Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par naudas izspiešanu no iespējamiem pedofiliem

Pēc izmeklētāju rīcībā esošās informācijas grupa uz noziedzības ceļa stājusies pagājušā gada aprīlī un turpinājusi veikt noziegumus gandrīz pusotra gada garumā, kopā izspiežot aptuveni 20 tūkstošus eiro no 39 personām.

Nozieguma shēma aizgūta no Krievijas

Noskaidrots, ka upuri meklēti sociālajos tīklos, kur izveidots profils it kā nepilngadīgai meitenei. Viltus profilā ievietotā informācija liecinājusi, ka meitene vēloties nodibināt intīmas attiecības. Kad viltus profila īpašniecei izdevies nodibināt sakarus ar potenciālo upuri, sarunāta tikšanās, kas parasti notikusi nomaļās vietās. Taču tikšanās laikā vīriešus sagaidījis pārsteigums – nepilngadīgas meitenes vietā bijusi sieviete un vairāki vīrieši, kas viņu filmējuši.

Zināms, ka šī grupa varētu būt iedvesmojusies no līdzīgiem gadījumiem Krievijā, kas pirms kāda laika izpelnījušies lielu popularitāti sociālajos tīklos. Atšķirība starp Latvijas un Krievijas gadījumiem bijusi tāda, ka Krievijā viss safilmētais materiāls vēlāk publicēts internetā, bet Latvijā izmantots, lai izspiestu naudu.

Noziegumu apmēri bija plānoti plašāki

VP KIP darbinieki noskaidrojuši, ka kopā no 39 vīriešiem, kuri ieradās uz tikšanos ar nelikumīgā veidā iegūti aptuveni 20 tūkstoši eiro, bet izmeklētāju rīcībā ir informācija, ka noziegumu apmēri plānoti plašāki – personas vēlējušās iegūt vismaz 60 tūkstošus eiro.

Iespējams, viņi būtu turpinājuši savas pretlikumīgās darbības, taču vasaras beigās policistu visus piecus aizdomās turētos – četrus vīriešus un vienu sievieti – aizturēja. Aizturētā sieviete tāpat kā trīs no aizturētajiem vīriešiem dzimusi 1988.gadā, bet atlikušais aizdomās turētais dzimis 1979.gadā, agrāk neviens no viņiem policijas redzeslokā nav nonācis.

Šā gada 10.oktobrī izmeklēšana šajā lietā pabeigta un tā nosūtīta kriminālvajāšanas uzsākšanai uz prokuratūru. Jāpiebilst, ka policija izmeklēšanu pabeigusi tieši par izspiešanu, šobrīd turpinās pārbaudes, lai noskaidrotu arī citus noziegumus, kas netieši varētu būt saistīti ar šo lietu.

Valsts policija

TOP Komentāri

avatar