Valkā atklāj pieminekli Kārlim Ulmanim

Svinīgu uzrunu teica Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, uzrunā stāstot par vēsturiskajiem notikumiem, kuri iniciējuši Kārļa Ulmaņa pieminekļa uzstādīšanas nepieciešamību tieši Valkā. Krauklis norādīja, kāpēc pieminekļa atklāšanai izvēlēts tieši 15.novembris:

“1918.gada 15.novembrī laikraksta “Līdums” telpās pēc Kārļa Ulmaņa iniciatīvas atkal sapulcējās Latvijas Zemnieku savienības centrālās padomes paplašinātā apspriede, kur nolemj, ka pēc 3 dienām, 1918.gada 18.novembrī, Rīgā, ir jānotiek publiskajam aktam – Latvijas valsts neatkarības pasludināšanai. Un šodien mēs atzīmējam jubileju šim notikumam. Arī vieta nav izvēlēta nejauši, jo, viens no šeit Lugažu laukuma parkā redzamajiem ozoliem ir Kārļa Ulmaņa stādīts. Tāpēc tā ir īstā vieta šim piemineklim”.

Nozīmīgajā ceremonijā piedalījās arī eksprezidenti Guntis Ulmanis un Valdis Zatlers, uzrunas teica ZZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis. Uz svinīgo pasākumu ieradās NBS Goda sardze un NBS štāba orķestris. Spēka vārdus klātesošajiem teica Vera Gribača – Valtere.

Pieminekli iesvētīja Valkas Lugažu Ev. Luterāņu draudzes mācītājs Gints Polis.

Kārļa Ulmaņa krūšutēls ir veidots pēc Kārļa Zāles 1937. gadā veidotā Kārļa Ulmaņa krūšutēla meta, ko pasūtīja Latvijas Valsts universitāte.

2,5 m augstais krūšutēls veidots no Somijas granīta, postaments ir no Latvijas granīta.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar