Aptauja: 83% Latvijas iedzīvotāju nedomā par ilgtspējīgām finansēm

Ilgtspējīgs, pret vidi un sabiedrību atbildīgs dzīvesveids arvien vairāk kļūst par normu un ikdienu, un arī ilgtspējīgas finanses, tostarp izvēle par labu atbildīgai uzņēmējdarbībai, kļuvusi par daļu no sabiedrības vārdnīcas. Tomēr liela daļa Latvijas iedzīvotāju vēl nav lēmuši pievērsties šim jautājumam – 83% aptaujāto vēl nav domājuši par ilgtspējīgiem ieguldījumiem un tādus neizvēlas, liecina Luminor bankas veiktā aptauja*.

Jautāti, vai viņi ir domājuši par ilgtspējīgām finansēm un vai varbūt jau izvēlas ieguldīt ilgtspējīgi, piemēram, uzņēmumu akcijās vai pensiju fondos, lielākā daļa jeb 72% norādījuši, ka vēl par to nav domājuši vai nav sākuši ieguldīt, vēl desmitā daļa aptaujāto jeb 11% atzinuši, ka viņus ilgtspējas jautājumi neinteresē vispār. Proporcionāli vismazāk par ilgtspējīgiem ieguldījumiem domā vecāka gada gājuma cilvēki (60 līdz 74 gadi), savukārt jaunāka gada gājuma cilvēkus (18-29 gadi) šis jautājums satrauc vairāk, jo aptaujāto, kas nav domājuši par ilgtspējīgiem ieguldījumiem, šajā vecuma grupā ir gandrīz divas reizes mazāk (33% pret 62%).

Mūsu novērojumi, kā arī aptauju dati liecina, ka gana lielai daļai Latvijas iedzīvotāju ir grūtības atlikt un ieguldīt naudu – vai nu tam nepietiek līdzekļu, vai ir citi iemesli, kā piemēram, nepietiekama informācija par vienu vai otru investīciju veidu. Diemžēl bieži vien iztrūkst arī zināšanu par ieguldīšanu, ko ieskicē arī aptaujas rezultāti. Liela daļa ne tikai nedomā par tādu ieguldījumu veikšanu, kas ir balstīti uz labo praksi vides, sociālo un pārvaldības faktoru ziņā, bet arī neinvestē vispār – tā norādīja 83% aptaujāto. Interesanti, ka, lai arī ilgtspējas jautājumi un finanses kopumā vairāk nodarbina gados jaunāku cilvēku prātus, ieguldījumus galvenokārt veic vecāki cilvēki. Tuvākajā nākotnē mēs varētu raudzīties uz Skandināvijas valstu piemēru, kur cilvēki ne tikai domā par savu finansiālo labklājību nākotnē, bet arī jau ir spēruši “otro soli” – domājot par savu ieguldījumu ietekmi uz sabiedrību un planētu, neizvirzot ienesīgumu par vienīgo galveno mērķi,” skaidro Luminor aktīvu pārvaldīšanas un pensiju daļas vadītājs Atis Krūmiņš.

Ilgtspējīgi pensiju fondi un “zaļās” akcijas

Tomēr gandrīz viena sestā daļa no aptaujātajiem jeb 17% ir domājuši par šo tēmu un veic ilgtspējīgas investīcijas, tostarp pensiju fondos, tajā skaitā 4% aptaujāto pauduši, ka jau ir izvēlējušies gan ilgtspējīgus pensiju fondus, gan arī paši investē ilgtspējīgos uzņēmumos, un lielākoties tie ir iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Lemjot par to, vai izvēlēties kādu ieguldījumu veidu, kas ņem vērā vides, sociālos un pārvaldības jeb ESG faktorus, ir jādomā ilgtermiņā – ilgtspējīgas investīcijas nākotnē var izrādīties stabilākas un mazāk riskantas, jo tiem uzņēmumiem, kuri nespēs pielāgot biznesa modeli, lai atbilstu dažādām prasībām saistībā, piemēram, ar ietekmi uz klimatu, var būt grūtāk konkurēt. Tomēr potenciālajiem un esošajiem investoriem ir jāraugās arī uz tiem uzņēmumiem, kuri ir transformācijas ceļa sākumā – tādiem, kuriem vēl ir iespēja būtiski uzlabot savu darbību ilgtspējas virzienā,” skaidro eksperts.

* Luminor bankas aptauja Latvijā veikta 2023. gada nogalē sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, aptaujājot 1006 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar