Atklātas Bērnu slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centra jaunās telpas

10. aprīlī tika atklātas Bērnu slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centra jaunās telpas, kas ļaus palielināt izmeklējumu veikšanas apjomu un kvalitāti, kā arī dos iespēju centra darbiniekiem pilnvērtīgi turpināt izglītojošo darbu gan ar pacientiem un viņu ģimenēm, gan ekspertu līmenī konsultēt un apmācīt speciālistus no Latvijas un citām zemēm par epilepsijas ārstēšanu, epilepsijas ķirurģiju un miega medicīnu.

Gan epilepsija, gan miega slimības ir vienas no biežākajām hroniskajām neiroloģiskajām slimībām bērnu un pieaugušo vecumā. Epilepsijas savlaicīga atpazīšana un ārstēšana lielā mērā ir Bērnu slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centra speciālistu rokās, jo, lai arī epilepsija var sākties jebkurā vecumā, visbiežāk pirmās lēkmes novēro līdz pilngadības sasniegšanai. Turklāt jau tagad valsts apmaksāti epilepsijas ķirurģiskās ārstēšanas pakalpojumi un miega izmeklējumi Bērnu slimnīcā tiek veikti ne tikai bērniem, bet arī pacientiem dažādās vecuma grupās, kuriem vajadzīga palīdzība sarežģītās situācijās.

“Bērnu slimnīcā esam gandarīti par mūsu speciālistu paveikto, īpaši – epilepsijas ķirurģijas un miega medicīnas izmeklējumu jomā. Pēdējo dažu gadu laikā Bērnu slimnīcas epilepsijas ārstēšanā un ķirurģijā ir ieviesti vairāki Latvijā unikāli pakalpojumi un EMMC speciālisti ir kļuvuši par savā jomā atzītiem ekspertiem. Bērnu slimnīcas mērķis ir, audzējot kapacitāti, izveidot valstī vadošo ārstniecības un zināšanu pārneses centru epileptoloģijas un miega medicīnas jomā, kas iespējams vien ar valsts atbalstu, par kuru, izbūvējot un ierīkojot jaunās telpas, esam pateicīgi un gandarīti,” atzīst Zane Straume, Bērnu slimnīcās valdes locekle.

Cilvēku, kas cieš no epilepsijas un miega slimībām skaits Latvijā ir vairāki desmiti tūkstošu. Labāko iespējamo ārstēšanu jau kopš bērnu vecuma būtu jāsaņem visiem, neatkarīgi no dzīvesvietas.

“Liels gandarījums atklāt Bērnu slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centra pirmās īstās, specifiskajām vajadzībām pielāgotās mājas. Es gribētu novēlēt, lai ir maz pacientu, bet apzinos realitāti. Skaitļi atspoguļo, ka, veicot izmeklējumus, ļoti daudziem cilvēkiem tiek konstatēti miega traucējumi. Pēc pilotprojekta datiem – pagājušajā gadā no veiktajiem miega izmeklējumiem 67% gadījumos bija vērā ņemamas problēmas (vidēji smagi/smagi traucējumi). Tādēļ ļoti nozīmīgi, ka šodien “veram durvis” nacionāla līmeņa epilepsijas un miega slimību ārstēšanas centram. Par to milzīgs paldies ir jāsaka savas profesijas izcilniekiem, Bērnu slimnīcas speciālistiem – ikvienam, kurš ikdienā pieliek roku, lai glābtu vai būtiski uzlabotu pacientu dzīvi”, uzsver Hosams Abu Meri, Latvijas Republikas veselības ministrs.

Jauno EMMC telpu izbūve un izmeklējumiem nepieciešamos iekārtu iegāde finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, piesaistot arī ziedotāju atbalstu telpu iekārtošanai.

“Jaunās telpas un iekārtas bija nepieciešamas, lai ne tikai paplašinātu Bērnu slimnīcā veikto epilepsijas un miega izmeklējumu skaitu, bet arī nodrošinātu, ka izmeklējumi un datu apstrāde notiek tam piemērotos apstākļos. Līdz šim epilepsijas un miega izmeklējumi Bērnu slimnīcā notika pielāgotās telpās Neiroloģijas un neiroķirurģijas nodaļā, kur visciešākā sadarbība mums izveidojusies un neiroķirurgiem. Pateicoties uzkrātajām zināšanām un jaunajām iespējām, šobrīd BKUS EMMC pakalpojumu kopums epileptoloģijā ir labākais Baltijā,” skaidro Jurģis Strautmanis, neirologs, EMMC vadītājs.

EMMC speciālisti veic izmeklējumus gan pacientiem ar aizdomām par epilepsiju, gan pacientiem ar sūdzībām par miega slimībām. Tās ir ļoti specifiskas zināšanas un prasmes, un EMMC speciālisti šajā jomā apmāca veselības aprūpes speciālistus no visas Latvijas. Lielāko ieguldījumu tālākizglītošanā sniedz pediatre-miega speciāliste Marta Celmiņa, kura nesen kļuvusi par Latvijas miega medicīnas biedrības vadītāju un ieguvusi LĀB “Gada balvu medicīnā 2023” par izglītojošo darbu.

Epilepsijas un miega medicīnas centra jauno telpu izbūve un aprīkošana ar jaunajām iekārtām, mēbelēm un visu citu darbam nepieciešamo izmaksājusi 1 578 718 EUR, darbs paveikts aptuveni gada laikā. Lai viss izdotos, kā iecerēts, Bērnu slimnīcas fonds organizēja atbalsta kampaņu EMMC iekārtošanai, piesaistot sabiedrības ziedojumus. Paldies katram ziedotājam, īpaši – Vitol Foundation.

Ēku rekonstrukcija un būvniecība, kā arī teritorijas labiekārtošana ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuru mērķis ir mūsdienīgas un pacientiem draudzīgas vides radīšana. 2021. un 2022. gadā pēc rekonstrukcijas atvērts Rehabilitācijas centrs un Dienas stacionārs, atklāts arī jauns rotaļu laukums. 2023. gadā durvis vērusi rekonstruētā ēka, kurā atrodas Paliatīvā aprūpes dienesta telpas, vienā no ēkām izbūvētas telpas Bērna mājai (Barnahus), rekonstruēta vēsturiskā Administrācijas ēka, labiekārtota parka zona un paplašināts automašīnu stāvlaukums. 2023. gada beigās tika atklāta jaunā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra ēka. Pus gadu pēc EMMC atklāšanas 2024. gada rudenī pacientiem durvis vērs ēka, kurā atradīsies Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrs un Ambulatorais veselības centrs. Konceptu un projektēšanas līmenī aprises veidojas Veselības aprūpes attīstības centram, Pediatrijas mājai, aptiekas paplašināšanai, Agrīnas intervences centram bērniem ar neirālās attīstības traucējumiem un citiem pacientorientētiem Bērnu slimnīcas projektiem. Infrastruktūras darbi tiek finansēti no vairākiem finanšu avotiem ar ERAF, REACT – EU, ES Atveseļošanas fonda, un ar EEZ grantu (Bērna mājas projekta īstenošanai) un ziedotāju atbalstu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar