Rīgas Zooloģiskajā dārzā atklāta rekonstruētā Kamieļu māja

Tādējādi tiek turpināta tradīcija uz Zoodārza jubileju sagādāt dāvanu dzīvniekiem, apmeklētājiem un, protams, pašiem sev. Atklāšanas pasākuma laikā tika apbalvoti arī bērnu radošo darbu konkursa “Ja mums būtu kamielis …” uzvarētāji, un kamieļiem tika pasniegts simbolisks svētku mielasts – koku zari.

“Bijām uzsākuši Kamieļu mājas remontu, taču naudas trūkuma dēļ celtniecība apstājās. Šopavasar, pateicoties SMScredit.lv finansiālam atbalstam, rekonstrukcija varēja turpināties. Dzīvnieku mītnei tika pārbūvēti āra voljēru nožogojumi, aplokos izgatavotas apjumtas barotavas, saremontētas kamieļu mītnes iekštelpas, izbūvētas dzīvnieku pārvietošanas rampas, kā arī uzstādīta bīdāmo durvju sistēma, kas atvieglo dzīvnieku kopēju darbu un būtiski uzlabo darbinieku drošību. Nu atkal zoodārza galvenajā alejā varam priecāties par majestātiskajiem kamieļiem,” uzlabojumus komentē Rīgas Zooloģiskā dārza attīstības projektu vadītājs Edgars Vītols.

“Ar labdarības iniciatīvas LabieDarbi.lv starpniecību katru mēnesi jau vairāku gadu garumā dodam iespēju cilvēkiem īstenot savus sapņus. Uzzinot par Kamieļu mājas projektu, gada sākumā nolēmām šādu iespēju dot arī dzīvniekiem, tāpēc iesaistījāmies šīs ieceres īstenošanā. Paralēli devām iespēju radoši izpausties arī skolu un pirmsskolu audzēkņiem, un viņi patīkami pārsteidza ar savu izdomu. Saņēmām vairākus simtus zīmējumu, kolāžu un stāstu, bet par uzvarētājiem tika atzīts darbs, kurā skolēni bija izveidojuši dzejoļu krājumu un sacerējuši dziesmiņu par kamieli“, savu gandarījumu par paveikto pauž viens no Kamieļu mājas atjaunošanas galvenajiem atbalstītājiem, finanšu nozares uzņēmuma “4finance” zīmola “SMScredit.lv” vadītājs Toms Jurjevs.

 

Kamieļu mītnes un ekspozīcijas rekonstrukcija veikta šī gada vasarā ar SMScredit.lv finansiālu atbalstu.

 

Kamieļi Rīgas zoodārzā bijuši apskatāmi visos laikos. Pirmie kupraiņi bija apskatāmi jau 1912. gadā. Tos zoodārzam dāvināja biedrības „Rīgas Zooloģiskais dārzs” priekšsēdētājs F. M. Bahs. Tolaik kamieļu voljērs atradās blakus tagadējai Žirafu mājai. 1937. gadā (četrus gadus pēc zoodārza darbības atjaunošanas 1933. gadā) dārza kolekcijā atkal parādījās kamieļi. Tiem uzbūvēja pusbaļķu mītni pašreizējās Kamieļu mājas teritorijā. Lielas ēku pārbūves notika vairākas reizes. Tādēļ var teikt, ka šī ir Kamieļu mājas ceturtā atklāšana.

Pagājušā gadsimtā kamieļi tika apmācīti gan kravu pārvadāšanai, gan sniega tīrīšanai, gan apmeklētāju vizināšanai. Reizēm kamieļi spītējušies un neklausījuši komandām. Savukārt, bērniem bijis bail no dzīvnieku lielā auguma, tādēļ ar laiku zoodārzs atteicās no vizināšanas ar kamieļiem. Patlaban zoodārzā mīt seši kamieļi – tēvs Niselinskis, mātītes Bona, Arma, Leila un Vasara, un šogad dzimušais jaunulis Villijs.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar