Labdarības maratonā “Dod pieci!” jau saziedoti 206 383 eiro

Aizritot sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” sestajai diennaktij, zināms, ka līdz šī vakara plkst. 18.00 saziedoti 206 383 eiro riskam pakļautu bērnu un jauniešu atbalstam. Šobrīd bezpeļņas organizācijas Latvijā saņēmušas jau teju 100 palīdzības pieteikumus no jauniešiem, kam nepieciešams gan emocionāls atbalsts, gan praktiska palīdzība.  

Visi labdarības maratonā “Dod pieci!” saziedotie līdzekļi 100% apmērā caur projekta partneri – labdarības organizāciju Ziedot.lv nonāks pie bezpeļņas organizācijām, kas sniedz profesionālu palīdzību bērniem un jauniešiem, kuri palikuši bez pienācīgas ģimenes un sabiedrības aprūpes, cietuši no vardarbības un citiem noziegumiem, saskaras ar dažādām dzīves grūtībām. 

„Pie mums pēc palīdzības vēršas gan jaunieši, gan ģimenes locekļi. Vienā gadījumā pēc palīdzības ir vērsies arī kaimiņš, kurš ir novērojis, ka jaunietis tiekot fiziski ietekmēts no vecāku puses. Jaunieši pēc palīdzības griežas pēc draugu ieteikuma, kuri jau ir saņēmuši mentora atbalstu, kā arī vecāki, kuru draugu bērni ir saņēmuši atbalstu. Esam saņēmuši zvanus arī no cilvēkiem, kuri vērsās pēc atbalsta pēc “Dod pieci!” labdarības maratonā dzirdētās informācijas,” norāda Liepājas jauniešu mentora tīkla koordinatore, jauniešu mentore Elīna Briljonoka. Viņa, pārstāvot vienu no bezpeļņas organizācijām, kas ir gatava īstenot šī gada “Dod pieci!” ziedojumu mērķi – “YOU+”, norāda, ka jaunieši lūguši atbalstu arī pēc nodarbībām skolās, kas ir paredzētas vardarbības mazināšanai.

Dīdžejs Toms Grēviņš stikla studijā Doma laukumā turpina uzklausīt gan ziedotāju zvanus, gan pieredzes stāstus, ar ko dalās cilvēki, kuri bērnībā un pusaudžu gados saskārušies ar grūtībām. Tāpat tiek uzklausīti dažādi jomas eksperti un cilvēki, kuri ikdienā palīdz grūtībās nonākušiem bērniem un jauniešiem. 

Stikla studijā šodien viesojās arī Bērnu slimnīcas fonda un Pusaudžu resursu centra valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa, kura norādīja, ka katram pusaudzim ir nepieciešama individuāla pieeja – individuāli piemeklēti speciālisti, mentori un cita veida palīdzība. „Pieaudzis cilvēks nevar domāt, ka visa vaina ir pusaudzī un viņš vienkārši tā ir izvēlējies būt šāds, uzvesties šādi, izturēties šādi. Tam ir iemesli, kāpēc pusaudzis tā rīkojas, un bieži vien, uzzinot šo jauniešu dzīves stāstu, es nezinu, vai es varētu rīkoties citādāk. Ir ļoti liela varbūtība, ka es būtu tieši tikpat nikna uz visu pasauli, mana uzvedība būtu tieši tikpat provocējoša un brīžiem agresīva.”

Tāpat stikla studijā viesojas daudzi sabiedrībā zināmi mūziķi, tai skaitā Lauris Reiniks, Samanta Tīna, Chris Noah, “Pienvedēja piedzīvojumi”, Ozols un daudzi citi. Dziedātāja Emilija Bērziņa, ciemojoties stikla studijā, atzina, ka šī gada labdarības maratona tēma skar arī viņu un viņas nākotni. „Es esmu Latvijas nākotne, mēs visi jaunieši esam Latvijas nākotne. Jaunietis ir pieaugušo zīdainis. Tev visvairāk vajag pieaugušo, kad tu esi jaunietis, tev it kā ir visas tiesības nopirkt alkoholu, bet tu esi zīdainis – tev ir vajadzīga tā pirmā apdedzināšanās.”

Turpinās pasaulē garākā labdarības skriešanas stafete

Sestajā labdarības maratona “Dod pieci!” dienā Doma laukumā turpinās arī pasaulē garākā labdarības skriešanas stafete. Tās laikā, iesaistot pēc iespējas vairāk skrējējus, uz skrejceliņa bez apstājas paredzēts noskriet teju 158 stundas. Skriešanas stafete, gluži tāpat kā pats labdarības maratons, ir nepārtraukta un notiek arī nakts stundās. Šodien pēcpusdienā uz skrejceliņa bijuši jau teju 400 skrējēji, kopā pieveicot vairāk nekā 900 km. 

Ziedotājam, kas “Dod pieci!” šī gada labdarības mērķim ziedo vismaz 10 000 EUR, ir iespēja kļūt par diennakts skrējiena patronu. Šodien par labdarības stafetes patronu kļuva uzņēmums “Finnfoam”, bet rīt, labdarības maratona “Dod pieci!” noslēguma dienā, par skrējiena patronu kļūs uzņēmums “Printful”. Savukārt uzņēmumi “Balticovo”, “Scandic Fusion”, “Merks mājas” un “Compensa Life” stafeti ar savu ziedojumu jau atbalstījuši.

Tāpat arī paši ziedotāji izdomā aizvien jaunas aktivitātes, kā iesaistīties šī gada labdarības maratona tēmas aktualizēšanā un ziedojumu vākšanā. Piemēram, šodien stafetes zibaktivitātē pie Brīvības pieminekļa cilvēki ar kustību un citiem funkcionāliem traucējumiem aicināja atbalstīt “Dod pieci!” akcijas tēmu un ievērot arī tos jauniešus, kuri dažādu sarežģītu dzīves apstākļu un invaliditātes dēļ bērnībā un pusaudžu gados bija pakļauti vardarbībai un klajai necieņai, ierobežojumiem tikt uztvertam pilnvērtīgi līdz izvēlei atstāt, pamest, atteikties.

Ziedošanas iespējas, lai palīdzētu riskam pakļautiem jauniešiem

  • No 1. līdz 21. decembrimtīmekļa vietnē dod.pieci.lv iespējams apmainīt ziedojumu pret savu mīļāko dziesmu Latvijas Radio 5 ēterā ar elektronisko norēķinu starpniecību.
  • No 1. līdz 21. decembrim ziedot var visās “Circle K” uzpildes stacijās, kur tiks pieņemti gan skaidras, gan bezskaidras naudas ziedojumi. Šogad, tāpat kā pērn, “Circle K” dubultos to ziedojumu apjomu, kas saņemti viņu degvielas uzpildes stacijās.
  • Apmaiņā pret ziedojumu ir iespējams kļūt par unikālu T-kreklu īpašniekiem. Katra krekla dizainu īpaši “Dod pieci!” ir radījusi kāda Latvijā zināma personība un katrs no tiem pieejams tikai vienā eksemplārā. Katru maratona dienu veikals https://veikals.dod.pieci.lv/ tiek papildināts ar jauniem krekliem, un to vērtība noskaidrota atraktīvā izlozē stikla studijā. Kreklu dizainus veidojuši “Prāta Vētra”, Olga Rajecka, Marta Grigale, KIWIE, Elita Patmalniece, “The Sound Poets”, Latvijas Leļļu teātris un daudzi citi.
  • No 15. līdz 21. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiks pieņemti arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. 
  • Līdz pat Zvaigznes dienai, 2024. gada 6. janvārim, ziedojumi tiks pieņemti labdarības organizācijas Ziedot.lv tīmekļa vietnē www.ziedot.lv, izvēloties projektu “Dod pieci!”. 

Organizācijas, kas ir gatavas īstenot šī gada ziedojuma mērķi: Open Radošais Centrs, Resiliences centrs, Pusaudžu Resursu centrs, Latvijas Samariešu apvienība, Sociālā atbalsta un izglītības centrs, YOU+, Palīdzēsim Viens Otram, Palīdzēsim.lv, Būt brīvai, House of Hope, Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija, Mentor Latvia, Laiks Jauniešiem, Esi centrs, Adventure Therapy Latvia, Zvannieku mājas.

Šogad sabiedriskie mediji palīdzēs riskam pakļautiem jauniešiem

Sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!” jau desmito gadu notiek īsi pirms Ziemassvētkiem, no 15. līdz 21. decembrim. Šogad labdarības maratona rīkotāji aicina apmainīt 5 eiro ziedojumu pret savu mīļāko dziesmu Latvijas Radio 5 ēterā, lai palīdzētu riskam pakļautiem jauniešiem. Statistika ir skaudra – Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 10 tūkstoši bērnu un jauniešu jeb vidēji viens bērns no katras klases, kurš meklē patvērumu uz ielas, klaiņo, neapmeklē skolu, lieto apreibinošas vielas vai ir soļa attālumā līdz nozieguma izdarīšanai. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar