Griķu-sēņu brokastis

Nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI dati pēdējās nedēļās liecina – būtiski audzis pieprasījums pēc bakalejas produktiem, bet visvairāk pirkti tieši griķi! Veikalu tīkls kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā griķu ēdiena recepti, kas noderēs, ja vēlaties pagatavot kādu neparastāku griķu ēdienu vai pūļa efekta dēļ šo graudaugu sapirkts pārāk daudz un tagad jādomā, kā tos pārvērst gardā maltītē, lai iegādātie griķi tiktu pašam, nevis kodēm!

Griķu-sēņu brokastis

Gatavošanas laiks 15 min (+30 min griķu uzbriedināšanai).

Šī maltīte garšos arī tiem, kam griķi īsti negaršo, un būs perfekts brokastu variants, ja vārīti griķi ir palikuši pāri no iepriekšējās dienas.

Sastāvdaļas (2 personām)

150 g griķu (ja izmantojat jau vārītus griķus, tad 300 g)

1 neliels, smalki sagriezts sīpols

1 smalki sagriezta ķiploka daiviņa

300 g plānās šķēlēs sagrieztu šampinjonu

1 ēdamk. rapšu eļļas

1 ēdamk. sviesta

2 olas

sāls un melnie pipari 

zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Uzbriediniet griķus – katliņā uzvāriet aptuveni puslitru ūdens, pievienojiet sāli, verdošā ūdenī ieberiet griķus un ļaujiet graudiem 30 min uzbriest. Tos var arī vārīt vai izmantot no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos griķus, taču uzbriedināti griķi būs irdenāki un gaisīgāki. Pēc 30 min nokāsiet lieko ūdeni.
  2. Uz pannas rapšu eļļā apcepiet sīpolus līdz tie kļūst zeltaini, pievienojiet sēnes, sviestu, ķiplokus un visu cepiet aptuveni 5 minūtes. Pievienojiet masai griķus, piparus, visu apcepiet vēl 5-7 minūtes. Griķi kļūs sausāki un nedaudz kraukšķīgāki.
  3. Uzcepiet vai izvāriet olas.
  4. Pasniedziet olas kopā ar griķiem, rotājot ar zaļumiem.

Foto: Viktorija Kožemjakina

TOP Komentāri

avatar