Personīgo finanšu speciāliste iesaka: kā pārvaldīt savu naudas plūsmu telefonā

Laikā, kad būtiski augusi dzīves dārdzība un inflācija joprojām ir augsta, finanšu pārvaldīšana un plānošana, kā arī gudra uzkrājumu veidošana ir ļoti būtiska, lai saglabātu finansiālu stabilitāti. Alina Zela, personīgo finanšu eksperte, vairāku apmācību un projekta #ceļāuzfinansiāloneatkarību idejas autore, palīdz cilvēkiem pārvaldīt savas finanses un apkopo praktiskus padomus sekmīgai personīgo finanšu plānošanai. Alina ikdienā pārsvarā strādā ar telefonu, par darba instrumentu izvēloties salokāmo viedtālruni ar lielu ekrānu, kas personīgo finanšu plānošanu būtiski atvieglo un padara pārskatāmu.

Zināšanas par finansēm viņa apguvusi “dzīves skolā”, kad pati nonākusi ļoti sarežģītā finansiālajā situācijā, bankas kontā ir bijusi mīnusa zīme un dzīve noritējusi no algas līdz algai. Šajā laikā viņa sapratusi, ka augstākā izglītība un vadītājas karjera ne vienmēr nodrošina finansiālu labklājību, daudz būtiskāk ir apgūt un pielietot personīgo finanšu pārvaldīšanu. Vēlāk iegūto pieredzi Alina papildināja apmācībās par personīgajām finansēm, tai skaitā arī par biheiviorālām finansēm, un ieguva finanšu izglītības instruktora sertifikātu. Eksperte ir pārliecināta, ka plānot savus personīgos ienākumus var ikviens, primāri apzinoties savas obligātās izmaksas un saprotot, kādus uzdevumus iedot savai naudai.

Viss sākas ar pirmo nopelnīto eiro

Kā norāda Alina, ideāli, ja plānošanu sāk ar pirmo nopelnīto algu. No sākuma ir jāsaprot, cik daudz naudas ikdienā pārvaldām – kādi ir mēneša un gada ienākumi. Pēc tam – cik lielas ir visas obligātās izmaksas, no kurām nevaram atteikties, piemēram, komunālie rēķini, hipotekārais kredīts, telekomunikācijas, transports, pārtika u.c.

Kad tas ir paveikts, no ienākumiem jāatņem obligātie izdevumi un atlikumam jādod konkrēts uzdevums. Šeit katram cilvēkam un mājsaimniecībai būs savi uzdevumi, bet ir jāpatur prātā, ka mūsu tagadnes naudai ir arī nākotnes potenciāls, tāpēc ir svarīgi daļu virzīt dzīves baudīšanai un daļu drošībai, uzkrājumiem, finanšu mērķiem. Pēdējais solis – izveidot savu naudas plūsmas plānu, lai sasniegtu vēlamo rezultātu,” stāsta A. Zela.

Nauda ir resurss, kas jāpārvalda

Kā jebkurš resurss, nauda ir prasmīgi jāpārvalda. Ja ļausim tai “plūst”, vienā dienā attapsimies, ka tā patiešām ir “aizplūdusi”. Eksperte iesaka veikt vienkāršu sadalījumu pa izmaksu kategorijām: obligātās izmaksas, dzīves stils un uzkrājumi. Standarta proporcija ir 50/30/20, tomēr tā dažādās dzīves situācijās var atšķirties.

Jaunībā, kad ir mazāk obligāto izmaksu, mēs varam jaudīgāk uzkrāt, savukārt ģimenēs ar bērniem, kā arī mājsaimniecībās, kur dzīvo vairākas paaudzes, obligāto izmaksu īpatsvars var būt pat 70%. Tad ir jāizvērtē finanšu mērķi, un, iespējams, dzīves stilam jāvelta 10% un uzkrājumiem 20%. Struktūru vienmēr var pielāgot, taču nekad nevajadzētu aizmirst par uzkrājumiem,” atgādina A. Zela.

