Hiphop kultūras cienītāji pulcējas kopīgā manifestā par atbalstu šī žanra raidstacijas izveidei

Hiphop kultūras cienītāji aizvadījuši kopīgu manifestu, kā ietvaros topošās šī žanra raidstacijas veidotāji – EHR Mediju Grupa, kopā ar DJ Gustavito un komūnu hiphops.lv – publiski prezentēja jaunā EHR HIPHOP Hits mūzikas kanāla FM piedāvāto versiju, kas nesen iesniegts Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) izsludinātajā konkursā Rīgā par FM apraides tiesību piešķiršanu 100,0 MHz frekvencē.

Pasākuma laikā šī žanra atbalstītājiem bija iespēja iepazīties ar hiphop kultūras plašo klāstu, kas ir ne tikai mūzika, bet arī deja un māksla. Par muzikālo priekšnesumu rūpējās Dj Gustavito un Dj AG, savukārt Bboy Vadim Master, Bboy An-Juicy Breika deju komanda Factory Kingz, kas ir pasaules, Eiropas un Latvijas čempioni breikā starp bērniem un junioriem, uzstājās ar “brake-dance” paraugdemonstrējumiem. Taču populārais grafiti mākslinieks Thobek veidoja šim žanram veltītus zīmējumus.

Hiphop kultūras žanrs ir pelnījis vietu ēterā

Reperis ansis, kurš tikko ar bītmeikeru projektu “Netīrās Cilpas” (kurā darbojās kopā ar savu brāli 181h) ieguvis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” nominācijā “HIPHOP albums”, atzīst, ka: “Latvijā hiphop mūzika, sevišķi tās konteksts un nozīme, radio un TV ir komunicēta minimāli. Par repu pārsvarā zina tikai tie, kuri to ir apzināti centušies iepazīt, jo vienotas platformas, kur ar to varētu ikdienā saskarties, vietējā mērogā nav. Tagad, kad reps Latvijā jau ir skatāms kā vairāku paaudžu kulturāla parādība, domāju, ka ar vienu radio staciju pat varētu būt par maz”.

“Hiphops neapstrīdami ir daļa no Latvijas kultūras, bet tā pieticīgā loma televīzijā un radioviļņos sabiedrībai ir gadiem zemtekstā signalizējusi, ka mēs, par spīti lielajai organiskajai aktivitātei un plašajai auditorijai, neskaitāmies mūzika, neskaitāmies māksla, un vispār esam kaut kas, kam jāeksistē nomaļus, neietekmējot kultūrtelpu. Mēs jau vismaz desmit gadu runājam par to, ka tas nav normāli,” saka ansis.

Hiphop kā motivācija jauniešiem izrauties no problēmām

Bboy An-Juicy un breika deju komandas Factory Kingz pārstāvji atzīmē, ka: “Radio ir laba platforma, kur var ietvert ne tikai mūziku, bet arī podkāstus un intervijas. Hiphop ir sinonīms vārdam ielu kultūra – arī Latvijā vairāki talantīgi mūziķi, dejotāji un dīdžeji ir nākuši no ielu kultūras, tieši tur kļuvuši par personībām, sākot attīstīt savus talantus. Mēs zinām, ka jaunieši nereti saskaras ar problēmām ģimenēs, mobingu skolās un sociālo atstumšanu. Tā rezultātā daļai jaunatnes iestājas nolemtības sajūta un depresija, jo šķiet, ka, ja reiz nav naudas pulciņiem un DJ kursiem, esmu pakļauts nabadzībai. Tieši šeit nāk palīgā hiphop, jo daļa šīs kultūras pārstāvju ir saskārušies tieši ar tām pašām problēmām, taču spējuši tikt galā ar izaicinājumiem un kļuvuši par pieprasītiem hiphop māksliniekiem. Šie stāsti var ļoti iedvesmot jauniešus neapstāties pie grūtībām, bet iet uz priekšu.

Kā norāda “brake-dance” pārstāvji, tad šobrīd hiphop žanru katrs izpildītājs pārstāv vairāk vai mazāk atsevišķi, – mūziķi, dīdžeji, breikeri, “free style dance” dejotāji, kuri dejo galvenokārt hiphop mūzikas pavadībā, kā arī grafiti mākslinieki – lai arī viens otru pazīst, tomēr reti kad apvienojas kā vienas kustības pārstāvji kādu konkrētu mērķu sasniegšanai. “Tāpēc, ja varētu visus šos talantus apvienot vienā platformā – tas būtu ļoti jaudīgi,” spriež Bboy An-Juicy un breika deju komandas Factory Kingz pārstāvji.

Hiphop platforma ir iespēja vecākiem labāk izprast bērnus

Viens no EHR HIPHOP Hits mūzikas kanāla FM piedāvātās versijas līdzautoriem Dj Gustavito norāda, ka: “Ir ļoti labi, ka esam uzsākuši šo kustību attīstīt. Esmu par to, lai klausītājiem būtu izvēle, un šis mūzikas žanrs būtu pieejams plašākai sabiedrībai, un radio tieši ir tā platforma, kur ir atlasīti jaunākie šī žanra skaņdarbi. Latvijā hiphop līmenis pēdējos gados ir ļoti kāpis – gan muzikālā noformējuma ziņā, gan liriskās apdares veidā. Par to liecina arī fakts, ka uz Latviju brauc daudzi ārzemju izpildītāji, un šie koncerti ir ļoti apmeklēti.”

Savukārt Toms Barons Lūķis, EHR Latviešu hiti zīmola vadītājs, vērtējot aizvadīto manifestu, akcentē: “Ir liels prieks, ka hiphop komūna parādīja savu vienotību un atnāca uz manifestu. Protams, priecājamies arī, ka Rīgas dome mums atļāva šo pasākumu sarīkot. Tas lielais ieguvums ir tas, ka jau tagad mēs parādījām, ka hiphop ir tāds pats kultūras žanrs kā šlāgermūzika, popmūzika un daudzi citi mūzikas veidi, tikai atšķirība ir tajā, ka radio to spēlē ievērojami mazāk. Šobrīd EHR HIPHOP Hits mūzikas kanāla FM piedāvāto versiju esam palaiduši EHR aplikācijā, EHR mājas lapā un citās radio straumēšanas vietnēs. Hiphop FM stacijas dziesmas ir cenzētas, tās tiek atskaņotas kā angļu valodā, tā arī latviešu valodā, un mēs esam gatavi šo versiju palaist jau 100 frekvencē.

“Lēmums protams ir jāpieņem NEPLP, bet šis bija tas mirklis, kad daudzi no klātesošajiem saprata to, ka hiphop ir pelnījis vietu ēterā. Mēs redzam, ka jaunieši pamet ierastos medijus, un šī ir unikāla platforma, ko jauniešiem patērēt. Pietam – tā varētu satuvināt jauniešus ar vecākiem. Šāda platforma varētu kliedēt daļai vecāku nepareizo priekšstatu par to kas ir hiphop, – proti, tie nav tikai amerikāņu gangsteri, tas ir mūzikas veids, kas visplašāk atspoguļo sabiedrības problemātiku, tādā veidā vecāki caur šo mūziku varētu arī labāk izprast savus bērnus,” saka Toms Barons Lūķis.

HIPHOPS iet uz 100!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar