Rīgas parkos izveidoti seši jauni dzeramā ūdens krāni

Sākoties siltam un vasarīgam laikam, 22. aprīlī, Zemes dienā, galvaspilsētas parkos atklāti seši Rīgas pašvaldības izveidoti dzeramā ūdens krāni, no kuriem rīdzinieki un pilsētas viesi tagad var veldzēties ar tīru dzeramo ūdeni. Tāpat jaunajiem brīvkrāniem uzstādīta ierīce, kas ļauj padzerties arī mūsu četrkājainajiem draugiem.

Jaunie dzeramā ūdens krāni jeb brīvkrāni tagad pieejami Vērmanes dārzā pie rotaļu laukuma, Ziedoņdārzā, Esplanādē, Mežaparkā pie zoodārza ieejas, Dzegužkalna parkā un Krišjāņa Barona ielas bērnu laukumā. Brīvkrānu uzstādīšanu veica Rīgas dome sadarbībā ar SIA “Rīgas ūdens”.

Piektdien, 22. aprīlī, piedaloties Rīgas domes un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, tika atklāts dzeramā ūdens krāns Vērmanes dārzā. Pasākuma laikā tā dalībnieki pārbaudīja visas jaunā brīvkrāna piedāvātās iespējas – padzerties pašam, piepildīt līdzpaņemto pudeli, kā arī padzirdīt mūsu četrkājaino draugu. Jaunie brīvkrāni veidoti tādā augstumā, lai būtu pieejami arī cilvēkiem ratiņkrēslos.

“Apritējuši tieši desmit gadi, kopš manis veidotā iniciatīvas grupa “Ū vitamīns” nāca klajā ar pavisam vienkāršu aicinājumu: ūdens par brīvu! Ūdens ir mūsu pamattiesības, un Rīgas pašvaldība ir ieguldījusi milzīgus līdzekļus, lai pilsētas ūdens būtu dzerams uzreiz no krāna. Jo vairāk cilvēki lietos krāna ūdeni, jo vairāk kafejnīcu to pasniegs bez maksas – daudzās ēdināšanas vietās tas jau kļuvis par standartu. Un pieejamajam dzeramajam ūdenim par brīvu jābūt arī publiskajā ārtelpā – parkos un citviet pilsētā. Aicinu nepirkt piesārņojumu radošās PET pudeles, bet uzpildīt savu pudeli pie kāda no jaunajiem Rīgas brīvkrāniem. Tā mēs ietaupīsim līdzekļus, samazināsim piesārņojumu un kopīgi radīsim lielu ieguvumu visai sabiedrībai!” uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

“Brīvkrāni ir būtiska mūsdienīgas pilsētas infrastruktūras sastāvdaļa – tie kļūst aizvien populārāki un nepieciešamāki daudzviet Eiropā, un Rīga nav izņēmums. Piekļuve tīram dzeramajam ūdenim arī ir viena no cilvēka pamattiesībām, kā to noteikusi ANO. Papildinot galvaspilsētu ar sešiem jauniem brīvkrāniem, Mājokļu un vides departaments nodrošina plašākas iespējas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem remdēt slāpes karstajās dienās. Jaunie brīvkrāni piedāvā iespējas ne tikai padzerties – tajos var arī uzpildīt līdzpaņemtās pudeles un padzirdināt savu četrkājaino draugu, tādējādi tie darbojas kā “trīs vienā”,” norādīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājs Edijs Pelšs.

“Lai vairākkārt lietojamas ūdens pudeles kļūtu par normu, iedzīvotājiem ir jānodrošina ērtas iespējas tās uzpildīt. Piekļuve ūdenim pilsētvidē ir ne tikai vides un labsajūtas, bet arī veselības jautājums. Klimata pārmaiņas sola aizvien biežākus un stiprākus karstuma viļņus, kuru laikā dzeramais ūdens būs īpaši nepieciešams,” pasākumā atzina Rīgas domes deputāte Mairita Lūse.

Piekļuve dzeramajam ūdenim ir svarīga, jo palīdz samazināt radīto atkritumu daudzumu, kā arī atvieglo pilsētas iedzīvotāju un viesu ikdienu. Galvaspilsētā arī turpinās darboties iepriekš uzstādītie brīvkrāni Rātslaukumā un citās vietās.

22. aprīlī pasaulē atzīmē Zemes dienu, aicinot cilvēkus rūpēties par apkārtējo vidi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar