Hosams Abu Meri: Starptautiskajai sabiedrībai jāvelta visi nepieciešamie centieni konfliktu risinājumiem

Pasaules sabiedrības morāls pienākums ir turpināt sniegt palīdzību Ukrainai, uzsver veselības ministrs Hosams Abu Meri otrajā gadadienā, kopš Krievijas Federācijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. 

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir pieņēmusi rezolūciju par “Krievijas Federācijas agresijas izraisīto ārkārtas situāciju veselības jomā Ukrainā un bēgļus uzņemošajās valstīs”, kuras izpildei Latvija cieši seko līdzi un akcentēs nepieciešamo atbalstu arī gaidāmajā Pasaules Veselības asamblejā. Tā norisināsies Ženēvā no 27.maija līdz 1.jūnijam un Hosams Abu Meri ir aicinājis uz divpusēju tikšanos PVO vadītāju Tedrosu Adanomu Gebrejesusu, lai pārrunātu globālos centienus palīdzēt Ukrainai, kā arī Latvijas un PVO sadarbības jautājumus. 

“Kara spriedze veselības sektorā Ukrainā ir milzīga, jo Ukrainai ir darīšana ar nežēlīgu ienaidnieku, kas nevairās mērķēt uz civiliedzīvotājiem, medicīnas personālu un ārstniecības iestādēm. Pasaules sabiedrības morāls pienākums ir palīdzēt Ukrainai un, jo īpaši Pasaules Veselības organizācijas morāls pienākums ir nevilcinoties sniegt nepieciešamo atbalstu. Tāpēc es mudinu organizāciju vēl intensīvāk mobilizēt resursus un iesaistīties Ukrainas ārkārtas situācijā veselības jomā. Atbalstam Ukrainai ir jāpaliek PVO darba kārtības augšgalā gan gaidāmajā Pasaules Veselības asamblejas laikā, gan līdz kara beigām – līdz Ukrainas uzvarai,” uzsver veselības ministrs Hosams Abu Meri. Ministrs arī pauž bažas par spriedzes pieaugumu citviet pasaulē un aicina PVO un starptautisko sabiedrību veltīt visus nepieciešamos centienus konfliktu diplomātiskam risinājumam. 

Kā zināms, Latvija divpusēji palīdz Ukrainai arī ar medicīnas ierīcēm, medikamentiem, neatliekamās medicīniskās palīdzības operatīvajiem transporta līdzekļiem u.c. medicīnisko aprīkojumu un materiāliem. Tāpat Latvija nodrošina ārstēšanu un psihosociālo atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, kas kopš kara sākuma dzīvo Latvijā. Latvijas ārstniecības un rehabilitācijas iestādes uzņem karā cietušos Ukrainas karavīrus. Latvijā ar atvieglotiem nosacījumiem tiesības strādāt ārstniecības jomā ir arī mediķiem no Ukrainas. 

Foto:publicitātes

TOP Komentāri

avatar