Tuvojoties vasarai, aktivizējas mājokļu zagļi

“Dodoties ceļojumā, garākā atvaļinājumā vai nedēļas nogalē ārpus mājas, cilvēki nereti bezrūpīgi atstāj savus īpašumus bez uzraudzības, aizmirstot, ka tieši ilgstoša prombūtne un nepienācīgi pasargāts īpašums, ir piemēroti apstākļi privātmāju un dzīvokļu apzadzējiem,” stāsta Ivars Vismanis, ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

 

Zagļi var izmantot katru īpašnieka neuzmanības kļūdu – vai tas būtu vaļā atstāts logs, pie kura var piekļūt, izmantojot, piemēram, kaimiņa balkonu, vai vērtīgas mantas uz lodžijas – velosipēds, auto riepas, bērnu ratiņi vai tml. Pierādījies arī, ka, piemēram, ēkas stāvam, kurā atrodas dzīvoklis, nav izšķirošas nozīmes.

 

“Īpaši uzmanīgiem jābūt tiem cilvēkiem, kuri regulāri maina uzturēšanās vietu – piemēram, brīvdienas pavadot ārpus pilsētas vasarnīcā vai lauku mājā, bet darba dienās atkal atgriežoties dzīvoklī pilsētā. Viņiem ik reizi jāatceras pārbaudīt visus logus un durvis. Tāpat nedēļas nogalēs līdzi ņemtās mantas atkal jānoglabā drošā vietā. Nereti šādas īslaicīgas, bet biežas pārcelšanās dēļ cilvēki zaudē modrību vai domā – ja līdz šim nekas slikts nenotika, nenotiks arī šoreiz,” uzsver Ivars Vismanis.

 

No mājokļiem visbiežāk tiek zagtas viegli aiznesamas mantas – portatīvie datori, fotokameras, somiņas, zeltlietas, nauda un norēķinu kartes, instrumenti, apģērbs (visbiežāk virsdrēbes) un apavi. Ja zagļiem ir vairāk laika un netraucēta pieeja šķūnīšiem, garāžām un citām mantu glabātuvēm, tiek zagti arī velosipēdi, zāles pļāvēji, motorzāģi u.c. instrumenti.

 

Vidēji viena atlīdzība par mantu zādzību no mājokļa sastāda 870 eiro. Savukārt pēdējos gados ERGO izmaksātā lielākā atlīdzība pārsniedza 10 000 eiro, kad no īpašuma tika nozagtas dārglietas, datortehnika un video aparatūra.

 

Līdzšinējā pieredze liecina, ka zādzību gadījumi būs novērojami visas vasaras periodā, tāpēc ERGO atgādina:

 

–          Atstājot īpašumu, vienmēr pārliecinieties vai ir aizvērti visi logi, aizslēgtas durvis un, ja ir, ieslēgta signalizācija.

–          Aizslēdziet arī īpašuma vārtiņus un neglabājiet atslēgas zagļiem labi zināmās vietās: zem paklājiņa, puķu podā, virs durvju ailes u.tml.

–          Ja atstājat dzīvokli uz ilgāku laiku, jo pavadāt vasaru vai atvaļinājumu lauku mājā vai vasarnīcā – vismaz divreiz mēnesī apmeklējiet arī pilsētas īpašumu.

–          Iespēju robežās lūdziet kaimiņus, lai pieskata īpašumu jūsu prombūtnes laikā. Noteikti informējiet viņus, cik ilgi būsiet prom, lai, pamanot, ka īpašumā notiek kustība, un, zinot, ka jūsu nav mājās, viņi varētu celt trauksmi.

–          Neglabājiet instrumentus, sadzīves tehniku, datortehniku, automašīnas atslēgas u.c. vērtīgas lietas labi redzamās un pieejamās vietās. Dārza tehniku un velosipēdus uz nakti vienmēr ieslēdziet drošā vietā.

TOP Komentāri

avatar