Valsts prezidents: Latvijas sabiedrība šajās dienās ir parādījusi ļoti lielu vienotību atbalstam Ukrainā

7. martā Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapu Jāni Vanagu, Rīgas un visas Latvijas Pareizticīgās Baznīcas metropolītu Aleksandru, Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču un Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskapu Kasparu Šternu. Pēc tikšanās tika sniegts paziņojums medijiem.

Valsts prezidenta Egila Levita paziņojums medijiem

Šodien pie sevis aicināju Latvijas tradicionālo konfesiju vadītājus, lai apspriestu situāciju saistībā ar Putina režīma karu Ukrainā un mūsu sabiedrības atbildi un vienotību šajā jautājumā.

Kopš Putina režīma iebrukuma Ukrainā ir pagājušas jau 12 dienas. Šajā laikā mēs esam iepazinuši ukraiņu tautas varonību cīņā par savu valsti, par savu nāciju.

Arī Latvijas sabiedrība šajās dienās ir parādījusi ļoti lielu vienotību atbalstam Ukrainā. Šī vienotība nav atkarīga no cilvēka uzskatiem, tautības, ģimenē lietotās valodas un reliģijas. Ir svarīgi, ka sabiedrība kopumā ir vienota par Ukrainu. Absolūti lielākā Latvijas sabiedrības daļa – latvieši, krievi, ukraiņi, baltkrievi un citas mazākumtautības, visu reliģisko konfesiju pārstāvji – nosoda Putina režīma iebrukumu Ukrainā.

Ja tomēr kāds vēl ir aizkavējies Kremļa propagandā, tad mūsu uzdevums ir pacietīgi un pragmatiski skaidrot patiesību, Putina režīma īsteno būtību, to, ka šis karš ir nepieļaujams un netaisnīgs.

Skaidrojot mums ir jāmēģina aizsniegt šo cilvēku prātus un sirdis, jo mums visiem ir kopīgs vispārcilvēcisks mērķis – miers un taisnīgums. Sarunā ar bīskapiem konstatējām, ka šis ir kopējais sabiedrības mērķis, arī konfesijas ir par šo mērķi. Konfesiju pārstāvji uzsvēra arī to, ka tas ir baznīcu uzdevums veicināt šo vienotību ar Ukrainu, skaidrot notiekošo savās draudzēs, vairot drošības sajūtu cilvēkos, mazināt viltus ziņu un dezinformācijas ietekmi. Esmu gandarīts, ka baznīcas ir kopā ar ticīgajiem un visu mūsu sabiedrību rūpēs par mieru un ukraiņu tautas atbalstu.

Mēs pārrunājām arī jau paveiktos darbus, un baznīcas ir ļoti atvērtas ukraiņu bēgļu problēmu risināšanā. Es domāju, ka tieši šis ir jautājums, kur baznīcas var dot nopietnu ieguldījumu mūsu sabiedrības vienotības veicināšanā un mūsu kopējam atbalstam Ukrainai.

Es redzu lielu nozīmi baznīcas skaidrojošajam darbam, it sevišķi praktiskajam darbam Ukrainas atbalstam, un starp šeit klātesošajiem konfesiju vadītājiem šajā jautājumā bija pilnīga vienprātība. Paldies par šo tikšanos! Tā ir vēl viena norāde uz mūsu sabiedrības vienotību!

Foto un video: president.lv

TOP Komentāri

avatar