Aicina parakstīties par atklātību valsts un pašvaldību līdzekļu izlietojumā

Šobrīd valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām ir iespēja neatklāt, kā izlietoti nodokļu maksātāju līdzekļi, klasificējot to kā komercnoslēpumu. Līdzekļu izlietojumu tāmes nav pieejamas ne sabiedrībai, ne žurnālistiem vai pašvaldību deputātiem. Lai liegtu noslepenot informāciju, kas saistīta ar valsts, pašvaldību un to kapitālsabiedrību un nodibinājumu līdzekļu izlietojumu, nevalstiskā organizācija “Pilsoņu vara” aicina parakstīties par grozījumiem Komercnoslēpuma aizsardzības likumā sabiedrības iniciatīvas platformā manabalss.lv. Par iniciatīvu iespējams parakstīties ŠEIT.

Pastāvošās nepilnības Komercnoslēpuma aizsardzības likumā ļauj valsts, pašvaldību institūcijām un to kapitālsabiedrībām neatklāt, kā izlietoti nodokļu maksātāju līdzekļi. Sabiedrībā nereti izskan sašutums par lielām izmaksām, kas figurē iepirkumos un ārpus tiem, bet līdzekļu atšifrējumu iegūt nav iespējams. Lai situāciju mainītu, ir nepieciešami grozījumi Komercnoslēpuma aizsardzības likumā, kas liegtu noslepenot informāciju, kas saistīta ar valsts, pašvaldību un to kapitālsabiedrību un nodibinājumu līdzekļu izlietojumu. Turklāt ir nepieciešams sabiedrības atbalsts, lai grozījumi nenoklīstu Saeimas gaiteņos un tiktu izskatīti un pieņemti steidzamā kārtā. Sabiedrības informētība par publisko līdzekļu izlietošanu ir kritiski svarīga.

Biedrība “Pilsoņu vara” ir sagatavojusi grozījumus Komercnoslēpuma aizsardzības likumā, kas nosaka, ka par komercnoslēpumu nevar uzskatīt informāciju, kas saistīta ar valsts pārvaldes funkciju vai uzdevumu izpildi. 

“No pārmaiņu īstenošanas sabiedrība iegūs vairākus būtiskus uzlabojumus – nodrošinot informācijas pieejamību par publisko līdzekļu izlietojumu, uzlabosies konkurences vide publiskajos iepirkumos un saruks nesaimnieciskas vai koruptīvas darbības riski. Publisko līdzekļu izlietošanas caurskatāmība paaugstinās sabiedrisko uzraudzību līdzekļu izlietojumam un palielinās to izlietošanas efektivitāti, ceļot sabiedrības labklājību kopumā,” norāda biedrības pārstāvis, jurists Jānis Ozols, kurš virza šos grozījumus kā privātu iniciatīvu. 

Biedrība “Pilsoņu vara” aicina apturēt esošo situāciju valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, ļaujot sabiedrībai pašai kontrolēt savas nodokļu naudas izlietojumu un novērst iespējamu līdzekļu piesavināšanos un nesaimnieciskumu valsts pārvaldē.

Informāciju sagatavoja: Jānis Ozols, biedrības “Pilsoņu vara” pārstāvis

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar