4 padomi, kā saglabāt darba produktivitāti karstajās vasaras dienās

Lai arī lielā tveice ir mitējusies, taču karstās un saulainās dienas turpinās, iezīmējot vienu no karstākajām vasarām Latvijas vēsturē. Arī vasaras pilnbriedā, daudziem no mums, jāturpina strādāt ierastajā režīmā, arī par spīti tam, ka pētījumi ir pierādījuši, ka ilgstošs karstums tieši ietekmē mūsu produktivitāti darbā un spēju paveikt iecerēto. Brīžos, kad termometra stabiņš pakāpjas virs 25° C, mūsu produktivitātei ir tendence samazinātie par veseliem 2% pret katru grādu, kas pakāpies pāri šai atzīmei*. Ir pierādīts, ka komfortablākā temperatūra darbam ir 20 – 21° C, tādēļ vasaras siltajos mēnešos, kad termometra stabiņš pakāpjas augstāk,  darbs birojā, vai mājās, var būt gana izaicinošs, īpaši, ja darba telpa nav aprīkota ar kondicionieri, vai ventilatoru.

Pietiekams ūdens patēriņš

Lai arī visi zinām, cik būtiski ir uzņemt šķidrumu, bieži vien, saspringtas darba dienas laikā par to mēdzam aizmirst. Ja vidēji mums dienā būtu jāizdzer 1,5 līdz 2 litri ūdens, tad vasaras laikā, varam izdzertā ūdens daudzumu palielināt pat par vēl vienu litru, kopējam patērētā ūdens daudzumam sasniedzot 3 litrus. Rūpējoties par savu labsajūtu, ir īpaši būtiski atcerēties pāris vērtīgus padomus: padzerties katras 15 – 20 minūtes pat tad, ja slāpes nejūtam, izvairīties no kofeīnu saturošiem dzērieniem un alkohola, jo šie dzērieni slāpju sajūtu neremdēs.

“Darba laikā  izaicinājums var būt tieši regulārs ūdens patēriņš, taču par to varam nesatraukties, ja pa rokai ir kāda no viedierīcēm, kas valkātājam atgādinās par šo būtisko uzdevumu. Īpaši parocīgs būs noderīgas būs specializētas ūdens dzeršanas atgādināšanas aplikācijas, kā “Water Reminder” vai citas,  kas nemanāmi atgādinās par nepieciešamību uzņemt ūdeni, bet tajā pašā laikā arī netraucēs darbam,” stāsta Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Gaisa cirkulācija darba vietā

Produktivitāti mūsu darba vietā nosaka arī gaisa kvalitāte. Lai arī gaisa kondicionieris šķiet ir šīs vasaras iekārojamākā prece mājai un birojam, par būtisko gaisa apmaiņu varam parūpēties arī citos veidos Labākais risinājums, kā varam veidot gaisa plūsmu un nelielu caurvēju, kas noderēs karstākajās vasaras dienās, ir atverot pretēji novietotus logus, kas radīs gaisa plūsmu.

Taču, ja, dažādu iemeslu dēļ, logu atvērt nevaram, labi palīdzēs gaisa ventilators, kas veicinās gaisa apmaiņu. Turklāt šo vienkāršo ierīci ir iespējams pārveidot arī par aukstās gaisa plūsmas ventilatoru pavisam vienkāršā veidā. Viss kas ir nepieciešams ir ledus gabaliņi, vai sasaldēts ūdens pudelē, kas, novietots pretī gaisa ventilatoram, radīs patīkamu aukstā gaisa plūsmu.

Tāpat par vispārējo gaisa kvalitāti darbavietā parūpēsies arī zaļie augi un gaisa mitrinātājs, kas var būt noderīgs ne vien gada aukstajos mēnešos, bet arī vasarā, jo radīs mitrāku gaisu, kas palīdzēs vieglāk uzņemt skābekli, kas apgādās arī smadzenes un palīdzēs ieplānotos darbus paveikt produktīvāk.

Pulsa mērījumi un ķermeņa temperatūras izmaiņas

Tāpat, karstajā laikā īpaši būtiski ir pievērst uzmanību savai fiziskajai labsajūtai – sirdsdarbībai un ķermeņa temperatūrai, jo tie var būt ne vien šķēršļi produktīvai darba dienai, bet arī signalizēt par nopietnākām veselības problēmām – pārkaršanu vai saules dūrienu. Te īpaši noderīgi būs jaunākās paaudzes viedpulksteņi, kas aprīkoti ar pulsa mērīšanas un ķermeņa ādas temperatūras noteikšanas funkciju. Šīs tehnoloģijas nodrošinās nepārtrauktu mūsu labsajūtas monitoringu visas darba dienas garumā, lai paši varam fokusēties uz paveicamo darbu.

“Tehnoloģiju izstrādātāji arvien steidz uzlabot viedpulksteņu sniegtās iespējas, piedāvājot lietotājiem pilnvērtīgu veselības un labsajūtas mērījumu monitoringa funkciju.  Tā, piemēram, Huawei Watch 3 series viedpulksteņi ir aprīkoti ar nepārtrauktu sirdsdarbības un ķermeņa ādas temperatūras nolasīšanas tehnoloģiju, nodrošina to, ka lietotājs var pilnībā neuztraukties par sava ķermeņa labsajūtu arī karstajā laikā, jo sirdsdarbības vai ķermeņa temperatūras izmaiņu gadījumā, par tām informēs viedpulkstenis,” stāsta Aleksandrs Jekimovs.

Pārdomāta aktivitāšu plānošana

Tāpat vasaras laikā būtiski gudri saplānot savu darba grafiku, pēc iespējas tā, lai visas tikšanās ārpusē noris no rīta, vai dienas otrajā pusē, kad karstums ir mitējies. Tas palīdzēs padarīt tikšanās gan produktīvākas, gan arī pasargās no ilgstošas atrašanās karstumā. Ja šādas iespējas nav, darba tikšanās vēlams plānot vietās, kur iepriekš ir zināms, ka ir gaisa kondicionēšanas sistēma, vai ja tikšanās plānota ārpusē – parūpēties par to, lai tā pēc iespējas noris ēnā.

*Kirilovs, E., Emsiņš, J. Gaisa temperatūras ietekme uz darba produktivitāti birojā, Scientific Journal of Riga Technical University

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar