Jaunieši radījuši idejas videi draudzīgākai nākotnei

Jau otro gadu Baltijas valstīs norisinās Samsung ideju konkurss jauniešiem “Solve for Tomorrow”, kurā 9.-12. klašu skolēni vairāku mēnešu garumā izstrādāja idejas, kā varam izmantot tehnoloģijas, lai nākotnē dzīvotu ilgtspējīgāk. Konkurss tuvojas noslēgumam, un ir noskaidrotas piecas komandas, kas pārstāves Latviju Baltijas valstu finālā un sacentīsies par balvām 16 000 eiro vērtībā.

“Šogad 51 komanda no Latvijas pretendēja uz iekļūšanu Baltijas valstu finālā, kas ir divas reizes vairāk nekā konkursa pirmajā gadā. Skolēnu izstrādātās idejas apliecināja, ka jaunieši ir vieni no aktīvākajiem dabas aizstāvjiem un zaļā dzīvesveida entuziastiem, turklāt viņi domā ne tikai par vides jautājumu, bet arī sociālu problēmu risināšanu. Ceram, ka jaunieši arī pēc konkursa turpinās pilnveidot un realizēt savas idejas, jo tās ir tiešām vērtīgas un var maziem soļiem izmainīt apkārtējo vidi un pozitīvi ietekmēt sabiedrību,” stāsta Samsung “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte.

Viena no komandām, kas iekļuvusi lielajā finālā, ir “Ak tu mans dievs” no Siguldas Valsts ģimnāzijas. Viņu ideja ir radīt “gudro dušu”, kas palīdzētu samazināt ūdens patēriņu. Tajā tiktu iebūvēts ūdens plūsmas un temperatūras mērītājs, kā arī sensors, kurš dušas želejas vai šampūna pudeles paņemšanas brīdī uz laiku aptur ūdens tecēšanu. Kad pudele tiek novietota atpakaļ vietā, ūdens turpina tecēt. Produkts būtu viegli savienojums ar “gudrajām mājām” un viedierīcēm.

Savukārt Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komanda “The One Crew” ierosina izveidot mobilo lietotni bērniem un jauniešiem “ScrapUp”. Tā rosinātu domāt radoši un radīt jaunas lietas no nevajadzīgiem materiāliem, piemēram, plastmasas pudelēm un izlietotiem iepakojumiem. Uzņemot fotogrāfiju ar šķietamiem atkritumiem, mākslīgais intelekts tos atpazītu un piedāvātu variantus, ko jaunu no tā var izgatavot. Ideja risina atkritumu problēmu un sniedz lietām “otru dzīvi”.

Rīgas 96. vidusskolas komanda “Gudrinieki 96” ierosina stirlinga dzinēja uzstādīšanu lielos datu centru dzesētājos siltumnīcas efekta samazināšanai. Tā kā datu centros lielāko daļu siltuma  saražo tur esošās elektroiekārtas, šāda dzinēja uzstādīšana ļautu šo enerģiju savākt un izmantot videi draudzīgi.

Komanda “Soilnetic” no Rīgas Teikas vidusskolas vietu finālā ieguvusi ar ideju par viedās augu laistīšanas sistēmu. Produkts sastāvētu no divām ierīcēm – viens mērītu augsnes un gaisa mitrumu, temperatūru un gaismas intensitāti, taču otrs darbotos kā laistīšanas iekārta. Izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, abas iekārtas pēc īpaši izstrādāta algoritma automātiski aplaistītu augus. Turklāt produktā tiktu iestrādāti saules paneļi, lai sev nepieciešamo enerģiju ierīce uzņemtu no dabas.

“Pasaulei būs būt!” komandas dalībnieki no Rojas vidusskolas piedāvā izveidot augu “Zaļās kastes” un novietot tās pilsētvidē, kur ir liels gaisa piesārņojums, taču nav vietas jauniem apstādījumiem. Kastēs esošie augi ogļskābo gāzi pārveidos par skābekli, turklāt pie katras kastes pievienotais gaisa kvalitātes mērītājs palīdzēs sekot līdzi gaisa piesārņojuma daudzumam.

20. janvārī norisināsies konkursa fināls, kurā komandas aizstāvēs savas idejas, lai sacenstos ar citu Baltijas valstu labākajām komandām par galveno balvu 10 000 eiro vērtībā – 5000 eiro naudas balvu un Samsung ierīcēm 5000 eiro vērtībā. Otrās vietas ieguvēji saņems Samsung ierīces 4000 eiro vērtībā, bet trešās vietas ieguvēji – ierīces 2000 eiro vērtībā.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar