Rīgā turpinās maksāt līdzfinansējumu par privātajiem bērnudārziem

Viena bērna uzturēšanās pašvaldības bērnudārzā izmaksā 132,33 eiro. Tik pat liels ir arī pašvaldības līdzmaksājums par tiem bērniem, kas apmeklē privātos dārziņus. Šādu finansējumu pašvaldība piešķirs  arī turpmāk.

„Tādējādi mēs konsekventi ievērojam taisnīguma principu pret visiem bērnu vecākiem. Mēs vai nu nodrošinām vietu pašvaldības bērnudārzā, un tas mums izmaksā 132,33 eiro, vai dodam tos pašus 132,33 eiro vecākiem, kam bērni apmeklē privāto bērnudārzu. Mēs bija pirmie valstī, kas ieviesa līdzfinansējumu ģimenēm, kuru  bērni apmeklē privātus bērnudārzus. Mēs noteikti neplānojam no tā atteikties. Un man ir grūti saprast, kā valdība varēja atļauties pieņemt lēmumu apturēt savu līdzfinansējuma daļu, īpaši jau pēc jaunā mācību gada sākuma,” – norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Šādu principu, ka vienādu atbalstu saņem gan tie vecāki, kuru bērni apmeklē pašvaldības dārziņu, gan privāto dārziņu,  Rīgas pašvaldība izstrādāja un īsteno kopš 2013.gada, un tas palīdzējis sadarbībā ar privātajām izglītības iestādēm veiksmīgi risināt bērnudārzu pieejamības jautājumu.

Pašlaik Rīgas dome nodrošina līdzmaksājumu par 5477 bērniem, kuri apmeklē privātos dārziņus. 2015. gada budžetā  šim mērķim atvēlēti 7,7 miljoni eiro.
Būtiski palielināts arī vietu skaits pašvaldības bērnudārzos – pēdējo piecu gadu laikā atvērtas 97 jaunas grupiņas, kurās ir vieta 1857 mazuļiem. Rezultātā ievērojami samazinājusies bērnudārzu rinda. Ja 2009.gada sākumā uz vietu dārziņā gaidīja vairāk nekā 6700 bērnu, tad reāla rinda šogad  prognozējama ap tūkstoti. Tajā pašā laikā pašvaldības dārziņos ir jau aptuveni 100 brīvu vietu.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar