Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi

Pēdējo piecu gadu laikā teju par trešdaļu jeb 29 % pieaudzis to cilvēku skaits, kuri atzīst, ka viņiem piemīt kaitīgie ieradumi, tā liecina jaunākie Mana Aptieka & Apotheka Veselības indeksa pētījuma rezultāti. Iedzīvotāju biežāk atzīmēto kaitīgo ieradumu vidū ir pārmērīga aizraušanās ar virtuālo vidi, ko atzinuši 18 % Latvijas iedzīvotāju. Visvairāk šis kaitīgais ieradums skar sievietes un gados jaunus cilvēkus. Pārmērīga seriālu un filmu skatīšanās kā kaitīgs ieradums pieaug gan jauniešu, gan senioru vidū.

Neraugoties uz to, ka lielākā daļa jeb 71 % Latvijas iedzīvotāju Mana Aptieka & Apotheka Veselības indeksa pētījumā atzinuši, ka cenšas preventīvi rūpēties par savu veselību, pētījuma dati rāda, ka joprojām lielākajai daļai jeb 73 % iedzīvotāju piemīt kāds kaitīgs ieradums. Lai gan, salīdzinot datus ar 2020. gada pētījuma rezultātiem, izmaiņas nav ļoti būtiskas (+3 %), tomēr, raugoties ilgākā laika periodā, redzama negatīva tendence – piecu gadu laikā iedzīvotāju skaits, kuri paši norādījuši, ka viņiem piemīt kāds kaitīgs ieradums, pieaudzis par 29 %. Lai gan ir saprotams tehnoloģiju un viedierīču izmantošanas nozīmīgums ikdienā, satraukumu raisa fakts, ka būtiski pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri paši atzīst, ka pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi. Saskaņā ar 2022. gada pētījuma rezultātiem 18 % Latvijas iedzīvotāju kā kaitīgu ieradumu norādījuši pārmērīgu aizraušanos ar internetu, sociālajiem tīkliem un datorspēlēm, turklāt, šo iedzīvotāju skaits pēdējo piecu gadu laikā ir teju trīskāršojies. Ļoti ticams, ka to veicinājusi Covid-19 pandēmija, kas ne tikai paātrināja digitalizāciju, bet vienlaikus pamudināja daudzus vēl aktīvāk apgūt un sākt lietot tehnoloģijas, īstenot dažādas aktivitātes virtuālajā vidē, sākot no pirkumiem interneta veikalos, beidzot ar ikdienas saziņu un darbu.

“Viedierīču lietošana un aizraušanās ar virtuālo vidi veicina arī mazkustīgu dzīvesveidu, kas, savukārt, atstāj nelabvēlīgas sekas uz veselību, izraisot, piemēram, muguras un spranda sāpes, miega traucējumus. Pēdējos gados mūsu ikdiena vairāk kā jebkad ir saistīta ar tehnoloģijām, tāpēc ļoti svarīgi rast alternatīvas brīvā laika pavadīšanai bez ekrāniem, piemēram, pavadot laiku kopā ar ģimeni vai draugiem, sarunājoties, spēlējot galda spēles, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm vai dodoties pastaigās. Sekas pārmērīgai laika pavadīšanai virtuālajā vidē var nopietni kaitēt gan fiziskajai veselībai, gan emocionālajai labsajūtai. Lai mazinātu atkarības risku no virtuālās vides arī pieaugušo vecumā, svarīgi tam pievērsties jau kopš bērnības, iespēju robežās bērniem nosakot laika limitus viedierīču lietošanai, kā arī rūpējoties par pietiekamu fizisko aktivitāšu daudzumu ikdienā,” norāda Mana Aptieka farmaceite un Tukuma Centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene.

Aizraušanās ar virtuālo vidi būtiski pieaugusi jauniešu vidū

Joprojām pārmērīga aizraušanās ar virtuālo vidi kā problēma visspilgtāk vērojama  jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem vidū. Šajā vecuma grupā teju katrs otrais jaunietis jeb 43 % aptaujāto respondentu atzinuši, ka viņiem piemīt šāds kaitīgais ieradums. Turklāt tendence saglabājas neiepriecinoša, proti, salīdzinot ar 2021. gada pētījuma rezultātiem, jauniešu skaits, kuri atzīst, ka pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi, pieaudzis par 10 %. Pārmērīga aizraušanās ar virtuālo vidi kā kaitīgs ieradums par 11 % salīdzinājumā ar 2021.gada pētījuma rezultātiem pieaudzis arī iedzīvotāju vecumā 45-54 gadi vidū.

Lai gan pārmērīgu aizraušanos ar internetu, sociālajiem tīkliem kā kaitīgu ieradumu vienlīdz bieži atzīmējušas gan sievietes, gan vīrieši, raugoties uz datiem retrospektīvi, redzams, ka pēdējā gada laikā šis kaitīgais ieradums par 5 % pieaudzis tieši sieviešu vidū.

Pārmērīga seriālu un filmu skatīšanās raksturīga sievietēm

Iemīļoto seriālu un filmu skatīšanās nav negatīvi vērtējama brīvā laika pavadīšana, ja tiek ievērota mērenība. Tomēr saskaņā ar Mana Aptieka & Apotheka Veselības indeksa pētījuma rezultātiem 13 % Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka viņi pārmēru aizrāvušies ar seriālu un filmu skatīšanos. Biežāk šis kaitīgais ieradums raksturīgs tieši sieviešu vidū – to atzinuši 15 % aptaujāto sieviešu, turklāt salīdzinājumā ar 2021. gada pētījuma rezultātiem šo sieviešu skaits pieaudzis par 3 %.

Raugoties uz vecuma grupām, pārmērīga aizraušanās ar seriālu un filmu skatīšanos biežāk raksturīga jauniešiem vecumā 18-24 gadi, kā arī iedzīvotājiem vecumā 45-54 gadi un 64-75 gadi, savukārt šī kaitīga ieraduma pieaugums par 3 % novērots gan jauniešu, gan arī senioru vidū.

Par pētījumu

“Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss” ir daudzveidīgākais Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un dzīvesveida tendenču mērījums, kas tiek veikts jau septiņus gadus. Indekss tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Katru gadu tiešās intervijās tiek aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits, proti, 1016 cilvēki, vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījuma mērķis ir veicināt sabiedrību aizdomāties par savu veselības stāvokli un mudināt vairāk pievērsties veselīgam dzīvesveidam. Pētījums veikts 2022. gada aprīlī – maijā.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar