Saeima konceptuāli atbalsta administratīvi teritoriālo reformu

Saeima ceturtdien, 7.novembrī, konceptuāli atbalstīja Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu. Par pašvaldību reformas likumprojektu balsoja 70 deputāti, bet pret bija 13 deputāti.  

Administratīvi teritoriālo un apdzīvoto vietu likumprojekts izstrādāts, lai līdz 2021.gadam izveidotu ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām, teikts likumprojekta anotācijā.

“No projekta virzītājiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā guvām apliecinājumu tam, ka administratīvi teritoriālā reforma iet vienā virzienā kopā ar vēl divām lielām reformām izglītības un veselības jomā. Tāpēc, ņemot vērā, ka joprojām ir daudz pretrunīgu viedokļu, mūsu atbildība ir pieņemt tādus lēmumus, kas patiešām veicinātu spēcīgu un ekonomiski attīstītu pašvaldību veidošanos, kur galvenā vērtība ir iedzīvotāji. Lai to paveiktu, esam apņēmušies komisijā izvērtēt katru iesniegto priekšlikumu pēc būtības, tikties ar pašvaldību pārstāvjiem, iepazīties ar katru pausto viedokli un uzklausīt iebildumus,” iepriekš sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga.

Priekšsēdētāja aicināja atbildīgo ministriju komisijā iesniegt sabiedrisko apspriežu laikā pašvaldību, kā arī iedzīvotāju paustos viedokļus un domju sēdēs pieņemtos lēmumus saistībā ar plānoto reformu. Atbildīgā komisija saņēmusi vēstules no 16 pašvaldībām, kurās pausti iebildumi, tostarp aicinājums nesasteigt reformu un nediskriminēt lauku teritorijās dzīvojošos cilvēkus.

Likumprojekts paredz līdz 2021.gada pašvaldību vēlēšanām līdzšinējo 119 vietējo pašvaldību vietā izveidot 39 pašvaldības.

Likumprojekts noteic administratīvās teritorijas un teritoriālā iedalījuma veidus, to izveidošanas, uzskaites un robežu grozīšanas kārtību, kā arī administratīvo centru noteikšanas nosacījumus un kārtību.

Tāpat tas noteic apdzīvoto vietu statusa noteikšanas un uzskaites kārtību un attiecīgo institūciju kompetenci, kā arī reformas pabeigšanas un pašvaldību vēlēšanu sagatavošanas kārtību.

Regulējums paredzēs arī valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām reformas īstenošanai, kā arī nosacījumus pašvaldību budžetu apstiprināšanai un saistību pārņemšanai, kā arī noteiks rīcību ar pašvaldību finanšu līdzekļiem un mantu reformas laikā.

Plānots, ka 2020.gadā teritoriālās reformas īstenošanai nepieciešams valsts budžeta finansējums 1,1 miljona eiro, bet 2021.gadā – 8,2 miljonu eiro apmērā.

Saeima šodien lēma kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta otrajam lasījumam noteikt šī gada 18.decmbri.

Saeimas Preses dienests

Foto:saeima.lv

TOP Komentāri

avatar