Pārbaudi lampiņas, atslēdz iekārtas, ja svini citur –praktiski ieteikumi elektrodrošiem Ziemassvētkiem

Ziemassvētku laiks asociējas ar omulīgu mājokli – gribas būt siltumā, izdaiļot apkārtni ar lampiņu virtenēm, gatavot svētku ēdienus. Šīm ērtībām svarīga elektrība. Ko ņemt vērā, lai gan gatavošanās periodu, gan pašas svinības aizvadītu elektrodroši? Noderīgus ieteikumus sniedz AS “Sadales tīkls” speciālisti.  

  • Pārbaudi gaismas dekoru tehnisko stāvokli un marķējumu

Ziemassvētku laiks nav iedomājams bez lampiņu virtenēm un gaismas dekoriem. Tomēr ar lampiņu virtenēm saistīti vairāki riski – viens no tiem ir plānā vada izolācija, kas var saplaisāt, skatam atklājot vadu dzīslas. Jebkura ierīce ar bojātu vada izolāciju ir bīstama, jo bojājuma vieta īssavienojuma gadījumā var uzliesmot, radot ugunsgrēka draudus. Ja vads ir bojāts, tā salabošana ar izolācijas lenti noteikti nav risinājums! Turklāt no bojāta vada elektrotraumu var gūt bērni vai mājdzīvnieki. 

Tāpat būtiski pārliecināties, vai izvēlētais dekors ir paredzēts telpām vai izmantošanai ārā. Marķējums IP20 norāda, ka elektroierīce ir paredzēta lietošanai tikai sausās telpās, jo tā nav mitrumizturīga. Marķējums IP44 norāda, ka elektroierīce paredzēta lietošanai arī āra apstākļos un ir izturīga pret mitrumu un laikapstākļu maiņu, taču nav paredzēta iemērkšanai ūdenī. Savukārt marķējums IP67 nozīmē, ka elektroierīce paredzēta lietošanai āra apstākļos un ir ūdens un mitruma izturīga. Iekštelpām paredzētās virtenes noteikti nevajadzētu izmantot mājas fasādes dekorēšanai!

  • Neaizmirsti par elektrodrošību virtuvē

Ziemassvētkos plaši apdzīvota telpa ir virtuve, kur top bagātīgi ēdieni. Rūpējot ēdienkarti, jāpatur prātā, ka mitrā vidē ar elektroierīču lietošanu jābūt īpaši piesardzīgam, jo ūdens teicami vada elektrisko strāvu, palielinot elektrotraumu gūšanas risku. Būtiskākie elektrodrošības ieteikumi:

  • pārdomā elektroierīču novietojumu virtuvē, lai tās atrastos pēc iespējas tālāk no izlietnes, tējkannas, šķidrumiem,
  • pirms darbini ierīces, noslauki rokas – tām jābūt pilnīgi sausām,
  • paša drošībai būtiski, lai netiktu izmantota elektrotehnika ar bojātu vada izolāciju, korpusu vai mehāniku – arī šo daļu saskare ar mitrumu var ne tikai pilnībā sabojāt ierīci, bet arī izraisīt nopietnu elektrotraumu, 
  • elektroietaisēm jābūt labā darba kārtībā – nav prātīgi bojātai rozetei, kas stingri neturas sienā, pieslēgt jebkādu elektroierīci.  

  • Izmanto pareizi elektrisko sildītāju

Elektrisko sildītāju klāsts ir liels – termoventilatori, eļļas sildītāji, konvektori, infrasarkano staru sildītāji. Daudzās mājsaimniecībās izmanto eļļas sildītājus, savukārt mazāku telpu apsildei mēdz izvēlēties termoventilatorus. Būtiskākie ieteikumi elektrodrošai sildītāju izmantošanai:

  • pirms pieslēdz rozetei, notrauc no sildītāja putekļus, kā arī pievērs uzmanību vada izolācijai, vai nav saplaisājusi. Ja redzi, ka izolācija ir bojāta, nepieslēdz ierīci elektrotīklam,
  • elektrisko sildītāju pievieno atsevišķai kontaktligzdai, nevis pagarinātājam, jo tā ir lielas jaudas ierīce, kas apvienojumā ar citām elektrotīklam pievienotajām iekārtām var izraisīt tīkla pārslodzi,
  • nenovieto sildītāju tuvu viegli uzliesmojošiem materiāliem, kā arī turi drošā attālumā no sienas un mēbelēm!

  • Dodoties svinēt citur, atvieno elektroierīces no kontaktligzdas

Boilers, televizors, dekoders, rūteris, elektriskā tējkanna, kafijas automāts un apgaismes ķermeņi – šīs ir tikai dažas no elektroierīcēm, kas plaši sastopamas un tiek intensīvi lietotas ikdienā. Ziemassvētkos to klāstu papildina arī dažādi rotājumi – svētku virtenes un citi gaismas dekori. Taču, ja svētkus ieplānots svinēt ārpus mājokļa, uz prombūtnes laiku elektroierīces ieteicams atvienot no strāvas avota (izņēmums ir elektroiekārtas, kas paredzētas ilgstošai darbībai, piemēram, ledusskapis). Tas gan samazinās elektroenerģijas patēriņu, ko iekārtas izmanto gaidīšanas režīmā, gan arī novērsīs jebkādu īssavienojumu riskus. Lai gan kopumā īssavienojumu izcelšanās iespējamību var vērtēt kā zemu, Latvijā ir reģistrēti gadījumi, kad mājokļa saimnieku prombūtnē sakarsuši un aizdegušies apgaismes ķermeņi (tai skaitā eglītes lampiņas) vai elektrotehnika, izraisot ugunsgrēku. 

  • Pārrunā elektrodrošības noteikumus ar mazākajiem svinētājiem

Jau no mazotnes ieteicams ar bērniem ik pa laikam pārrunāt elektrodrošības noteikumus, skaidrojot, ka elektrība, neapdomīgi lietota, var būt dzīvībai bīstama. Mazi bērni lielākoties gūst elektrotraumas, ieliekot rozetēs dažādus svešķermeņus – vecāku uzdevums ir parūpēties, lai kontaktligzdas būtu ar drošības mehānismu vai aizsegtas ar speciāliem rozešu aizliktņiem. Tāpat bērniem svarīgi uzsvērt, ko nekādā gadījumā nedrīkst darīt elektroierīču un elektrības infrastruktūras tuvumā – gan telpās, gan ārpus tām. Informāciju un padomus var smelties “Sadales tīkla” specializētajā elektrodrošības interneta vietnē arelektribuneriske.lv. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar