Latvijas iedzīvotāju norūpējušies par ierobežotu ārstu un izmeklējumu pieejamību

Gandrīz puse jeb 46% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņus māc bažas par to, ka šogad būs ierobežota ārstu konsultāciju un izmeklējumu pieejamība, liecina aptieku tīkla “Euroaptieka” veiktā aptauja. Jaunajam gadam sākoties, lielākā daļa aptaujāto (79%) atklāj, ka viņus uztrauc dažādi ar personīgo veselību saistīti jautājumi. 

Katrs ceturtais iedzīvotājs (26%) uztraucas, ka ikdienas aizņemtības dēļ nepietiks laika apmeklēt ārstu un veikt veselībai nepieciešamās procedūras. Samērā lielu sabiedrības daļu uztrauc arī personīgās finansiālās iespējas apmaksāt nepieciešamo veselības aprūpi – 21% iedzīvotāju uzskata, ka nevarēs atļauties apmaksāt visus nepieciešamos veselības izmeklējumus, katrs piektais iedzīvotājs atzīst, ka būtiski būs jāierobežo ikdienas tēriņi, lai parūpētos par savu un tuvinieku veselību, kā arī 15% būs grūtības samaksāt par fizikālajām un fizioterapeitiskajām procedūrām. Savukārt par nespēju finansiāli atļauties nepieciešamos medikamentus un vitamīnus norūpējušies ir 11% iedzīvotāju.

“Iedzīvotāju satraukums par iespējamo ierobežoto ārstu un izmeklējumu pieejamību, visticamāk, ir saistīts ar strauji pieaugošajiem Covid-19 saslimstības apstākļiem un iespējamajiem papildu ierobežojumiem tuvākā nākotnē. Visu pandēmijas laiku izjūtam, ka iedzīvotājiem aptiekas ir kļuvušas par svarīgiem veselības punktiem, kuros saņemt farmaceitu konsultācijas un nepieciešamos medikamentus. Mēs strādājām pilnā jaudā, lai nodrošinātu nepieciešamo atbalstu iedzīvotājiem un padarītu veselības aprūpi pieejamāku – mūsu profesionālie farmaceiti sniedz palīdzību, padomus un atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar veselību,” stāsta “Euroaptieka” valdes priekšsēdētāja Nataļja Zaharova.

“Skatoties uz aptaujas datiem, satraucoši ir arī tas, ka daudziem iedzīvotājiem šogad var būt grūtības apmaksāt veselībai nepieciešamos pakalpojumus, medikamentus un vitamīnus. No vienas puses tas ir saprotams, jo jaunais gads ir sācies ar cenu kāpumu dažādās jomās un iedzīvotājiem vairāk uzmanības jāpievērš ikdienas tēriņiem un maksājumiem. Taču ilgtermiņā, taupot uz dažādiem ar veselību saistītiem jautājumiem, var tikt ielaistas savlaicīgi neārstētas saslimšanas un tāpēc var palielināties ārstēšanas izdevumi nākotnē. “Euroaptieka” pastāvīgi rūpējas, lai uzņēmuma aptiekās būtu plašs un cenas ziņā pieejams sortiments cilvēkiem ar dažādiem ikmēneša ienākumiem. Tāpat arī “NielsenIQ” veiktajā tirgus un patērētāju pētījumā “Euroaptieka” atkārtoti atzīta par aptieku tīklu, kas pircējiem nodrošina zemākās cenas,” saka N.Zaharova.

Kā liecina aptauja, gados vecākiem iedzīvotājiem ir lielākas bažas par dažādiem ar veselību saistītiem jautājumiem nekā jaunākiem cilvēkiem. Seniorus vecumā virs 60 gadiem vairāk nekā citas vecuma grupas uztrauc tas, ka nebūs iespējams apmaksāt visus ar ārstu apmeklējumiem un izmeklējumiem saistītos izdevumus (28%). Jauniešus vecumā no 18 līdz 29 gadiem būtiski mazāk nekā citas vecuma grupas satrauc ierobežota ārstu un konsultāciju izmeklējumu pieejamība (31%), taču viņiem visvairāk rūp aizņemtība kā galvenais ierobežojums, lai pietiekami rūpētos par savu veselību šogad (40%). 

Parasti lielāks uztraukums par finanšu jautājumiem mēdz būt iedzīvotājiem reģionos, taču aptaujas rezultāti uzrāda pretējo. Tieši Rīgā dzīvojošie iedzīvotāji atzīst, ka viņiem, lai parūpētos par savu un tuvinieku veselību, būs nozīmīgi jāierobežo citi ģimenes tēriņi, lai gan ierasti saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem galvaspilsētā ir vislielākā vidējā darba samaksa valstī. Šis gads var būt īpaši sarežģīts iedzīvotājiem ar zemiem ieņēmumiem, jo, kā liecina aptauja, viņi izteikti vairāk satraucas par iespējām apmaksāt nepieciešamos veselības izmeklējumus un medikamentus, kā arī vitamīnus un minerālvielas. Kopumā sievietes (84%) ir vairāk norūpējušās par ar veselību saistītiem jautājumiem nekā vīrieši (73%).

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju viedokli par bažām saistībā ar personīgo veselības aprūpi 2022. gadā, aptieku tīkls “Euroaptieka” veica pētījumu sadarbībā ar “OMG Latvia” šī gada janvārī, un tajā piedalījās 725 respondenti.

* “NielsenIQ” veiktais tirgus un patērētāju pētījums tika veikts 2021. gada martā un aprīlī un tajā piedalījās 2200 Latvijas iedzīvotāji. 

Foto:canva.com

TOP Komentāri

avatar