Senas zināšanas mūsdienīgā izpildījumā – Kakeibo metode

Ikdienā Alina finanšu plānošanai izmanto pieeju – nauda tagadnei un nauda nākotnei, kur visus ienākumus sadala divās daļās. Viena daļa rūpējas par visām mēneša un arī gada (īstermiņa mērķu) vajadzībām un vēlmēm, bet otra daļa tiek virzīta ilgtermiņa uzkrājumiem. Tie, kas šobrīd vēl tikai meklē savu ideālo naudas plānošanas pieeju, var pievērst uzmanību Kakeibo metodei, kas tulkojumā no japāņu valodas nozīmē “mājsaimniecības finanšu uzskaites grāmata”. Kakeibo ir apzināta rīcība ar naudu, tā palīdz izprast savas attiecības ar finansēm un izveidot nepieciešamos ieradumus. Sistēma ir meditatīva un iedarbojas terapeitiski, jo tradicionāli plānošanu veic ar roku kladē, taču mūsdienās labi noder arī telefons. Var izmantot viedo irbuli jeb S Pen, kas ļauj veikt pierakstu telefonā un rakstīto tekstu uzreiz pārvērš drukātā. Kakeibo palīdz saprast, kādas ir cilvēka patiesās vēlmes un vajadzības, tāpēc tā noderēs spontāniem cilvēkiem, kuriem nereti emocijas ņem virsroku un pēkšņie pirkumi vēlāk ir jānožēlo. Sistēma palīdz uzturēt naudas plūsmu līdzsvarā starp vēlmēm un vajadzībām, tagadni un nākotni.

Viedtālrunis sekmīgai finanšu plānošanai

Alinas viedtālrunis Samsung Galaxy Fold5 ir kļuvis par neaizvietojamu palīgu finanšu plānošanā. Tajā viņa izmanto Google Drive tabulas, lai izveidotu gada un mēneša plānus un fiksētu faktiskos izdevumus. Atveramais ekrāns ļauj aplūkot finanšu tabulu pilnā atvērumā līdzīgi kā uz planšetdatora un atvērt līdz pat četrām lietotnēm vienlaikus, piemēram, bankas lietotni un konta pārskatu. Ar viedo irbuli var ērti strādāt Excel dokumentos, atzīmēt konkrētu šūnu un labot informāciju tajā.

Tiem, kas šobrīd sper pirmos soļus ceļā uz finansiālo neatkarību un vēlas sākt pārvaldīt savas finanses, Alina aicina izmēģināt kādu no finanšu plānošanas lietotnēm, piemēram, YNAB, Spendee, Spiir, Toshl, Bilance. Visas lietotnes ir savienotas ar bankas kontu, kas regulāri seko līdzi un analizē ikdienas tēriņus.

Papildu finanšu lietotnēm mēs ģimenē izmantojam arī FamilyWall, kas ir ģimenes ikdienas plānošanas rīks, kur vīrs atzīmē darba laikus klīnikā, bet es – seminārus un uzstāšanās, turpat arī rakstām plānotos tēriņus attiecībā uz bērniem. Lietotnē ir ērti sekot līdzi, kādi rēķini ir jāapmaksā, uzreiz ieiet internetbankā un veikt maksājumu,” ar padomu dalās A. Zela.

Tagadnes nauda ir nākotnes nauda

Lai uzkrājumi ilgtermiņa mērķiem nezaudētu vērtību, eksperte aicina padomāt par iespēju finanšu tirgū uzkrāt neatkarīgi vai izmantot kādu no banku gataviem produktiem, lai nodrošinātu vēlamo dzīves kvalitāti pēc iespējas ilgāk. Tajā pašā laikā viņa atgādina, ka investīcijas ir saistītas arī ar zināmu risku.

Ja šķiet, ka neko nesaprotat no investīcijām, tad jautājumi ir jāpiefiksē un jāsāk meklēt atbildes. Var doties aprunāties par ilgtermiņa uzkrājuma iespējām, piemēram, savā bankā. Jebkurā gadījumā izzināšana, kritiskā domāšana, informācijas analīze un finanšu tirgus procesu izpratne ir nepieciešama gan veidojot pašam savu investīciju portfeli, gan izvēloties gatavu produktu. Ir jāsaprot, vai vēlaties pats pārvaldīt savu naudu un neatkarīgi pieņemt lēmumus, vai izmantot gatavus produktus. Tāpat ir jāapzinās sava riska tolerance, jo investīcijām nevajadzētu ietekmēt ikdienas mieru. Pēc tam var veidot savu investēšanas stratēģiju,” skaidro eksperte.

Viedtālrunis ir īpaši noderīgs rīks, lai regulāri sekotu līdzi sava investīciju portfeļa ienesīgumam. Lietotnē Tradingview var iestatīt paziņojumu saņemšanu, lai vienmēr būtu lietas kursā par izmaiņām izvēlētājos indeksu rādītājos. Eksperte iesaka izmantot arī Yahoo Finance un Bloomberg: Finance Market, Seeking Alpha Investing, lai sekotu līdzi makroekonomikas un finanšu tirgus sentimentam.

Investēšana mūsdienās ir kļuvusi ļoti demokrātiska. Jā, tā prasa iedziļināšanos un arī prasmju apgūšanu, tomēr tās ir zināšanas, kas noderēs visas dzīves garumā un ir daļa no finanšu pratības.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar