Brīvdabas muzejs ielūdz uz Mārtiņa dienu 10. novembrī

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs svētdien, 10. novembrī no 12.00 līdz 16.00 aicina uz bagātīgajām Mārtiņa dienas svinībām. Svētku viesi arī šogad tiek aicināti uz tradicionālo Mārtiņa dienas maskošanos un dančiem kopā ar folkloras kopām, košo gaiļu izstādi, gatavošanos ziemai ar radošām darbnīcām, veiklības pārbaudi gailīšu makarēšanā un umurkumura pievarēšanā kā arī, protams, Mārtiņdienas gardumu baudīšanu.

Latviešu tradicionālajā kalendārā Mārtiņa diena iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu, kā arī noslēgumu labības kulšanai un gatavošanos aukstākajam gadalaikam, ko jau izsenis atzīmē dziedot, dejojot, mielojoties ar bagātīgu cienastu un maskošanos. Arī Brīvdabas muzejā Mārtiņdienas viesi varēs piedalīties maskošanās atrakcijās un doties skanīgā masku gājienā, ko pavadīs danči, dziesmas un rotaļas ar folkloras kopām “Zvīgzna” un “ZEIDI”. Pasākumu košāku darīs ne tikai maskotie viesi, bet arī raibā Mārtiņa dienas gaiļu izstāde Kurzemes laidarā. Rokdarbu mīļi novērtēs iespēju piedalīties dabas materiālu darbnīcā un viesoties pie kalēja smēdē, kā arī iemēģināt roku vaska sveču liešanā kopā ar Daugmales Jāni. Kad dziesmas izdziedātas, azartiskākie Mārtiņbērni varēs rāpties pēc rudenīgām balvām umurkumura stabā un vizināties zirdziņa mugurā.

Mārtiņa diena iekrīt vienā no bagātākajiem gada laikiem, kad raža novākta un apcirkņi pilni, tāpēc kā jau īstos svētkos, būsim padomājuši arī par gardēžiem. Svinību laikā varēs nobaudīt Mārtiņa dienas cienastu, bet veiklākie viesi tiks aicināti piedalīties gailīšu makarēšanā “Priedes kroga” saimnieka vadībā.

Pirms Mārtiņa dienas svinībām, 10.00 lielie un mazie svētku viesi ir aicināti uz dievkalpojumu Brīvdabas muzeja Usmas baznīcā.

Foto:publicitātes

TOP Komentāri

avatar