Speciālistu redzējums par dzemdniecības jomas attīstību

Speciālistes uzsvēra, ka dzemdību palīdzības nodrošināšanā veidojas kritiska situācija, jo tarifs, kādu valsts maksā par šo pakalpojumu ir būtiski zemāks par reālajām izmaksām. Rezultātā slimnīcām, kuras nodrošina dzemdību palīdzību, arvien grūtāk ir piesaistīt nepieciešamo personālu – ārstus, vecmātes, māsas u.c. – kas labprātāk izvēlas strādāt ambulatorajā sektorā. Tāpēc veselības ministre Anda Čakša vienojās ar dzemdniecības jomas speciālistiem par jaunu tarifu izstrādi, kas nozīmētu atalgojuma pieaugumu speciālistiem, kā arī pakalpojuma saņemšanas kvalitātes un pieejamības maiņu pacientiem.

Jauno tarifu aprēķināšanā tiktu ņemti vērā definētie kvalitātes standarti, kādi ārstniecības iestādēm būtu jānodrošina, lai samazinātu zīdaiņu un grūtnieču mirstību (2015.gadā Latvijā nomira 12 mātes un 90 zīdaiņi; 2014.g. – 3 mātes un 83 zīdaiņi).

Jau ziņots, ka Veselības ministrija ir iecerējusi pārskatīt valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas principus, definējot pacientam nodrošināmā ārstniecības pakalpojuma standartus un kvalitātes prasības.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar