Kā atpazīt negodprātīgu kaķu un suņu audzētāju?

Nav noslēpums, ka Latvijā ir daudz negodprātīgu suņu un kaķu pavairotāju. Taču, tā kā suņiem un kaķiem, kas iegādāti no šādiem negodprātīgiem pavairotājiem, pārsvarā vērojamas veselības problēmas, If Apdrošināšanas un PetCity speciālisti aicina kritiski apdomāt, no kāda audzētāja iegādāties savu mājdzīvnieku.

Pircējam par savu topošo četrkājaino draugu ir jāzina ikviena nianse:

  • jāredz vieta, kur kaķēns/kucēns ir piedzimis un uzturējies pirmos savas dzīves mēnešus;
  • jāiepazīstas ar saimniekiem/audzētājiem, izrunājot un noskaidrojot visu par mājdzīvnieka aprūpi;
  • ikvienam pircējam ir tiesības redzēt kaķēna/kucēna māti un tēvu un noskaidrot, vai viņus nesaista tuva radniecība, kā arī apskatīt vecāku ciltsrakstus un pieprasīt tādus arī par savu topošo mājdzīvnieku. Atlaide vai mazāka cena, ko sola par to, ka šķirnes dzīvnieks ir bez oficiāli sakārtotiem ciltsrakstiem, bieži vien ir signāls, ka kaut kas ar darījumu nav kārtībā;
  • veicot pirkumu, jānoslēdz līgums, kurā ir atrunātas konkrētas lietas, piemēram, tas, ka audzētājam ir tiesības dzīvnieku paņemt atpakaļ, ja tiek atklāts, ka suns vai kaķis nav pienācīgi aprūpēts (saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 266 par labturības prasību mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai). Atbildība par dzīvnieku ir jāuzņemas ne tikai jaunajam saimniekam, bet arī audzētājam. Līgumā parasti ir atrunāti punkti, kas attiecas uz mājdzīvnieka veselību – kad tas ir attārpots, kad vakcinēts un kā rīkoties saslimšanas gadījumā. Protams, to, kāds būs dzīvnieka raksturs vai ar kādām veselības likstām tas, iespējams, saskarsies savas dzīves laikā, nav iespējams paredzēt, bet līgums ir lielāks drošības garants, ka nenopirksi to, ko negribēji.

“Situāciju, kas šobrīd ir izveidojusies, varam aprakstīt ar teicienu – ir pieprasījums, ir piedāvājums. Cilvēki vēlas iegūt tīršķirnes kaķi vai suni par zemu cenu, uzskatot, ka izstādēs piedalīties neplāno, tāpat ar pavairošanu negrasās nodarboties, tāpēc papīri nav nepieciešami. Diemžēl mājdzīvniekiem, kas iegādāti no negodprātīgiem pavairotājiem, gandrīz vienmēr ir veselības problēmas, tāpēc galarezultātā saimnieks šā vai tā samaksās ļoti lielu naudu, kas atainosies veterināro pakalpojumu rēķinos,” stāsta If Apdrošināšanas Mājdzīvnieku produkta vadītāja Ilze Roce, piebilstot: “pēc If Apdrošināšanas datiem redzam problemātiskākās kaķu un suņu šķirnes, tāpēc aicinām būt ļoti uzmanīgiem pirms izvēles izdarīšanas. Kaķu šķirņu TOP 3 – meinkūns, Bengālijas kaķis un britu īsspalvainais kaķis, savukārt suņu šķirņu TOP 3 – franču buldogi, zelta retrīveri un kavaliera karaļa Čārlza spaniels.”

Vienīgais, kas var ietekmēt šo tirgu, ir pircējs

Godprātīgs audzētājs ir satiekams izstādēs, suņu sporta vai medību pasākumos, toties negodprātīgi audzētāji biežāk ar saviem dzīvniekiem neapmeklē nekādus pasākumus, nevienam nerāda, kādā stāvokli ir kaķēnu un kucēnu mātes, piedāvājot apskatīt tikai fotogrāfijas. Labiem audzētājiem ir interese popularizēt savu mājdzīvnieku šķirni, satikties ar potenciālajiem pircējiem, parādīt savus suņus/kaķus un to darba spējas dažādos zootehniskos pasākumos.

Nereti metiens tiek uzdots par tīršķirnes, tomēr netiek reģistrēts. Tāpēc, ja metiens ir reģistrēts klubā, tas nozīmē, ka kaķēns/kucēns atbilst tīršķirnes standartiem. Negodprātīgi audzētāji parasti, lai pievērstu jaunā saimnieka uzmanību, teiks, ka atdod pēdējo kaķēnu/kucēnu par zemāku cenu, apgalvos, ka dokumenti tiks sakārtoti vēlāk, lai gan vēlāk “pārdevējs” būs pazudis, kā arī nebūs veiktas elementāras procedūras, tajā skaitā parazītu kontrole, vakcinēšana un mikročipa ievadīšana. Visbiežāk “pārdevējs” ar mājdzīvnieka jauno saimnieku satiekas kādā stāvlaukumā, no bagāžnieka uz bagāžnieku pārceļ kaķēnu/kucēnu, pircējs ar vieglu sirdi samaksā naudu, un visi tobrīd ir apmierināti.

Pārsteigumi sākas brīdī, kad jaunais saimnieks noprot, ka ar mājdzīvnieka veselību nav labi un sāk konsultēties ar speciālistiem. Problēmu akcentē PetCity veterinārārste Karolīna Juršāne-Piņķe: “Nevajadzētu dzīties pēc “modes” šķirnēm, jo, rodoties pastiprinātam pieprasījumam, uzrodas ļoti daudz negodprātīgu audzētāju piedāvājumu. Piemēram, šobrīd tik ļoti populārais franču buldogs ir kļuvis par vienu no slimākajām suņu šķirnēm, pateicoties negodīgiem audzētājiem un cilvēkiem, kas no tiem pērk suņus. Pirms suņa iegādes ir ļoti jāizvērtē šķirnei raksturīgās slimības, ieteicams satikties ar kādu šāda suņa īpašnieku un noskaidrot, cik izmaksā tā uzturēšana, ar kādām problēmām jāsastopas utt. Šim nolūkam mūsdienās labi kalpo dažādi suņu saimnieku forumi, kur var iegūt priekšstatu par noskatīto šķirni un sarunāt satikšanos dzīvē.”

Katrai šķirnei vairāk vai mazāk ir nosliece uz kādu raksturīgu iedzimtu slimību. Vetārste turpina: “Piemēram, mazo šķirņu suņiem tas var būt ceļgala kauliņa izmežģījums (patellas luksācija), lielajām šķirnēm – gūžu un elkoņu displāzija un citas slimības. Godprātīgi audzētāji pirms pēcnācēju radīšanas pārbauda savu suņu un kaķu veselības stāvokli. Pircējam būtu obligāti jāpārliecinās par sava topošā mājdzīvnieka vecāku veselības rezultātiem, un neskaidrību gadījumā pārdevējam tie ir jāizskaidro. Ja audzētājs minstinās un atrunājas, ka nav paspējis iziet šīs pārbaudes, vai izdomā citu iemeslu neuzrādīt rezultātus, kaut kas noteikti nav kārtībā.”

Ir dažas suņu un kaķu šķirnes, kurām ir jāveic plastiskās operācijas ļoti agrā vecumā, lai vispār spētu izdzīvot, elpot, redzēt, ēst. Tāpēc veterinārārste Karolīna Juršāne-Piņķe aicina: “Apdomājiet, vai jūs vēlaties atbalstīt šādas dzīvnieku ciešanas, turpinot iegādāties kucēnus no audzētājiem, kuriem nerūp dzīvnieku dzīves kvalitāte. Operācija gandrīz nekad negarantē, ka mājdzīvnieka turpmākā dzīve būs pilnvērtīga un kvalitatīva.”

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar