Topošie vecāki: trūkst uzticamas informācijas par grūtniecības norisi

Vadoties pēc vecāku vēlmēm, ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” sācis izdot bezmaksas žurnālu „Mammām un Tētiem”, kura mērķauditorija ir topošie un jaunie vecāki. 

Lielākā daļa aptaujāto bija sievietes vecumā no 26 līdz 35 gadiem (49%), kuras šobrīd ir pirmā bērna gaidībās (17%) vai kurām jau ir viens mazulis (22%). Šobrīd visvairāk informācijas par bērna gaidīšanu tiek meklēta internetā (33%), kuru ne vienmēr var identificēt kā „uzticamu”. Tāpat par informācijas ieguves avotu kalpo ārsta padoms (22%), kā arī aprunāšanās ar draudzeni vai mammu (20%). Jāatzīmē, ka tikai 17% aptaujāto vecāku norādījuši, ka ar sev pieejamās izglītojošās informācijas daudzumu ir pilnībā apmierināti.

„Mūsdienu vecāki ir zinātkāri, viņi par grūtniecību, dzemdībām un bērnu audzināšanu vēlas saņemt uzticamu informāciju un akli nepaļaujas uz „viena tante teica”. Mūsu veiktā aptauja apliecina, ka vecākiem trūkst uzticamu informācijas ieguves avotu,” stāsta ģimeņu organizācijas „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājuma „Fonds Mammām un Tētiem” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. „Lielākā daļa jeb 33% aptaujāto sieviešu atzīst, ka šādu informāciju vēlētos saņemt tieši izglītojoša bezmaksas žurnāla veidā. Nākamā apjomīgākā aptaujāto grupa – 23% – informāciju vēlas iegūt internetā, tieši tāpēc mūsu bezmaksas žurnāls ir pieejams arī tajā un lasāms viedtālrunī, tā aptverot maksimāli plašu vecāku auditoriju.”

Ģimeņu organizācija savam bezmaksas žurnāla „Mammām un Tētiem” projektam ierosmi guvusi no citām Eiropas valstīm, piemēram, Norvēģijas un Beļģijas, kur valsts rūpēs par topošo vecāku izglītošanu uz mājām nosūta bezmaksas žurnālus. Grūtniecības un pēcdzemdību periodā vecāki saņem vairākus tematiskos izdevumus.

Visvairāk jauno un topošo vecāku ir nezinoši par tādām tēmām kā bērna audzināšana (36%) un jaundzimušā aprūpe (21%). Vēl sievietēm īpaši neskaidri ir jautājumi par dzemdību norisi, radību tuvošanos, zīdaiņa slimībām un iespējamajiem sarežģījumiem grūtniecības laikā.

Šobrīd žurnālu „Mammām un Tētiem” var saņemt Rīgas dzemdniecības un ārstniecības iestādēs, kā arī citu Latvijas pilsētu slimnīcās – Valmierā, Ventspilī, Liepājā, Jūrmalā, Jelgavā, Dobelē, Cēsīs, Balvos un Gulbenē. Tāpat žurnālu ikviens bez maksas var lejupielādēt no interneta un lasīt viedtālruņos: www.mammamuntetiem.lv/zurnals.

Foto: my.vanderbilt.edu

TOP Komentāri

avatar