Plāno pilnveidot kārtību, kādā atlīdzināmi izdevumi reliģiskajās organizācijās kalpojošajam personālam

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 16.martā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Reliģisko organizāciju likumā. Tie aptver izmaiņas, kas saistītas ar reliģisko organizāciju reģistrāciju un darbības izbeigšanu, kā arī paredz pilnveidot kārtību, kādā atlīdzināmi ar kalpošanu saistīti izdevumi reliģiskajās organizācijās kalpojošajam personālam.

Grozījumi paredz Reliģisko organizāciju likumā ieviest jaunu terminu “reliģisko organizāciju kalpojošais personāls”. Plānots, ka likuma izpratnē reliģisko organizāciju kalpojošais personāls būs fiziskas personas, kas nav garīgais personāls vai reliģiskās organizācijas darbinieki, taču kas uz labas gribas pamata un aicinājuma vadīti bez atlīdzības piedalās reliģiskas organizācijas darbības mērķu īstenošanā.

Likumprojekts paredz kalpošanas attiecības ar kalpojošo personālu nodibināt uz vienošanās pamata. Gadījumos, kad kalpojošajam personālam tiek atlīdzināti ar kalpošanu saistīti izdevumi, vienošanās noformējama rakstveidā.

Ar izmaiņām plānots ieviest arī jaunu reliģiskās organizācijas tiesisko formu – nodaļu, kas ir reliģiskās savienības (baznīcas) statūtos (satversmē, nolikumā) paredzēta atsevišķu draudžu izveidota organizatoriskās struktūras vienība ar atsevišķu pārvaldības kārtību un pārvaldes institūciju.

Lai izmaiņas Reliģisko organizāciju likumā stātos spēkā, tās trešajā lasījumā vēl jāatbalsta Saeimā.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar