Bērnu slimnīcā mazajiem pacientiem atveseļoties palīdzēs kanisterapijas speciālisti un apmācīti suņi

Bērnu slimnīcā pagājušajā gadā pilotprojekta veidā tika uzsāktas kanisterapijas nodarbības mazajiem pacientiem. Kanisterapija Latvijā ir zināma vairākus gadus, bet 2024. gadā tā pirmo reizi oficiāli ienāk slimnīcā. Pozitīvas emocijas no saskarsmes ar īpaši apmācītajiem suņiem gūst ne tikai bērni, bet arī viņu ģimenes locekļi un Bērnu slimnīcas darbinieki. Suņi pie Bērnu slimnīcas pacientiem nāks visu gadu, pateicoties SIA “Royal Canin Latvia” atbalstam suņiem – terapeitiem, bet tiek lūgts arī sabiedrības atbalsts kanisterapijas paplašināšanai.

Kanisterapijas procesā īpaši apmācīts suns, kuru vada kvalificēts speciālists, pavada noteiktu laiku kopā ar pacientu. Metode izstrādāta, lai paaugstinātu atveseļošanās procesa efektivitāti. Pirmie kanisterapijas suņi Bērnu slimnīcā pilotprojekta laikā bija Stella un Mona, kuru darbu augstu novērtējuši gan mazie pacienti, gan veselības aprūpes speciālisti, atzīstot, ka projektu noteikti jāturpina.

“Esam gandarīti, ka Bērnu slimnīca pirmā Latvijā ieviesusi šo rehabilitācijas papildu metodi, kas patiesu prieku sniedz ne tikai mazajiem pacientiem un viņu ģimenēm, bet arī darbiniekiem, kuri garāmejot sasveicinās ar īpaši apmācītajiem samojediem. Esam novērojuši, ka pacienti labprāt iesaistās rotaļās, dod sunīšiem komandas vai vienkārši sunīti samīļo, tā gūstot pozitīvās emocijas. Līdz šim Stella un Mona ir bijušas darbā pie bērniem Paliatīvās aprūpes dienestā, kā arī pie ķirurģijas, infektoloģijas, endokrinoloģijas un reimatoloģijas nodaļas pacientiem. Reizēm redzam, ka arī suņiem pēc grūtas darba dienas Bērnu slimnīcā vajadzīga atpūta, jo viņi precīzi sajūt, ja bērnam smagums uz sirds,” atzīst Valts Ābols, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs

Terapijas laiks ar vienu pacientu ir aptuveni 30 minūtes, bet kanisterapeiti vadās pēc pacienta un suņa pašsajūtas. Citam varbūt pietiek ar 15 minūtēm, bet cits bērns gatavs rotaļāties ar suni 40 minūtes. Šobrīd Bērnu slimnīca sadarbojas ar kanisterapeitiem Ričardu Pavlovski un Austru Dzimto-Zemīti no “Servisa suņu biedrības TEODORS”. 

“Samojedu šķirnes suņi ir īpaši ar savu mīksto, koši balto kažoku un, ja ieskatās, var redzēt kā tie smaida. Esam gandarīti par Stellas un Monas darbu Bērnu slimnīcā, drīz viņiem pievienosies mūsu Togo un Claudija, kā arī vēl viens kanisterapeits kārto eksāmenu ar Dīzeli un Mariabellu, lai jau pavasarī varētu doties pie Bērnu slimnīcas pacientiem,“ stāsta Ričards Pavlovskis, kanisterapeits.

Kanisterapiju var izmantot ne tikai lai dāvātu pacientiem prieka brīžus un veicinātu atveseļošanos, bet arī lai bērniem uzlabotu sociālās iemaņas un fizisko stāvokli, mazinātu kustību traucējumus.

“Ilgstoša atrašanās slimnīcā katram bērnam ir gan fizisks, gan emocionāls pārdzīvojums, tāpēc viena no Bērnu slimnīcas fonda darba prioritātēm ir atbalstīt katru iniciatīvu, kas palīdz bērniem slimnīcā justies labāk. Esam ļoti priecīgi, ka, pateicoties “Royal Canin Latvia” atbalstam kanisterapijas suņiem, varam uzsākt brīnišķīgu iniciatīvu, ko jau esam mīļi iesaukuši par Ķepu terapiju. Lai ķepaiņi varētu gan iepriecināt, gan mierināt mūsu mazos pacientus, ceram arī uz plašāku sabiedrības atbalstu,” uzsver Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja.

Projekta sākumā kanisterapija Bērnu slimnīcas mazajiem pacientiem notiek reizi nedēļā, bet tuvākajā laikā plānots to paplašināt. Tā kā tas ir individuāls darbs ar katru bērnu, visiem Bērnu slimnīcas pacientiem satikšanos ar suņiem – terapeitiem nebūs iespējams piedāvāt. Pacienti tiek izraudzīti, vadoties pēc tā, kuram tobrīd visvairāk nepieciešamas mierinājums un iepriecinājums.

Bērnu slimnīca būs pateicīga par katru ziedojumu kanisterapijas nodrošināšanai,  Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā jau iespējams ziedot “Ķepu terapijai”: https://www.bsf.lv/lv/ziedot/kam-ziedot/kepu-terapija

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar