Otrā iespēja elektroierīcēm – darbu sāks elektrotehnikas remontdarbnīca

Aptauja rāda, ka 94% Latvijas iedzīvotāju mēdz dot otro iespēju, turklāt ne tikai cilvēkiem (78%), bet, kā minējuši 38% aptaujāto, arī elektrotehnikai.* Tiesa, elektroierīču otrajai iespējai cilvēki uzticas mazāk nekā lietotam apģērbam vai automašīnām. Savukārt katrs ceturtais no tiem, kuri otrās iespējas nedod, tādām netic, jo pagātnē piedzīvojis vilšanos. Lai uzlabotu šo pieredzi un veicinātu otrās iespējas došanu nolietotām elektroierīcēm, 7. februārī “Stūraiņos” Rumbulā tiks atklāta vides apsaimniekošanas uzņēmuma “Eco Baltia vide” elektrotehnikas remontdarbnīca “Lab!“, kurā turpmāk ik mēnesi plānots saremontēt ap 200 tehnikas vienību.

Saskaņā ar Valsts vides dienesta datiem, kopumā Latvijas tirgū gada laikā vidēji tiek laistas ap 30 000 tonnas dažādu elektroierīču. Ik gadu tiek savākts ap 20 000 tonnu nolietotu elektroiekārtu, lielākoties televizori, veļasmašīnas un mazās elektriskās un elektroniskās ierīces. Daudzas no tām saviem saimniekiem ir kļuvušas liekas vai arī ir bojātas, tomēr ar nelielu tehnisku apkopi tām varētu dot otro iespēju un paildzināt to dzīves ciklu.

Elektroiekārtu remontam ir vismaz divi labi iemesli. Pirmkārt, ierīču remonts ļauj saudzēt dabas resursus: remontējot, nevis ražojot jaunas ierīces, tiek ietaupīti pirmreizējie dabas materiāli, no kuriem daļa ir strauji izsīkstoši derīgie izrakteņi, un remonts ļauj ietaupīt vēl vairāk izejvielu. Turklāt elektroierīču elementi satur daudz kaitīgu vielu, kas, nonākot dabā, ārējo apstākļu ietekmē sadalās un piesārņo gaisu, augsni, gruntsūdeņus.

Otrkārt, tas ir lielisks veids, kā atbalstīt līdzcilvēkus, jo atjaunotās iekārtas tiks nodotas labdarībai vai arī nonāks pārdošanā, kur tās varēs iegādāties par izdevīgāku cenu nekā jaunas ierīces. Arī bojātās preces īpašnieka budžetam remonts var būt ļoti izdevīgs, jo tas ir krietni lētāk, nekā mesties pirkt jaunas ierīces.

Kā rāda aptaujas, cilvēkiem nebūtu iebildumu lietot labotu tehniku, ja viņi saņemtu nepieciešamās drošības garantijas, bet vienlaikus ir jūtama zināma neuzticēšanās labotai tehnikai. Mēs vēlamies veicināt šo uzticēšanos! Paradumi neveidojas vienā dienā, un arī iedzīvotājiem atbildīga elektroierīču aprite ir pamazām jāapgūst un jāievieš savā ikdienā. Elektrotehnikas šķirošana un pārstrāde Latvijā ir samērā jauna, taču ļoti vērtīga tradīcija, un ceru, ka kvalitatīvs remonts, kas ir viens no efektīvākajiem pārstrādes veidiem, būs noderīgs posms tās izkopšanā,” stāsta “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Kā aptaujā norādījuši Latvijas iedzīvotāji, iemesli, kāpēc viņi netic otrajām iespējām, ir dažādi: negribas vilties (15%), bijusi slikta pieredze pagātnē (26%), nav pārliecības, ka izrādītā uzticēšanās atmaksāsies (34%), kādam tas ir arī principa jautājums (19%). Jaunajā remontdarbnīcā, kas centīsies mazināt visus šos aizspriedumus, nonāks elektroierīces, kuras “Eco Baltia vide” nodevuši sadarbības partneri – dažādi uzņēmumi, kā arī iekārtas, ko Latvijas iedzīvotāji nogādājuši nodošanas punktos pie TC “Akropole Alfa” Rīgā un biznesa centra “Business Garden” Mārupē. Katra tehnikas vienība tiks izvērtēta, un tās, kuras ir iespējams salabot, lai dotu tām otru dzīvi, nonāks labošanas centrā. Salabotās iekārtas tiks nodotas labdarībai un tirdzniecībai. Tās varēs iegādāties arī tīmekļvietnē www.lietovelreiz.lv, taču nākamgad SIA “Eco Baltia vide” atvērs īpašu lietotās un salabotās elektrotehnikas veikalu.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar