pauzi no mūžīgā skrējiena darbā. Tā arī nonācām pie lēmuma, ka ar bērnu mājās palikšu es.”

Reinis apzinājās, ka izvēle doties bērna kopšanas atvaļinājumā, ļaujot sievai pievērsties karjerai, nepaliks bez apkārtējo uzmanības, jo jau pirms bērna dzimšanas, kad sieva bija astotajā grūtniecības mēnesī, žurnālists izvēlējās palikt kopā ar sievu un nedoties uz olimpiskajām spēlēm, tādējādi no apkārtējiem saņemot dažādus pārmetumus, komentārus un neizpratni, jo esot tak jāizmanto iespēja, nevis jāsēž mājās ar ģimeni. Turklāt tobrīd vēl daudzi nemaz nenojauta, ka Reinis būs arī tas, kurš dosies bērna kopšanas atvaļinājumā.

Bailes un iekšējie pārmetumi

Reinis atzīst, ka uz bērna kopšanas atvaļinājumu skatījās arī kā uz iespēju atpūsties no dinamiskā darba skrējiena, veltot visu uzmanību ģimenei, taču izvēle iepauzēt profesionālajā laukā radīja jaunus izaicinājumus. “Protams, bija bail, ka nesaņemšu to atalgojuma un gandarījuma sajūtu, pie kuras esmu pieradis. Jā, reizi mēnesī saņemšu pabalstu, bet tai pat laikā apzinājos, ka man ir nepieciešams tas gandarījums par paveikto un tikšanās ar cilvēkiem,” stāsta Reinis. Tāpat vīrietis uz laiku dzēsa daļu sociālo tīklu, skaidrojot to ne vien ar vēlēšanos distancēties no pārmērīgas laika pavadīšanas internetā un sekošanas apkārtējo izskaistinātajiem dzīves notikumiem, bet arī ar motivāciju laiku pavadīt lietderīgi – baudot būšanu ar ģimeni un veltot laiku noderīgiem hobijiem, piemēram, grāmatu lasīšanai.

Tomēr vienlaikus vīrietis norāda, ka līdz ar bērnu ienākšanu ģimenē kļuvis arī daudz pacietīgāks, turklāt par vairākām lietām, kas agrāk likās svarīgas, tagad vispār neuztraucas: “Man tagad daudzas lietas vispār liekas kaut kādas mazsvarīgas, kas agrāk likās tā baigi nopietni. Tu uzbūvē to kā baigi lielo notikumu, beigās saproti, ka, nē, atbrauc mājās, un tur, tur ir tas notikums īstais.”

Spēja atrast balansu

Šobrīd meita jau ir paaugusies, un Reinis ir atgriezies darbā, taču viņš turpina aktīvi iesaistīties bērnu dzīvē un audzināšanā, atzīstot, ka būt par divu bērnu tēvu ir izaicinoši: “Būt par tēti ir skaisti, tomēr tai par laikā – nav viegli. Bieži pieķeru sevi pie domas, ka labprāt paņemtu datoru, aizbrauktu uz darbu un mierīgā garā pastrādātu, jo man ir vieglāk darīt to, ko es māku vislabāk – savu profesiju.” Reinis atzīst, ka neskatoties uz izaicinājumiem, viņš labprāt izbauda iespēju pavadīt laiku ar bērniem un turpina meklēt līdzsvaru, lai spētu sevi pilnvērtīgi nodot gan ģimenei, gan darbam. “Tu apzināti izvēlies būt mājās ar bērniem un nestrādāt tik daudz, taču atkal sāc sevi grauzt par to, ko šajā laikā varētu izdarīt darbā. Un, kad esi darbā, gribas ātrāk mājās pie ģimenes. Tā visu laiku ir balansēšana, jo labāk taču ir tur, kur tu neesi,” stāsta Reinis.

Daloties pieredzē, Reinis atzīst, ka aktīvai iesaistei bērnu audzināšanā nav tūlītēja rezultāta, tomēr viņš cer, ka tas būs jūtams, kad bērni izaugs: “Ir svarīgi, ka abi vecāki piedalās bērnu audzināšanā, jo gan mamma, gan tētis var daudz ko iemācīt. Tas ir komandas darbs, un tā tam ir jābūt.”

Audiovizuālais materiāls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar