7 lietas, kurām vienmēr jābūt tavā automašīnā

Daļa autovadītāju savā transportlīdzeklī cenšas neturēt neko lieku, kamēr citi bagāžniekā glabā teju visu savu iedzīvi.  Automašīnas nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzējs “Avis” apkopojis lietas, kuru nepieciešamību transportlīdzeklī nosaka ceļu satiksmes noteikumi, kā arī būtiskāko, kas var noderēt neparedzētās situācijās.

“Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka automašīnās obligāti jābūt medicīniskajai aptieciņai, avārijas zīmei un ugunsdzēsības aparātam. Tikpat svarīgi, kā nodrošināt šīs lietas savam transportlīdzeklim, ir arī sekot līdzi, vai ugunsdzēsības aparātam ir atbilstošs derīguma termiņš un vai aptieciņas saturu nepieciešams papildināt. Nomas automašīnām pakalpojumu sniedzēji regulāri pārbauda šo lietu atbilstību, taču transportlīdzekļu īpašniekiem tas ir uz pašu pleciem. Ieteicams padomāt par citām  lietām automašīnā, kas var palīdzēt atrisināt ikdienas izaicinājumus un noderēt sadzīviskās situācijās,” stāsta “Avis” līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

Medicīniskā aptieciņa

Aptieciņa paredzēta pirmās palīdzības sniegšanai. Tās saturs noteikts Ministru kabineta noteikumos. Tirdzniecības vietās nopērkamajās medicīniskajās aptieciņās parasti iekļautas visas nepieciešamās lietas, piemēram, cimdi, šķēres ar noapaļotiem galiem, folija sega, pārsēji, plāksteri un citas pirmās palīdzības sniegšanai noderīgi palīglīdzekļi. Lai arī aptieciņas mēdz atšķirties vien ar iepakojumu, pirms iegādes ir vērts pārskatīt, vai tajā tiešām ir iekļauts viss nepieciešamais.

Avārijas zīme un atstarojošā veste

Avārijas zīme jeb avārijas trijstūris nepieciešams, lai brīdinātu citus ceļu satiksmes dalībniekus par notikušu negadījumu. Savukārt atstarojošā veste noderēs ne tikai tad, ja diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos notikusi avārija, bet arī, ja nepieciešams nomainīt automašīnas riepu vai atrisināt kādu citu ķibeli uz ceļa.

Ugunsdzēsības aparāts

Ir iespējams iegādāties dažāda veida ugunsdzēsības aparātus, taču jāatceras, ka vieglajos transportlīdzekļos jābūt vienam aparātam, kura dzēstspējas klase ir 5A 21B vai augstāka.

Lukturis

Ja pēc tumsas iestāšanās notiek ķibele uz ceļa, redzamību uzlabos lukturis. Uzglabājot to automašīnā, nepieciešams regulāri pārbaudīt, vai baterijas nav tukšas. 

Rezerves riepa un domkrats

Ne visu automašīnu komplektācijā ir rezerves riepa – ja tās nav, tad ieteicams to iegādāties. Lai nomainītu cauru vai bojātu riepu, nepieciešams bagāžniekā glabāt arī domkratu un instrumentus, ar kuriem nomainīt riepu. Tāpat var noderēt arī riepu remonta putas – caurā riepa nebūs steidzami jāmaina, jo putas atjauno riepas mobilitāti.

Telefona lādētājs

Viedtālrunis ir primārais saziņas, kā arī navigācijas rīks. Iespēja uzlādēt telefonu ir svarīga ne tikai ērtībām, bet arī tad, ja nākas ceļa malā atrasties ilgāku laiku vai nepieciešams zvanīt uz neatliekamās palīdzības tālruni, taču viedtālruņa akumulators ir izlādējies. 

Silts apģērbs un saulesbrilles

Lai arī saule asociējas ar vasaru, autovadītājus tā var apžilbināt arī gada aukstajos mēnešos. Šī iemesla dēļ saulesbrilles ieteicams turēt automašīnā visu gadu. Savukārt, ja kāda iemesla dēļ ir nācies apstāties un automašīnu nav iespējams ne iedarbināt, ne uzsildīt, taču palīdzība jāgaida ilgāku laiku, noderēs rezerves jaka, cimdi un cepure.

TOP Komentāri

avatar