Atkal Covid-19? Kā pasargāt sevi un citus

Sākoties rudens vīrusu laikam, arvien izplatītāki kļūst arī Covid-19 saslimšanu gadījumi. Kā tos atšķirt no saaukstēšanās un citiem vīrusiem? Kam pievērst uzmanību ārstēšanās procesā un kā neaplipināt apkārtējos? Stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Dažādi elpceļu vīrusi, tostarp gripa un Covid-19, izplatās intensīvāk rudenī un ziemā, stāsta ģimenes ārste Z. Zitmane. Ja parādās jaunas vīrusu variācijas vai cilvēku imunitāte samazinās, saslimšanu skaits var palielināties. Tādējādi aukstāki laikapstākļi un cilvēku tendence uzturēties vairāk iekštelpās, sabiedriskie pasākumi, personīgās higiēnas prasību neievērošana vai iekštelpu kopšana bez piemērotiem drošības līdzekļiem var ietekmēt vīrusa izplatīšanos. Turklāt rudens iestāšanās nozīmē arī skolēnu un studentu atgriešanos skolās un augstskolās. Tas palielina saskari ar potenciālo vīrusu un var izraisīt saslimšanu pieaugumu

Tāpat jāņem vērā, ka saules gaismas trūkums var veicināt imunitātes pazemināšanos, tādējādi padarot mūs uzņēmīgākus pret infekcijām, tai skaitā Covid-19.

Kā atšķirt Covid-19 no saaukstēšanās?

Kā skaidro ģimenes ārste Z. Zitmane, gan Covid-19, gan citi elpceļu vīrusi sākotnēji izpaužas ar līdzīgiem simptomiem. Izzinot saslimšanas gaitu un iespējamos kontaktus ar citu Covid-19 pozitīvu personu, var būt vieglāk noteikti slimības izcelsmi.

Covid-19 simptomi ietver drudzi vai augstu ķermeņa temperatūru, biežāk sausu klepu, galvassāpes, sāpes rīklē, balss aizsmakumu, nogurumu vai vājumu, muskuļu vai locītavu sāpes, retāk – ožas vai garšas zudumu, caureju vai sliktu dūšu. Ja ir aizdomas par saslimšanu ar Covid-19, lai atpazītu infekciju, ir svarīgi veikt Covid-19 antigēnu testu. Savukārt praksē novērots, ka vienas mājsaimniecības ietvaros, slimojot ar līdzīgiem simptomiem, uzreiz saslimšanas sākumā testi var neuzrādīt pozitīvu rezultātu, bet pozitīvs testa rezultāts parādās, veicot to vēlāk. Tāpēc, ja ir jebkādi slimības simptomi, būtiski ir ievērot mājas režīmu un samazināt kontaktus, lai mazinātu vīrusa izplatīšanās riskus un neapdraudētu citus.

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite I. Priedniece norāda, ka vīrusu sezonā Covid-19 antigēnu noteikšanas testam būtu jābūt ikvienā mājas aptieciņā. Ir pieejami pašpārbaudes testi ar deguna uztriepes vai siekalu parauga ņemšanas opcijām. Pirms testa veikšanas ir jāiepazīstas ar lietošanas instrukciju, kas pievienota iepakojumā. Ja tests nopirkts mājas aptieciņai, tas jāglabā sausā vietā, sargājot no saules stariem, un jāseko ražotāja informācijai uz iepakojuma par derīguma termiņu, jo testu nedrīkst izmantot pēc derīguma termiņa beigām.

Ja tests pozitīvs

Ja saslimstat ar Covid-19, ir jāievēro izolācija un jāpārtrauc klātienes kontakti ar citiem, lai viņus neapdraudētu, uzsver ģimenes ārste Z. Zitmane. Darba pienākumus un izglītības procesu drīkst turpināt tikai attālināti. Vislabākais veids, kā atvieglot stāvokli saslimšanas gadījumā, ir mierīga atpūta un saudzējošs mājas režīms. Rūpējoties par labu miegu, pietiekamu šķidruma uzņemšanu (vismaz divi litri dienā negāzēta ūdens vai zāļu tējas bez cukura), un, ja ir sāpes, pretsāpju zāļu pareizu lietošanu. Ja ir parādījies drudzis un temperatūras paaugstināšanās rada izteiktu diskomfortu (stipri sāp galva, muskuļi, ir traucēts miegs), temperatūru var samazināt, lietojot temperatūru pazeminošos līdzekļus ar paracetamolu vai ibuprofēnu, par to lietošanu konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu. Atbilstoša režīma un šķidruma daudzuma lietošana veicinās atveseļošanos. Svarīgi atcerēties, ka Covid-19 simptomi dažādiem pacientiem var atšķirties un daži cilvēki var piedzīvot smagākus simptomus, tāpēc pasliktināšanās gadījumā noteikti jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu.

Gan Covid-19, gan citu elpceļu vīrusu gadījumā pietiekamu šķidruma daudzumu var palīdzēt uzņemt zāļu tēju dzeršana. Klīniskā farmaceite I. Priedniece iesaka šajā laikā dzert liepziedu, vīgriežu, aveņu, kumelīšu tējas. Tāpat atveseļošanās laikā uzturam jābūt vieglam un veselīgam, nedrīkst lietot alkoholu un smēķēt, regulāri jāvēdina telpas un jāveic telpu mitrā uzkopšana. Klepus gadījumā sīrupi vai tabletes jāizvēlas atbilstoši vai nu sausam klepum, vai atklepošanai. Kakla sāpju gadījumā – var skalot kaklu, noderēs arī sūkājamās tabletes un aerosoli. Savukārt iesnu gadījumā ieteicams degunu skalot ar jūras ūdeni un lietot deguna pilienus.

Cik ilgi palikt mājās?

Covid-19 gadījumā risks aplipināt citus saglabājas vidēji 6 līdz 8 dienas pēc slimības simptomu parādīšanās, skaidro ģimenes ārste. Mājas režīms ir jāievēro, kamēr pacientam ir akūti augšējo elpceļu infekcijas simptomi, un vēl papildus trīs dienas pēc tam, kad simptomi beigušies. Ja nav saslimšanas simptomu, bet Covid-19 tests ir pozitīvs, izolācija jāievēro trīs dienas, pirms turpināt ikdienas gaitas.

Svarīgākais Covid-19 profilaksei

Covid-19 profilaksei ir svarīgi ievērot vispārējas higiēnas un drošības pasākumus. Tas ietver rūpīgu un regulāru roku mazgāšanu vai roku dezinfekcijas līdzekļa izmantošanu, stāsta ģimenes ārste Z. Zitmane. Palielinoties saslimstības rādītājiem, izvairieties no iekštelpām, kurās pulcējas daudz cilvēku. Centieties vēdināt telpās un rūpēties par svaiga gaisa plūsmu gan mājās, gan darba telpās. Ja pastāv inficēšanās risks, pasargājiet sevi un citu cilvēku klātbūtnē valkājiet sejas masku, piemēram, ārstniecības iestādēs. Ieturiet drošu distanci, apmeklējot sabiedriskas vietas, un izvairieties no citiem cilvēkiem ar jebkādiem infekcijas simptomiem. Ikdienā lietojiet veselīgu pārtiku un veiciniet veselību, uzturoties svaigā gaisā, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm un rūpējoties par savu mentālo un garīgo veselību.

Būtiski atcerēties, ka vakcinācija ar Covid-19 pielāgotajām vakcīnām ir drošākais veids, kā pasargāt sevi no smagām slimības norises formām. Konsultējieties par iespēju vakcinēties ar savu ģimenes ārstu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar