Valsts prezidents: brīvību un neatkarību ir jāaizsargā un jāaizstāv katru dienu

17. martā, Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienā, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piedalījās nacionālo partizānu piemiņas pasākumā pie Īles bunkura. 

Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents teica: 

“Šodien mēs jau vairākus gadus pēc kārtas atzīmējam Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu. Pirms 80 gadiem Latvijas Centrālā padome pieņēma memorandu, aicinot atjaunot faktisko mūsu valsts suverenitāti, aicinot atjaunot Latvijas valdību, aicinot atjaunot mūsu valsti vēl vācu okupācijas laikā. Piecus gadus vēlāk šeit, Īlē, latviešu un lietuviešu nacionālie partizāni izcīnīja sīvu kauju pret padomju okupantiem, pret čekistiem, lielā mērā atgādinot, ka brīvības dzirksts ir dzīva. 

Šodien mēs godinām viņu piemiņu. Šodien mēs sakām paldies visiem tiem, kuri garos padomju okupācijas gadus cīnījās un turēja piemiņā mūsu valsts neatkarību un beigās arī atguva to. 

Taču šī ir īpaša diena arī tādēļ, ka mēs labi zinām, ka pasaulē nav mierīgi, ka mūsu ukraiņu draugi šobrīd cīnās par brīvību lielā mērā tāpat kā savulaik gan nacionālie partizāni, gan Baltijas tautas cīnījās par savu brīvību. Brīvība nav pašsaprotama – par brīvību ir jācīnās un jāgatavojas to aizstāvēt katru dienu. Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka gan šodien, redzot šeit tik daudz cilvēkus no dažādām paaudzēm, mēs spēsim nosargāt savu neatkarību, savu drošību. Bet tam ir jāgatavojas – tam ir jābūt pastāvīgi gataviem. 

Lai šī vieta un lai to cilvēku, kuri savulaik cīnījās un nebaidījās, piemiņa ir labs atgādinājums mums visiem par to, ka brīvību un neatkarību ir jāaizsargā un jāaizstāv katru dienu. Lai šī vieta dod mums visiem spēku!”

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

TOP Komentāri

avatar