Augstākā izglītība nedrīkst būt dažu priviliģētu interešu pārstāvju smilšu kaste

Piektdien, 15. oktobrī saņēmu zvanu no Latvijas Mākslas akadēmijas rektora Kristapa Zariņa, runājām apmēram četras minūtes. Sarunā rektors mani informēja par Rīgas Stradiņa universitātes rektora Aigara Pētersona telefoniski izteiktu lūgumu ietekmēt manu balsojumu par Augstskolu likuma grozījumiem, kurus 13. oktobra sēdē sākām skatīt Latvijas Republikas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Šāda lūguma pildīšana nozīmētu manu atbalstu esošai pozīcijai, kas turpinātu ierobežot iespējas ārvalstu augstskolu profesoriem kvalificēties profesora amatam medicīnas nozarē. No šāda piedāvājuma atteicos, norādot uz “Attīstībai/Par!” frakcijas politisko uzstādījumu, kas sakrīt ar manu iekšējo pārliecību – mums ir nepieciešama atvērta, konkurētspējīga augstākā izglītība! Rektors manus skaidrojumus pārtrauca, norādot, ka šāda nostāja ietekmēs manu pozīciju Mākslas akadēmijā. Saskatu rektora izteikumos klajus draudus – kā izglītības iestādes vadītājam viņam ir pieejams plašs klāsts ar administratīviem paņēmieniem, kuri manu pasniedzēja darbu var padarīt nepanesamu.

Esmu nepatīkami pārsteigts par sava kolēģa centieniem ar draudiem ietekmēt likumdošanas darbu kādas nelielas grupas vai dažu personu interesēs. Augstskolas un jebkuras valsts institūcijas pārvaldībai ir jānotiek visas sabiedrības interesēs – augstākā izglītība nevar būt dažu priviliģētu interešu pārstāvju smilšu kaste.

Kopš pagājušā gada decembra 13. Saeimā pārstāvu “Attīstībai/Par!” frakciju un jāsaka, ka līdz šim diskusijas ar nozari par dažādiem likumprojektiem izvērtušās gana skaļas, bet šī ir pirmā reize, kad esmu saņēmis atklātu norādi uz sekām, kādas varētu mani piemeklēt, ja veikšu “nepareizu” balsojumu. Tas ir nepieņemami un, manuprāt, ved uz valsts nozagšanu. Šādas norises ir bīstamas un sagrauj ticību kopējai sabiedrības interešu pārstāvībai.

Uzskatu, ka nedrīkstu klusēt par šādu valsts amatpersonas – LMA rektora – darbību, izsakot draudus Saeimas deputātam ar mērķi panākt dažu personu grupas interešu stādīšanu augstāk par sabiedrības interesēm. Šis gadījums noteikti pierāda, ka šobrīd iecerētā augstskolu pārvaldes reforma ir solis pareiza virzienā!

Aigars Bikše

TOP Komentāri

avatar