Katra trešā sieviete Latvijā vismaz reizi mūžā ir piedzīvojusi vardarbību ģimenē

Katra trešā sieviete Latvijā vismaz reizi mūžā ir piedzīvojusi vardarbību ģimenē. Savukārt vairāk nekā puse pieaugušo nav pārliecināti, kā rīkoties, kļūstot par liecinieku vardarbībai ģimenē – tā liecina jaunākā iniciatīvas “Pamani vardarbību” aptauja. Lai vērstu uzmanību uz vienu no akūtākajām problēmām – vardarbību ģimenē – un atgādinātu par pieejamajiem palīdzības veidiem, IKEA sāk jaunu sociālo kampaņu.

“Vardarbība ģimenē joprojām ir aktuāla problēma Latvijā. Saskaņā ar statistikas datiem katra trešā sieviete vismaz reizi dzīves laikā partnerattiecībās piedzīvo vardarbību. Vardarbību attiecībās var piedzīvot kā vīrieši, tā sievietes, tomēr sievietes ievērojami biežāk piedzīvo atkārtotu un fizisku vardarbību un daudz biežāk nekā vīrieši tiek ievainotas vai zaudē dzīvību vardarbības ģimenē dēļ. Vardarbība ģimenē ir cilvēktiesību pārkāpums ar tālejošu ietekmi uz ikvienu un ilgtermiņā ietekmē dzīves kvalitāti,” norāda Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Ilze Kurme.

“67 % aptaujāto uzskata, ka vardarbība ģimenē ir sabiedrības kopīga atbildība, savukārt 17 % — ka tā ir ģimenes privāta lieta. Mēs ticam, ka vardarbība ģimenē nav tikai ģimenes lieta vai jautājums, kas jārisina paša spēkiem. Tā ir sabiedrības kopīga atbildība. Mēs nedrīkstam stāvēt malā, ikviens no mums var sniegt ieguldījumu sabiedrības labā: izglītot, veicināt cieņu citam pret citu un rosināt neizturēties iecietīgi pret vardarbību. Tāpēc sadarbībā ar attiecīgām iestādēm un ekspertiem esam sākuši jaunu sociālu kampaņu ar mērķi palielināt informētību par vardarbību ģimenē un atgādināt par pieejamajiem palīdzības veidiem,” stāsta IKEA vadītāja Baltijas valstīs Inga Filipova. 

Jaunā kampaņa “Pamani vardarbību” sāksies 2024. gada janvārī visās Baltijas valstīs vienlaikus un ilgs līdz februāra beigām. Kampaņas radošā koncepcija ar vizuālu attēlojumu ataino satraucošos statistikas datus par vardarbību ģimenē – vienā no trim mājokļa logiem redzamu sievieti, tā aicinot pievērst uzmanību problēmai, kas bieži vien netiek pamanīta vai par ko nav zināms citiem. Kampaņas ietvaros tiks ne tikai pievērsta uzmanība problemātikai saistībā ar vardarbību ģimenē, bet arī sniegta informācija par pieejamajiem uzticības tālruņiem un palīdzības iespējām. 

Lai uzrunātu sabiedrību un aicinātu kopīgiem spēkiem iestāties pret vardarbību ģimenē, ir izveidotas palīdzības informācijas kartītes, kas IKEA veikalā un vairākās organizācijās bez maksas pieejamas līdzņemšanai, lai vērstu uzmanību uz pieejamajiem atbalsta veidiem. Uz katras kartītes ir arī speciāla uzlīme – ikviens ir aicināts to uzlīmēt redzamā vietā, lai iedvesmotu arī citus iestāties pret vardarbību ģimenē. Ar kampaņu saistītā informācija tiks izvietota pilsētvidē, digitālajos un citos medijos, kā arī IKEA fiziskajos un digitālajos komunikācijas kanālos. Iniciatīvas mērķis ir iedvesmot un veicināt diskusiju sabiedrībā par sociālajiem izaicinājumiem un kopīgi meklēt risinājumus, sekmējot pozitīvas pārmaiņas ilgtermiņā. 

Jaunā kampaņa ir daļa no IKEA ilgtermiņa sociālās atbildības iniciatīvas “Pamani vardarbību”, kas palīdz īstenot uzņēmuma redzējumu: radīt labāku ikdienas dzīvi daudziem. Ieguldījumi tiek veikti trīs jomās – informētības palielināšana, praktiska telpu labiekārtošana krīzes centros un atbalsta sniegšana uzņēmuma iekšienē, piemēram, darbinieku izglītošana, bezmaksas psihologa palīdzība ārkārtas gadījumos, kā arī darbinieku iesaiste krīzes centru pārvērtību īstenošanā.

Trīs gadu laikā kopš iniciatīvas sākšanas dažāda mēroga pārvērtības piedzīvojuši 4 krīzes centri Baltijas valstīs. Kopējā pārveidoto telpu platība ir aptuveni 900 kvadrātmetru. Latvijā līdz šim labiekārtoto krīzes centru telpu platība ir aptuveni 300 kvadrātmetru – pabeigtas pārvērtības krīzes centra “Mīlgrāvis” telpās un 2023. gadā sākta krīzes centra “Burtnieks” telpu labiekārtošana. 

Palīdzība nelaimē

Ja meklē palīdzību vai nepieciešams atbalsts, vērsies šeit:

  • informatīvā atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116006 (katru dienu no plkst. 12.00 līdz plkst. 22.00);
  • uzticības tālruņi emocionāla un psiholoģiska atbalsta saņemšanai: 116123, 67222922 vai 27722292 (visu diennakti);
  • valsts nodrošināta juridiskā palīdzība: 80001801.

Ārkārtas gadījumā ziņo par vardarbību policijai pa tālruni 110. Vairāk par atbalsta iespējām: cietusajiem.lv.

*IKEA tiešsaistes aptauju veica sadarbībā ar Norstat. Aptauja veikta 2023. gada novembrī, iesaistot reprezentatīvu izlasi, kas ietvēra 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar