Pētījums: uzņēmējprāt darba tirgū ienākošajiem jauniešiem nav pietiekami attīstītas caurviju prasmes

Šogad jau 18. reizi norisināsies Eiropā lielākais skolu klašu saliedēšanas festivāls  “Čē Čē Čempionāts” (iepriekš pazīstams kā “Zelta Zivtiņas Čempionāts”), kas pulcēs ap 30 000 skolēnu no visas Latvijas. Gaidītākajā gada notikumā skolēni aizraujošos uzdevumos pārbaudīs ne tikai savas klases saliedētību un komandas spēku, bet katrs arī attīstīs power skills jeb caurviju prasmes, piemēram, komunikāciju, lēmumu pieņemšanu, pašiniciatīvu, radošumu, laika plānošanu un citas prasmes, kas jauniešiem būs svarīgas gan profesionālajās gaitās, gan personīgajā dzīvē. 

To, ka šīs prasmes ir būtiskas, atzīst gan Latvijas uzņēmumi, gan jaunieši. Vairums (89%) uzņēmumu pārstāvji uzskata, ka caurviju prasmes ir svarīgas visām amata pozīcijām, vienlaikus vairāk nekā puse (63%) norāda, ka darba tirgū ienākošajiem jauniešiem nav pietiekami attīstītas šīs prasmes, liecina “Tele2” un “Norstat” veiktā uzņēmumu aptauja. Savukārt gandrīz puse aptaujāto jauniešu vecumā no 16 līdz 19 gadiem ir pārliecināti, ka, meklējot savu pirmo darba vietu, viņiem vairāk noderēs labi attīstītas caurviju prasmes nekā skolā iegūtās zināšanas. Vienlaikus skolēni (59%) atzīmē, ka skolās netiek pienācīgi attīstītas caurviju prasmes. 

“Biznesam un jauniešiem šajā lietā ir vienprātība – caurviju prasmes jeb power skills nodrošina konkurētspēju, un tās būtu aktīvāk jāattīsta skolās. Tā domā 52% jauniešu un 72% uzņēmumu pārstāvju. Tieši tādēļ jau 18 gadus dodam savu ieguldījumu šo prasmju  attīstīšanā un ikdienas pielietojumā, jo mums rūp, lai jaunieši kļūst par aktīviem lēmumu pieņēmējiem un radītājiem, ne tikai izpildītājiem,” stāsta “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. “Čempionātam, kas šogad sasniegs pilngadību un kurā piedalīsies jau katrs piektais Latvijas skolēns, saglabāsim attīstību. Turpinot pilnveidot Čempionātu, iesim soli tālāk ar jaunām iniciatīvām, lai caurviju prasmes daudz plašāk integrētos jauniešu, skolu un skolotāju ikdienā.”

Čempionāts ir paredzēts klašu komandām no 6. līdz 12. klasei, sacensībām noritot 6.-7., 8.-9. un 10.-12. klašu grupās. Sacensības notiek trīs posmos – Pieteikšanās, Pusfināls un Fināls. Lai piedalītos Čempionātā, skolēniem līdz 24. martam ir jāreģistrē sava klase www.cempis.lv un jāizpilda mājasdarbs. Čempionāta Fināls, kurā par vērtīgām balvām un ceļojošo kausu sacentīsies ap 12 000 bērnu un jauniešu no visas Latvijas, trīs dienu garumā 16., 17. un 18. maijā notiks klātienē Bauskā. Veicinot klases saliedētību un attīstot caurviju prasmes, šogad Čempionātā būs iekļauti gan klases, gan individuālie uzdevumi par dažādām tēmām, piemēram, drošība internetā, dabas aizsardzība, šķirošana, elektrodrošība, fizika.

Novērtējot skolotāju ieguldīto darbu, klasēm palīdzot piedalīties Čempionātā, no šī gada tiks ieviests būtisks jaunums. Čempionāta uzdevumi skolotājiem vairāk nebūs kā papildu darbs kopā ar bērniem vakaros vai brīvdienās, bet katram Čempionāta uzdevumam būs klāt stundu plāns un metodika, kā integrēt uzdevumu mācību stundās, piemēram, dizainā un tehnoloģijās, klases stundās. Šis saturs tika  izstrādāts sadarbībā ar Čempionāta partneri izglītības programmu “EMU” un sociālo zinātņu doktoru, LU zinātnisko asistentu, matemātikas skolotāju Gati Lāmu. 

Šogad “Čē Čē Čempionātu”, kuru jau 18. sezonu rīko “Tele2”, atbalsta Bauskas novada pašvaldība, “SEB banka”, “Sadales tīkls”, “Elektrum” jauniešu izglītības projekts “FIZMIX.lv”, “Latvijas Zaļais punkts”, zīmoli “Super Manki”, “M&M’s” un “Orbit”. “Čē Čē Čempionāta” Fināla norisi ar savām aktivitātēm papildinās (Latvijas Nacionālā Aizsardzības akadēmija un “Zemessardzes 53. kājnieku bataljons”), “Valsts policija”, “Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests”, “Maxima”, biedrība “Papardes zieds” u.c.

Pērn Čempionātā piedalījās vairāk nekā 20 000 bērni un jaunieši no visas Latvijas. Čempionāta Finālā, kas norisinājās speciāli radītā sacensību pilsētiņā Bauskas pilskalna parkā, startēja ap 8000 skolēnu no 280 klasēm. 6.-7. klašu grupā 1. vietu ieguva Ogres Centra pamatskolas 7.c klase, 8.-9.klašu grupā – Ikšķiles vidusskolas 9.d klase, 10.-12.klašu grupā 1. vietu un “Grand Prix” ceļojošo kausu saņēma Rīgas 2. ģimnāzijas 10.e klase. Ministru prezidenta pateicības rakstus pērn saņēma uzvarējošo klašu skolotājas – Dace Bondare, Inga Kumeliņa un Marija Gavrase.

“Tele2” veica uzņēmumu aptauju sadarbībā ar Norstat 2023. gada martā un tajā piedalījās 539 uzņēmumi. Jauniešu aptauja arī tika veikta sadarbībā ar Norstat 2023. gada martā, aptaujājot 341 jaunieti vecumā no 16 līdz 19 gadiem.  

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar