Duets “Sinerģija” debitē ar vasaras saulgriežu singlu

Vokālistes un čellistes Madaras Fogelmanes un koklētājas Ingas Martes Līces duets “Sinerģija” pastāv jau sešus gadus, taču tikai tagad tiek laists klajā topošā debijas albuma vēstnesis – pirmais singls “Visa zemes zāle zied”, kas veltīts vasaras saulgriežu laikam.

“Visa zemes zāle zied” ir jauns aranžējums grupas “Iļģi” tāda paša nosaukuma skaņdarbam. Vārdi rasti latviešu tautas dainās, bet oriģinālās melodijas autore ir Ilga Reizniece, kura devusi savu svētību šī aranžējuma ceļam pie klausītājiem.

Jaunais skaņdarbs tapis ļoti spontāni, meklējot skaistākās Līgo dziesmas saulgriežu repertuāram. “Šī dziesma patiesi dziļi uzrunāja jau pirms kāda laika, bet tad mēs vēl nebijām plānojušas uzsākt albuma ierakstu,” saka Madara. “Plānojot ierakstus un atrodoties studijā, tagad pēkšņi radās spēcīgs impulss šo dziesmu nodot klausītājiem tieši pirms svētkiem, ietērpjot to mums raksturīgā aranžējumā ar stīgu instrumentiem un vokālu. Par dziesmas nonākšanu mūsu rokās varam pateikties koklētājai Latvītei Cirsei, kura padalījās ar šīm notīm.”

Singls tapis sadarbībā ar studijas “White Wide Production” producentu Jāni Narbutu. Zaļo saulgriežu sauli singla vizuālajā noformējumā radījusi māksliniece Sandra Strēle.

“Saulgrieži ir laiks, kad gaisma un tumsa vienādi piepilda Zemi un mēs sanākam kopā, lai godinātu sauli un gaismu, svinot, gavilējot un veicot dažādus rituālus,” jaunā singla idejisko uzstādījumu skaidro Inga Marte. “Dziesma “Visa zemes zāle zied” ir par noslēpumaino papardes ziedu, kas apdziedāts latviešu dainās. Papardes ziedā iemiesota saules sūtītā debesu uguns, un paparde simbolizē brīnumainu, neredzamu, bet sajūtamu enerģiju – gaismu, ko katrs varam sajust sevī. Tas ir viens no spēka brīžiem, kad spēcīgi piepildās viss – gan labais, gan ne tik labais, ko no sevis laižam pasaulē.”

Madara Fogelmane ir čelliste, dziedātāja un dziesmu autore, kura čella spēli apguvusi Amsterdamas Konservatorijā un Briseles Karaliskajā konservatorijā. 2018. gadā viņa ar savu dziesmu “Esamība” ieguva trešo vietu Eirovīzijas nacionālajā
atlasē “Supernova” un šis skaņdarbs turpina savu dzīvi gan kā “miera himna”, gan kā laulību valsis. Kopš tā laika iznākuši vairāki Madaras singli gan latviešu, gan angļu valodā, ieskaitot arī tautasdziesmu apdares. Pašlaik viņa strādā Saldus Mūzikas skolā par čella pasniedzēju, vada savu čella privātpraksi pieaugušajiem un bērniem Rīgā, kā arī rada jaunus skaņdarbus un koncertē.

Otra dueta “Sinerģija” dalībniece Inga Marte Līce ir koklētāja un mūzikas terapeite, kura kopš mazotnes mācījās klavierspēli, taču pirms septiņiem gadiem sāka apgūt arī etnogrāfiskās kokles spēlēšanas prasmes. Viņa vada muzikālas meditācijas, kurās tiek spēlēti dažādi sajūtu instrumenti – kokle, dziedošie trauki, gongi, zvani un vēl dažādi perkusiju instrumenti. Skaņu terapiju Inga Marte apguvusi pie meistariem gan Latvijā, gan ārvalstīs. Viņa studējusi Rīgas Stradiņa universitātes “Mākslas terapijas” programmā.

Dueta “Sinerģija” pirmais singls “Visa zemes zāle zied” noklausāms mūzikas straumēšanas servisos un izdzirdams labākajās Latvijas radiostacijās.

Audiovizuālais materiāls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar